The Fog – Special Edition

The Fog


Titel: The Fog
Genre: Horror
Regissör: John Carpenter
Skådespelare:

  • Adrienne Barbeau
  • Jamie Lee Curtis
  • Janet Leigh

Produktionsår: 1980
Förpackning: DVD Keep Case
Speltid: 90 min
Textning: Engelska, Franska och Spanska
Språk: Engelska, Franska
Extramaterial:

  • Fotogalleri
  • Kommentatorspår med John Carpenter och Debra Hill
  • Reklamgalleri
  • Dokumentärer
  • Story Board to Film Comparison
  • Outtakes

Distributör:MGM
Butik: Sazuma
UPC-kod: 2761687812

 

 

 

 

HANDLING
Den lilla kuststaden Antonio Bay firar 100 år och vad man inte vet är att den mystiska dimma som kommer inrullandes över havet innehåller en hemlighet som de snart kommer att drabbas av. Stadens grundare lurade för 100 år sedan ett skepp med spetälske drabbade på grund och nu är sjömännen som dog då ute efter sin hämnd. Och inget kan stoppa dem!

 

LJUDKVALITÉ
Ljudet är att välja mellan Digitalt förbättrat 5.1-ljud och original mono-spåret. Jag lyssnade på det digitala och där var inga direkta överraskningar. Väldigt lite utnyttjades systemet och vid närmare eftertanke så kunde lika gärna originalet spåret använts i stället. Det finns även ett Franskt ljudspråk för de som är bildade i det franska språket och har ett morbidt intresse av att se filmen dubbad till franska.

 

BILDVALITÉ
Man har möjligheten här att se filmen antingen i 2:35:1 anamorfisk widescreen eller i 4:3 version. Givetvis är widescreenen den man ska se den i. Bilden är klar och fin men lite renare hade inte skadat men samtidigt så finner jag det lite charmigt när där är lite ruffig känsla över det hela. Något ställe i filmen ser man en sorts hinna över själva kameran som måste vara något misstag av kameraoperatören, kanske till och med Carpenter själv som glömt att torka av linsen! Sug på den Spielberg.

 

EXTRAMATERIAL
Extramaterial är här så man kan gödsla med! Inte bara en dokumentär om filmen utan 2 stycken. Varav en är original dokumentären från 1980.

– Fear on Film
– Inside ”The Fog” 7:40 minuter och Tales from The Mist
– Inside ”The Fog”
– 28 minuter. En helt ny dokumentär specialgjord för DVD´n.

Här är kommentatorspår med John Carpenter och Debra Hill, Fotogalleri, reklam för filmen, outtakes, storyboards och om det inte är tillräckligt, några notes från Carpenter himself. Den gamla dokumentären är lite i kortaste laget med tanke på det ”historiska” värdet den har i dag för oss som gillar den och vill veta mer från den aktuella tiden vid inspelningen. Men man får veta om hur de gjorde scenerna med dimman och det är alltid intressant. En annan sak är som man får veta är att Janet Leigh är Jamie Lee Curtis mamma för er som inte redan visste det. Den nya dokumentären innehåller nya intervjuver med Debra Hill, Carpenter, Tommy Lee Wallace och Dean Cundey. Givetvis kommer Halloween på tal och för er som gillade den så får man se lite foto från inspelningen med. Till och med Carpenters gamla fru Barbeau är med i denna så det är måste att se nu!

Advertising galleriet innehåller massor av godis bla. 2 teasers, en trailer, 3 TV-spots, posters och film memorabilia. Fotogalleriet innehåller både Behind the scenes och Publicity Scene Stills.

 

SAMMANFATTNING

Detta är verkligen en gammal klassiker med stort K. Trots alla år den har på nacken så skrämmer den fortfarande. Vad som jag finner så bra med denna är vad man inte får se i filmen än det man väntar sig att få. Ibland är fantasin värre än det man får se. Carpenter visar här att man inte behöver ösa på med klegg och annat för att lyckas skrämma tittaren. Stämningen är verkligen lyckad här och jag finner mig själv med bultande hjärta emellanåt i soffan.

Tempot flyter på och tiden går fort. Och sedan är slutet ett sådan höjdare så man sitter med världens leende på läpparna efteråt. Inte mycket till sexscener här precis som det inte är mycket till gore. Men det kompenseras av en väldigt trovärdig story och fint skådespeleri. Jag håller denna tillsammans med The Thing som Carpenters främsta verk. Tvivlar på att han någonsin kommer att nå de höjder igen. Så vill ni se en riktigt bra och spännande film och inte bara bli översköljda av klegg och liknande så se denna. För filmer som denna görs inte mer. Tyvärr kom det en remake för ett par år sedan men den går vi inte ens in på då vi inte skriver om komedier här. Fast jag tvivlar på att skaparna bakom den menade att den skulle bli en sådan. Betyget blir topp då detta är en suverän film.

Jag rekommenderar denna det varmaste!

 

 

Skribent: lizzardking

GORE…..: 1 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 5 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
UTGÅVAN..: 5 / 5
STORY…..: 5 / 5

TOTALT….: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
The Fog

The Fog

The Fog

The Fog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: