Torso

Torso


Titel: Torso
Genre: Giallo
Regissör: Sergio Martino
Skådespelare:

 • Suzy Kendall
 • Tina Aumont
 • Luc Merenda
 • John Richardson
 • Roberto Bisacco

Produktionsår: 1973
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 92 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska

Tal: Japanska, Engelska
Extramaterial:

 • Textintevju med Sergio Martino
 • Alternativa inledningar
 • Alternativa slut (US bio-version)
 • Alternativ sekvens (tysk bio-version)
 • Trailers
 • Filmografier
 • Stillbilder

Distributör: Studio S Entertainment
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010013471
Skribent: Andreas

 

 

HANDLING
Ett par kvinnliga studenter faller offer för en hänsynslös mördare. Dani som är övertygad om att hon har sett gärningsmannen blir mordhotad. Hon känner naturligtvis stor oro och beger sig tillsammans med ett par kvinnliga kamrater till en stor villa ute i ödemarken för att slippa undan mördaren. Det dröjer inte länge förrän tjejerna kommer på andra tankar och glömmer av det som inträffat för en stund. De umgås intimt, dricker champagne och har det allmänt trevligt i goda vänners lag. I mörkret utanför lurar dock deras värsta mardröm. Mördaren observerar de i hemlighet och det är bara en tidsfråga innan han slår till. Går de samma grymma öde till mötes som sina döda kamrater?

 

AUDIO / VIDEO
Njuta Films utgåva av TORSO levereras i Dolby Digital 2.0. Filmmusiken är ganska monoton men den är verkligen inte dålig. Det är musik som höjer upp stämningen och trots det enkla framförandet är det genialiskt. Att detta är en uppiffad version av originalet märks tydligt då tal och övrigt ljud hörs förvånandsvärt bra för att vara en 35 år gammal film. Ljudeffekterna är möjligtvis lite halvdåligt gjorda men det är absolut ingenting som drar ner intrycket av filmen.


Bilden är CinemaScope 1.85:1 Anamorphic Widescreen. Bilden är ganska kornig och man kan säga att det syns att detta är en film som har några år på nacken. Jag menar dock inte att bilden är dålig och oklar för det är den inte. Många filmer har både sämre och tråkigare bildkvalitet än TORSO, som trots sina skavanker känns väldigt välgjord. Jag önskar att lite mer blod hade flödat och att vi fått se lite mer ingående bilder av morden, men om man betänker att detta är en film från början av sjuttiotalet som innehöll betydligt mjäkigare produktioner än TORSO så ska jag inte klaga. Det är en hel del fokus på nakna kvinnor, precis som sig bör, och det är ju inte fel. Att tjejerna i filmen dessutom ser bra ut gör saken ännu bättre.

 

EXTRAMATERIAL
I extramaterialet finns det tre trailers för TORSO: Italian, US och German theatrical trailer. Jag tycker personligen att den Italienska är lite för feg och flummig. En stor del av trailern ägnas åt meningslöst 70- tals flum som mest påminner om ett LSD rus, sett från den drogades ögon. Det kanske var en hit på 70- talet men idag känns det mest onödigt och framförallt får man se för lite från själva filmen. Den tyska trailern är likt den italienska också snäppet för flummig för att kännas riktigt meningsfull, de påminner en hel del om varandra. Den amerikanska versionen är den av de tre som är bäst och den framställer filmen på ett bra sätt. Här får vi se det som filmen egentligen handlar om, dvs nakna kvinnor och en maskerad mördare som dräper människorna på ett underhållande sätt.


Italian original beginning, alternative German cinema sequence och US alternative credits är alla alternativa inledningar på filmen. Jag märker ingen större skillnad på de och inledningen som redan är i filmen så det finns inte mycket att säga om de.


I Biographies/ Filmographies får vi se vilka filmer Sergio Martino har regisserat genom åren och det är ett ganska stort antal måste jag medge. Vi får även se vilka filmer som skådespelarna Luc Merenda, Suzy Kendall och Tina Aumont medverkat i.


Textintervju med Sergio Martino är precis vad det låter som. Vi får reda på att han kom i kontakt med filmindustrin genom sin morfar Gennaro Righelli som regisserade Italiens första ljudfilm 1930 och den hette La Canzone dell´Amore. Sergio´s bror Luciano Martino arbetade också med film. Sergio´s dotter Federica Martino har också börjat jobba med film och har regisserat Beauty Queen Olivia som gav henne ett pris: ”best debuting director” på Brooklyn film festival.


Trailershow ger oss smakprov från följande, ganska välkända titlar: New Barbarians, Emanuelle and the last cannibals, Zombie flesh eaters, New York ripper, Keoma och TORSO. Mycket underhållande tycker jag.

 

SAMMANFATTNING
Hade jag levt när TORSO hade premiär hade jag antagligen suttit dreglandes i biofotöljen med ett fånigt flin på läpparna och bara häpnat över hur bra den var. Det spelar ingen roll att jag inte levde då och det spelar heller ingen roll att man har sett tusentals filmer som liknar denna. Jag kommer på mig själv när jag ser på filmen att jag känner mig nästan precis som i min beskrivning. För dig som inte vill titta på gamla Giallos och gillar moderna slasher filmer så kan TORSO vara någor för dig. Det är en rulle som var med och satte ramar för en helt ny genre och den känns oväntat nyskapande även när man ser den idag, nästan 35 år efter sin premiär. Jag såg TORSO för mycket längesedan och tyckte då att den var bra. Denna gången tyckte jag att den var ännu bättre. Jag vet inte om det beror på att man har blivit äldre och därmed har hunnit se en större mängd dåliga skräckfilmer eller om det helt enkelt är så att detta är en film som är något utöver det vanliga. Vissa skådespelarinsatser skulle kunna varit lite bättre men överlag är TORSO en mycket bra film. Det känns som en blandning av valfri Argento rulle och Fredag den 13. Se den och njut!

3 saker jag lärt mig av filmen.

 • Man kan använda scarfer till mer än halsbeklädnad!
 • Ser man en man med rånarluva för ansiktet är det säkrare att springa än tro att han ska åka skidor!
 • Det måste inte vara en motorsåg man använder i skräckfilm, en vanlig handsåg duger också!

 

3 saker att se fram emot.

 • Halv-vågade och smått nakna sexscener!
 • Vackra tjejer som stryps och knivskärs!
 • Mördaren tar fram sågen och det är inte för att hjälpa till med veden!

 

TORSO är en riktig klassiker du inte bör missa!!

Ett STORT tack till SubDVD för recensionsmaterialet!

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……..: 2 / 5
UTGÅVAN..: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5
TOTALT….: 3+ / 5

 

 

SCREENSHOTS

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Torso

Ett svar till “Torso”

 1. Bra recension. Bara lite rättelse…
  Cinemascope är 2.35:1 och inget annat. Formatet 1.85:1 heter vidfilm i Sverige eller widescreen i utlandet.
  Annars är filmen riktigt bra och en klassiker inom Giallo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: