Saw 3

Saw 3


Titel: Saw 3
Genre: Skräck
Regissör: Darren Lynn Bousman
Skådespelare:

 • Tobin Bell
 • Shawnee Smith
 • Dina Meyer
 • Angus Macfayden
 • Bahar Soomekh

Produktionsår: 2006
Förpackning: DVD keep Case 1 disc
Speltid: 113 min
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Finska
 • Danska

Språk: Engelska
Extramaterial:

 • The Traps of Saw III
 • The Details of Death: The Props of Saw III
 • Theatrical trailer
 • Darrens Diary
 • Commentary

Distributör: Lions Gate
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 5 706112 28968 9
Skribent: Andreas Fäldt

 

 

HANDLING
Liksom de tidigare Saw filmerna handlar denna film om människor som blir bortrövade och vaknar upp i en mycket ogästvänlig miljö bestående av diverse redskap som gjorda för tortyr. Och liksom de andra filmerna är karaktärerna som råkar ut för detta noggrant utvalda av Jigsaw som är uppenbart trött på människor som inte uppskattar livet och rentav försummar hela sin tillvaro. Jigsaw är vid detta laget svårt sjuk i cancer och är på gränsen till att avlida. I sin tortyrkammare har han en smått instabil lärling vid sin sida, Amanda.


En kvinna vid namn Dr. Lynn Denlon hamnar i deras våld och får ett nästintill omöjligt uppdrag: att hålla Jigsaw vid liv medan en otursförföljd man ska klara en rad utmaningar. En påhittig och makaber apparat är fäst runt Dr. Lynns nacke, och den är sammanlänkad med Jigsaws hjärtslag. Slutar hans hjärta att slå blir hennes öde inte helt oväntat detsamma. Leken kan börja och kampen mot klockan är igång. Ska hon lyckas hålla Jigsaw vid liv tillräckligt länge och gå levande därifrån? Eller är det ett omöjligt uppdrag som hon inte kan vinna?

 

AUDIO / VIDEO
1.85:1, 16,9 widescreen. Då detta är en ”kommersiell” film finns det inte mycket attt klaga på vare sig bild eller ljudmässigt. Bildkvaliten är väldigt skarp och klar. Alla blodiga detaljer syns väl och kameraföringen är oklanderlig. En härlig stämning när det gäller färger och stämning i filmen infinner sig från start och det framgår väldigt tydligt på grund av att allt syns väldigt väl även i mörkare scener. Detaljrika, välgjorda och blodiga scener med sådan skärpa som det är i den här filmen är man inte bortskämd med. Litervis med blod spills och vi missar inte en enda droppe!


Dolby Digital. Ljudet är knivskarpt. Man kan tydligt höra varje andetag och man får en känsla av att man befinner sig i filmen. Man kan riktigt känna skräcken och paniken som filmkaraktärerna upplever. Med surround ljud upplever man naturligvis detta ännu mer tydligt och det är en skön känsla som sköljer över en när man verkligen kan höra hur livet avslutas för personerna i filmen.

 

EXTRAMATERIAL
Extramaterialet är ganska omfattande.


I The Traps of Saw III får man en inblick i hur fällorna i filmen gick från idé till verklighet, hur de är konstruerade. De flesta av fällorna är väldigt avancerade och man får här se hur de såg ut redan som enkla skisser. Lite nördigt men ganska intressant!


The Props of Saw III ger också den en inblick i tortyrens mörka värld. Vi får här ta del av ingående förklaringar till hur diverse scener gjorts och vi får även höra skådespelare och designteam förklara en hel del om filmens effekter.


Darren´s Diary är en liten dokumentär och man får se en del behind the scene arbete. Inte det mest spännande jag sett men lite kul för vissa kanske.


Deleted scenes innehåller ett par scener som iallafall jag inte skulle märkt om de var med i filmen, med andra ord inte särskilt anmärkningsvärda. Däremot innehåller en av scenerna ett mindre slagsmål mellan psykopaten Amanda och Dr. Lynn som hade varit ganska smart att ha med i filmen. Jag kan iallafall konstatera att ingen av scenerna är av sådan betydelse att man skulle hängt med i handlingen bättre ifall de fanns med.


Trailern är väldigt kort men såpass intensiv att man hinner bilda sig en uppfattning av vad som komma skall. Snyggt gjord är den.


Extramaterialet bjuder också på ett par trailers för andra filmer: Alpha Dog, Boy Eats Girl, Little Fish och The Black Dahlia. Av nämnda filmer tycker jag Boy Eats Girl verkar trevlig.

 

SAMMANFATTNING
Uppföljare brukar aldrig leva upp till förväntningarna brukar man säga, men när det gäller Saw filmerna kan jag lugnt konstatera att så inte är fallet. Saw III är både blodigare och mer makaber än sina föregångare och det ena bestialiska dödsfallet avlöser det andra. Det är inte många minuter som ägnas åt utfyllnad i den här filmen utan varje scen verkar vara noggrant utstuderad för att väcka känslor hos tittaren. I mitt fall är det, precis som med de tidigare filmerna i serien, känslor av vällust och fascination för det bisarra och intelligenta som frigörs. Varje scen är också extremt snyggt filmad och kvalitet beträffande ljud och bild är ett genomgående tema filmen igenom. Skådespelarna är talangfulla och deras skräck och panik känns påtagligt äkta.
Att det är en stor budget bakom och ingen självfinansierad amatörfilm märks redan när huvudmenyn dyker upp. Där syns en väldetaljerad arm som med stor säkerhet har tillhört någon som har lämnat jordelivet och armen har de olika menyerna inkarvade i huden.
Att själva konceptet bakom Saw filmerna kan kännas lite uttjatat vid det här laget har jag full förståelse för men när en film är så här bra och i mainstream sammanhang väldigt blodig, kan jag inte annat än att rekommendera den om nu någon skulle ha missat att se den. Och för er som inte har tröttnat på Jigsaw och alla barbariska fällor kan jag även passa på att nämna att Saw 4 har Sverigepremiär i dagarna. Jag är tämligen övertygad om att iallafall jag kommer att se den så snart den passerat gränsen till vårt avlånga land!

3 saker jag lärt mig av filmen:

 • Man bör aldrig låta sig kidnappas av en cancersjuk seriemördare
 • Har man tio krokar genom olika vitala delar av kroppen får man någon sorts biverkningar
 • Blod, inälvor och död kan vara riktig charmerande

3 saker att se fram emot i filmen

 • Att se den kvinnliga polisen Kerrys bröstkorg slitas isär
 • Lobotomering för hemmafixare
 • Ett groteskt men underbart bad med nedmalda grisar

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
UTGÅVAN..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5
TOTALT….: 3 / 5

Screenshots kommer inom kort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: