Last House On The Left

The Last House on The Left


Titel: Last House on The Left
Genre: Horror / Sleaze / Rape-Revenge
Regissör: Wes Craven
Skådespelare:

 • David Hess
 • Sandra Cassell
 • Lucy Grantham
 • Marc Sheffler

Produktionsår: 1972
Förpackning: DVD Keep Case 2 disc
Speltid: 81 min
Textning: Engelska
Språk: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår med Wes Craven & Sean Cunningham
 • Kommentatorspår med skådespelarna
 • Dokumentär: Celluloid Crime of the Century
 • Dokumentär: Krug Conquers England (Om biovisningarna)
 • Featurette: Scoring Last House med David Hess
 • Trailers
 • Tjugo minuter med bortklippta scener och material
 • Radio/TV klipp
 • 24-sidors booklet med ovanliga bilder och fakta
 • Poster och stillbildsgallerier
 • Biografier för samtliga skådespelare och crew
 • Tales That Will Tear Your Heart: exklusivt material av oavslutad Wes Craven-film med David Hess
 • Krug and Company: extremt ovanlig alternativ version av filmen med annan titel för första gången på DVD
 • Slow-motion galleri med de bortklippta scenerna som inte var med i filmen

Distributör: Anchor Bay UK
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 5060020621208

 

 

HANDLING
Mari är en helt vanlig tonårstjej som på sin sjuttonde födelsedag skall gå på konsert med sin tuffare vän Phyllis. I samma stad rymmer ett gäng morddömda kriminella personer från ett fängelse.


Av en slump möts de två tonåringarna och de kriminella när flickorna försöker få tag på lite gräs i ett skumt kvarter innan bandet på konserten börjar spela. De luras med upp i en lägenhet där de våldtas och nästa morgon när gänget skall fly från lagen så tar de med sig Mari och Phyllis i bakluckan i bilen. Då flyktbilens motor lägger av så tar de med sig flickorna in i en skog där de utsätts för mer tortyr för att slutligen mördas.


När kvällen nalkas söker gänget efter någonstans att sova och hamnar till sist i ett hus där en man och en kvinna bor. Vad de inte vet är att detta är föräldrarna till en av de mördade flickorna. Men hur lång tid kan det ta innan gästernas hemlighet avslöjas och föräldrarna får veta vad för sadistiska grymheter de har utsatt deras dotter för?

 

LJUDKVALITÉ
Ljudet på den här utgåvan är riktigt bra. Det är väldigt klart och man hör alla detaljer på ljudspåret. Det brusar inte eller något, som det mycket väl skulle kunna göra på en sån här sorts film ifrån 70-talet. Som tur är har Anchor Bay gjort bra ifrån sig med att fixa till ljudet för den här utgåvan. Visst, det är inte helt perfekt, men det beror nog inte på AB, utan snarare att filmen är en gammal rape-revenge film skapad med väldigt låg budget.

 

BILDVALITÉ
Nu över till bilden… Som jag tidigare har nämnt så är det en gammal lågbudgetfilm så man borde inte vänta sig glasklar, perfekt bild, men däremot är den helt okej. Jag var glad över att skärpan var fin och att DVD-distributörerna hade gjort ett bra jobb med att försöka få till så bra bild som möjligt på denna kultskräckis. Det är alltså här 1:85:1 widescreen som gäller.

 

EXTRAMATERIAL
Nu till något av det bästa på utgåvan, nämligen extramaterialet. Anchor Bay har packat den här dubbeldisken fullproppad med mycket intressant extramaterial. Det är inte bara några tråkiga trailers eller en kort oengagerande featurette här bara, utan det är långa, intressanta och roliga intervjuer med skådespelare och filmskapare som gäller.


De har samlat ihop väldigt många av filmens skådespelare som de intervjuar och låter dem prata om detaljer som hände under filminspelningen och om hur de gjorde när de filmade vissa scener. Resultatet blir väldigt bra och detta finns att se/höra på i 3 st. dokumentärer: ”Celluloid crime of the century” (en mer ingående dokumentär om filmen), ”Scoring Last House” (David Hess berättar hur det var att spela in musiken till filmen) och ”Krug Conquers England” (film från en biovisning och frågestund med Hess).


Vi får se en hel del gammalt inspelat material som klippts bort, feltagningar och bakomkulisserna-filmer som har sparats under alla dessa år och nu samlats ihop och givits ut på denna DVD. Över tjugo minuter med sådant här finner vi faktiskt på extramaterialet under namnet ”Outtakes and dailies”.


Kommentatorspåren får inte glömmas bort heller, det är två st. och det första är med Wes Craven (regissör) och Sean Cunningham (producent). Det andra är med skådespelarna som spelar de tre manliga skurkarna i filmen; David Hess, Marc Sheffler och Fred Lincoln. Jag tycker själv att det är kul som fasiken med de här kommentatorspåren då tittaren får veta vad skaparna av filmen tycker och har att säga om scen efter scen.


Om du sätter i disk 2 i dvd-spelaren så får du även se något annat som är kul för Craven-fans. Den gamla kortfilmen som Wes Craven filmade med David Hess som aldrig blev klar: ”Tales That Will Tear Your Heart.” Den är med här den också.


På samma disk finns en väldigt ovanlig version av originalfilmen ”Last House…” som går under titeln ”Krug and Company”, det är en tidig, lite annorlunda version av samma film. Det som är annorlunda är väl mest förtexterna där texten ”Krug and Company” dyker upp istället för ”Last House on the Left”. Samt lite olika scener som är förlängda eller innehåller andra klipp.


Det är ett minus att filmen är en klippt version på den här utgåvan, och det gäller både ”Last House…” och ”Krug and Company” men nu skall ni inte bli ledsna, de klippta scenerna finns nämligen med som extramaterial i ett slowmotion-galleri (även om detta extramaterial inte står listat på baksidan av omslaget så finns det med).


En tjugofyra sidor tjock booklet med massa fakta och några ovanliga bilder som också är väldigt intressant får vi med.


Sist men inte, eller jo, kanske minst, får vi med biograf-trailers och massa radio- och tv-klipp från då filmen nyss hade kommit ut i USA. Det är mest de sistnämnda som är intressant då det bl.a. medföljer reklam från diverse drive-in-visningar.

SAMMANFATTNING
Last House on the Left är en gammal kultskräckis som verkligen har gjort sig förtjänt av en såhär fullproppad utgåva, med väldigt snygg design och extramaterial som når toppbetyg. Trots att filmen alltså, som tidigare nämnts, är censur-klippt av censorerna i England så finns dessa klippta sekunder med som extramaterial.


Filmen, som är Wes Cravens regidebut och kom 1972, har ett antal år bakom sig men detta drar inte ned själva storyn eller filmen allmänt. Jag tycker om uppbyggnaden och den vändning som filmen tar mot slutet. När filmen var ny så blev den skandalomsusad och olika censorer i länder världen runt ville förbjuda och klippa ned filmen och en stor moralpanik utbröt. Jag hade hört talas om alla rykten om filmen och läst massor om att folk tyckte den var jätteäcklig och hemsk innan jag såg på den. När jag väl såg filmen för första gången tyckte jag faktiskt inte den var särskilt överdrivet äcklig, men visst, våldet är otäckt. Det är en bra film som håller än idag (även om våldet inte når extrem splatter-nivå i Guinea Pig-stil).


Värt att nämna är den grymma musiken som spelas av skådespelaren David Hess också. Den passar bra till scenerna och händelserna, både text och musik.


Slutligen vill jag avsluta recensionen av denna suveräna utgåva med att säga att det här är ett måste för fans utav filmen. Om ni vill ha filmen oklippt får ni dock satsa på en annan utgåva.

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……..: 4 / 5
UTGÅVAN..: 4 / 5
STORY…..: 3 / 5
TOTALT….: 4 / 5

 

SCREENSHOTS
Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Last House On The Left

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: