In The Mouth of Madness

in the mouth of madness


Titel: In The Mouth Of Madness
Genre: Horror
Regissör: John Carpenter
Skådespelare:

  • Sam Neill
  • Julie Carmen
  • Jurgen Prochnow
  • David Warner
  • John Glover

Produktionsår: 1995
Förpackning: DVD keep Case 1 disc
Speltid: 95 min
Textning: Engelska
Språk: Engelska
Extramaterial:

  • Kommentatorspår
  • Widescreen & Fullscreen versioner
  • Trailers
  • Filmografier

Distributör: New Line Home Video
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 79404349072
Skribent: Björn

 

 

HANDLING
Skräckförfattaren Sutter Cane är den absolut största guldkalven på sitt bokförlag, och hans böcker bara fortsätter att öka i popularitet. Då hans senaste verk har varit enorma publikframgångar väntar läsarna med stor spänning på hans nya bok, men dessvärre är författaren försvunnen. Varken chefen på förlaget eller Cane’s förläggare Styles har en aning om var författaren befinner sig, och alla försök till kontakt har varit förgäves. Då bokförlaget naturligtvis har stort intresse av att publicera den nya boken anlitar man detektiven John Trent, som spelas av Sam Neill, för att ta reda på var han befinner sig.
I sökandet får han sällskap av Styles och dessa två motpoler börjar bege sig mot en stad kallad Hobb’s End, som endast existerar i Cane’s böcker. John är övertygad om att författaren bör befinna sig just där, och när de slutligen anländer börjar saker och ting bete sig mer och mer underligt.

 

AUDIO / VIDEO
Gary B. Kibbe har onekligen gjort ett bra jobb när han styrt och ställt med ljussättning och liknande, för hela rullen är väldigt snyggt filmad. Att det sedan är gjort med bra utrustning gör självklart det hela ännu bättre, då bilden är synnerligen klar och tydlig. Inga repor, ingen oskärpa, bara genomgående bra bild. Att den sedan levereras i schysst widescreenformat är ju inte heller helt fel.

 

Jag kollade filmen med ett skapligt hembiosystem inkopplat vilket absolut gjorde saker och ting roligare, då man utnyttjar 5.1 ljudet på ett bra sätt med vettig dynamik, allt för att göra spänningsmomenten mer påtagliga. I övrigt är ljudet väldigt klart och tydligt, vilket gör att dialogerna klarar sig alldeles utmärkt även utan textning.

 

EXTRAMATERIAL
Min utgåva av filmen levereras i ett fodral delvis i papper som är ganska stiligt faktiskt, och sånt är ju alltid trevligt. Just den här versionen är tydligen till för Amerikanska och Kanadensiska marknaden, och har därmed textning på Engelska. Den är faktiskt ovanligt bra måste jag säga, lättläst och lagom snabb så att man utan problem kan hänga med i dialogen. I övrigt bjuds man på ett kammentatorspår med John Carpenter och Gary B.Kibbe, som är ansvarig för det snygga fotot i filmen. Kommentatorspår har jag aldrig funnit särskilt spännande då de ofta är ganska sega, men de bjuder ju trots allt på en hel del information och kan därför vara givande om man vill veta mera. Extramaterialet innehåller även skapligt utförliga filmografier med några av skådespelarna samt John Carpenter, där man bland annat får reda på att Charlton Heston, som spelar chefen på bokförlaget, medverkade i sin första film redan på fyrtiotalet och även hade en roll i gamla klassikern Ben-Hur. Där ser man.
Trailern som medföljer gör varken till eller från, den verkar mest vara obligatorisk på alla dvd-släpp.

 

SAMMANFATTNING
Mina förväntningar på den här rullen var i princip obefintliga när jag först fick den, jag hade aldrig hört talas om den överhuvudtaget. När jag sedan såg att John Carpenter låg bakom rullen och att Sam Neill medverkade höjdes förhoppningarna om en vettig film ett par snäpp. Bara en liten bit in i filmen insåg jag att den faktiskt är betydligt bättre än väldigt många andra skräckfilmer jag sett. Det märks tydligt att man har tänkt igenom storyn och hur den ska framföras både en och två gånger, för att hålla spänningen och framförallt ovissheten om upplösningen intakt filmen ut. Den här aspekten är naturligtvis viktig för en film som denna, då den grundläggande storyn knappast är nyskapande. Man lyckas dock förvalta den originalitet som finns på ett sätt som får mig som tittare att glömma att det faktiskt handlar om en ganska klassisk detektivhistoria. Att skådespelarna övertygar med sitt spel höjer naturligtvis också känslan av att den rullen faktiskt håller bättre klass än väldigt många andra.
Effekterna håller även de skaplig klass och är befriande nog förskonade från en massa datoranimerat trams, ska det vara monster ska de vara gjorda av latex, punkt slut. Man har även lagt ner tid på att få till en hel del snygga vinklar och klipp, något som tyvärr är ganska sällsynt i den här genren.
Överlag anser jag att den här filmen känns synnerligen genomarbetad jämfört med väldigt många andra skräckfilmer jag har sett och jag misstänker att det till stor del beror på John Carpenters erfarenhet vad gäller konsten att göra bra film. En eloge till honom alltså. Det bör också nämnas att filmen baserats på en historia av H.P Lovecraft, något som sannolikt också kan vara en anledning till att storyn håller bra klass.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta absolut är en av de bättre skräckfilmer jag sett, trots att den varken innehåller särskilt mycket blod eller ens en ynka bröstscen. Utgåvan är helt okej, med bra ljud och bild som största fördelar, vilket utan tvekan gör In The Mouth Of Madness till ett högst motiverat köp. Kolla upp!

 

“A reality is just what we tell each other it is. Sane and insane could easily switch places…if the insane were to become the majority.”

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
UTGÅVAN..: 2 / 5
STORY…..: 4 / 5
TOTALT….: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

In The Mouth of Madness

3 svar till “In The Mouth of Madness”

  1. Såg den här filmen för länge sen, och är rätt säker på att låten ”in the year 2525” spelades när eftertexterna rullade upp i slutet. Men när jag såg den nyligen spelades inte denna låt. Nån som vet nåt om detta?

  2. Hejsan Adam!

    Det är inte jag som har recenserat filmen, så jag har inte filmen här och kan verifera det. Men jag googlade lite på det och hittade ”In the Mouth of Madness” soundtracket. Den har följande låtar:

    1. In the Mouth of Madness
    2. Robby’s Office
    3. Axe Man
    4. Bookstore Creep
    5. The Alley Nightmare
    6. Trent Makes the Map
    7. A Boy and his Bike
    8. Don’t Look Down
    9. Hobb’s End
    10. Pickman Hotel
    11. The Picture Changes
    12. The Black Church
    13. You’re Wrong, Trent
    14. Mommy’s Day
    15. Do You Like My Ending
    16. I’m Losing Me
    17. Main Street
    18. Hobb’s End Escape
    19. The Portal Opens
    20. The Old Ones Return
    21. The Book Comes Back
    22. Madness Outside
    23. Just a Bedtime Story

    Jag hittar inten den låten du pratar om, är du säker på att den hette “in the year 2525″?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: