Saló aka The 120 days of sodom

Salo

Titel: Saló aka The 120 days of sodom
Regi: Pier Paolo Pasolini
Prod. År: 1975
Speltid: 112 minuter
Textning: Engelska
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild:
1.85:1
Extramaterial:

  • Regissörens förord
  • Poster galleri
  • Filmografi

Distributör: BFI (Brittish Film Institute)

Butik: Videodrome

 

 

HANDLING
Bisarr och bitvis skrämmande kvalitetsunderhållning. En intressant och ganska sjuk film som borde beröra de flesta på ett eller annat sätt. Jag tycker, som jag nämnde tidigare, att det är en film man absolut bör kolla upp om man är ute efter något ovanligt och som jag rekommenderar. Ska man beskriva den här filmen med ett ord, så får det bli bisarr. Hela filmen är baserad på novellen ”The 120 Days of Sodom”, skriven av de Sade, som ursprungligen utspelar sig i artonhundratalets Frankrike. Handlingen är dock flyttad till Salo runt år 1944, som en sadistisk metafor till nazisternas och fascisternas brott mot mänskligheten under den här tiden. Regissören är också noga med att poängtera att ingenting är tillagt eller ändrat i förhållande till originalnovellen, snarare nedtonat. Det enda man har gjort om är en av historieberättarna, de var fyra i de Sades version, som istället blivit en musiker som ackompanjerar de andras berättelser. I övrigt har man strävat efter en så stor likhet som möjligt.

Fyra män, eller ”mästare”, och fyra kvinnliga historieberättare samlar in arton stycken offer som alla är i tonåren, nio manliga och nio kvinnliga. Två av offren dör emellertid ganska tidigt i filmen och det återstår bara sexton. De uppskrämda och oförstående offren tas till något som liknar en stor herrgård där de får reda på de regler som gäller, till exempel att de ska lyssna till berättelser i ”Hall of orgies” klockan sex varje morgon. Där får de lyssna till en dam som berättar om hennes sexuella upplevelser i yngre tonåren, framfört med inlevelse och med ett lättsamt pianostycke i bakgrunden. Detta är bara början på vad offren utsätts för. De tvingas äta varandras avföring, bindas nakna i koppel och låtsas vara hundar, lära sig hur man masturberar och så vidare.

 

När en av mästarna utlyser en tävling om vem av offren som har finast stjärt och meddelar att priset är döden, ser vinnaren avsevärt lättad ut och det visar ju i vilken utsträckning de plågas. En rejält sjuk film som skapade stort rabalder när den kom, vilket är förståeligt i och med att framförandet var mer kontroversiellt än vad som var lämpligt, i alla fall enligt den stora massan. När jag såg filmen hade jag inga förväntningar alls egentligen och jag blev positivt överraskad. Det enda jag visste var att det inte rörde sig om en vanlig skräckfilm.

Filmen är bisarr och bitvis ganska äcklig, men håller sig ändå en bra bit innanför ramarna för vad som är acceptabelt och den håller jämn och hög kvalité. Den känns väldigt välgjord med en tanke och vision bakom och är inte bara en menlös orgie i sex och tortyr, vilket är ganska vanligt och ofta trist. Ambitiösa filmprojekt håller ju som bekant oftare i längden. Jag tycker det här en film man bör kolla upp om man är ute efter något ovanligt.

 

DVD INFORMATION

Det sägs att det här är den bästa utgåvan som finns på Salo men då jag inte tittat närmare på någon annan utgåva vet jag inte om det stämmer. Men det är mycket troligt, för det är en fin utgåva det här. Ljud och bild håller bra kvalité med tanke på att hur gammal filmen är. Visst, bilden är lite repig här och där, men jag tycker att det är acceptabelt. Ljudet är bra, jämnt och tydligt. Textningen är på engelska och håller hög klass, också den är tydlig och bra. Nedanför är lite screenshots ifrån DVD menyn.


Extramaterialet är helt okej. Det jag hade störst behållning av var regissörens förord som berättar om vad filmen är baserad på och lite tankar bakom, sånt är alltid intressant. Det bjuds även på ett postergalleri och information om Pasolinis karriär och tidigare filmer. Filmen är dessutom förpackad i ett stiligt pappersfodral, vilket onekligen ger ett bättre första intryck.

 

SAMMANFATTNING
Bisarr och bitvis skrämmande kvalitetsunderhållning. En intressant och ganska sjuk film som borde beröra de flesta på ett eller annat sätt. Jag tycker, som jag nämnde tidigare, att det är en film man absolut bör kolla upp om man är ut efter något ovanligt och som jag rekommenderar. Utgåvan håller ganska bra klass, men är inget som direkt sticker ut ur mängden.

VÅLD….: 4 / 5
SEX…..: 4 / 5
STORY…: 4 / 5
HUMOR…: 1 / 5
BILD….: 3 / 5
LJUD….. 3 / 5
EXTRA…: 3 / 5
TEXTNING: 4 / 5
TOTALT..: 4 / 5

SCREENSHOTS

Screenshot Salo #1

Screenshot Salo #2

Screenshot Salo #3

Screenshot Salo #5

Screenshot Salo #4

3 svar till “Saló aka The 120 days of sodom”

  1. Såg filmen igår. Förfärades över delen skitens krets, dock har jag sett värre iochmed att jag sett filmen 2girls1cup som är helt otroligt vidrig. Vad gäller blodets krets så finns det värre. Tycker den var helt okej, gillar att den var på italienska.

  2. Jag håller på att läsa boken nu och den är jobbig, men så fantastiskt bra skrivet. Jag är rädd att filmen är orättvis (tänker inte se den förren jag är klar med boken), den kan omöjligen vara lika jobbig och bizarr som boken! Däremot kan det vara skönt att få lite ansikten till alla namnen, det är jättesvårt att komma ihåg vem som är vem i boken när alla har konstiga franska namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: