Black Christmas (1974)

Black Christmas

Titel: Black Christmas
Genre: Slasher
Regissör: Bob Clark
Skådespelare:

  • Olivia Hussey
  • John Saxon
  • Margot Kidder

Produktionsår: 1974
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 94 min
Textning:

  • Svenska
  • Finska
  • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial: Inget

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019704325
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Det är 1974 och julen är äntligen kommen. På studenthemmet Pi kappa sigma har de kvinnliga studenterna en sista fest innan de ska åka hem till nära och kära för att få lite välbehövlig vila inför nästa termin. Plötsligt ringer telefonen. Ett extremt obscent samtal inleds och skrämmer vissa av studenterna, medan andra nästan smågenerat lyssnar på. Samtalet blir startskottet för ett jullov som definitivt inte kommer att gå i kärleken tecken. Flera av studenterna försvinner spårlöst och en ung flicka hittas mördad i parken utanför collageområdet. Telefonsamtalen fortsätter att strömma in till studenthemmet och blir mer och mer bizarra i sin framtoning. Det är inte bara julen som står inför dörren, utan även en mördare som inte skyr några medel för att få sin stilla natt, blodiga natt!!

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet på Black Christmas är Dolby digital stereo 2.0, men det gör faktiskt inte någon nämnvärt skillnad. Då det inte fanns någon sourroundljud på den tiden så visste de hur man maximerade ut ljudet i 2 kanaler, över 40 års Hollywoodtrixande med ljud var på sin topp.

Bilden är jag något besviken på. Visst, det är skärpa och 70-tals färgerna har fin lyster, men det ligger som ett kornigt filter över bilden. Detta förstör mycket av njutningen av filmen, då den är vackert filmad och snyggt ljussatt.

Dvdn inleds med trailers för: 1408, från Andra sidan, Straightheads, London to Brighton ett litet roligt avsnitt av Happy tree friends

 

EXTRAMATERIAL
Inget?!?

 

SAMMANFATTNING
Bob Clarks klassiska Black Christmas är ett måste i skräcksamlarens bokhylla. Hela uppbyggnaden av berättelsen och karaktärernas utformning är klanderfri, trots att filmen har hela 34 år på nacken nu. Glöm bort den tramsiga och onödiga nyinspelningen och se originalet istället.

Det är ett gediget hantverk, fotot är otroligt vackert av Reg Morris, musiken av Carl Zittrer är både spännande och härligt disharmonisk (ett av anslagen på piano i filmen påminner inte så lite om inledningen på King Diamons enimenta Them-skiva!). Det är dock personregin och det smarta manuset som sticker ut mest och gör Black Chritsmas till en klassiker. Till skillnad från nyare skräckfilmer som ofta tar i för mycket i skrämselavdelningen, visste Clark att man måste skapa karaktärer som åskådaren kan relatera till för att den sedan ska känna obehag och skräck. Olivia Hussey är perfekt i rollen som den unga Jessica. Jessica tillåts vara både smart och bestämd. Inte ens i trängda situationer blir hon nedgraderad till ett menlöst våp som springer, skriker och stukar foten. Istället reagerar hon realistiskt och agerar detsamma. Att Hussey sedan är vacker att se på, få man se som ett extra plus.

Black Christmas kryllar av bra bi-rollsskådespelare som lyfter filmen utöver det vanliga, även om de flesta är klädda som de skulle vara med i Napoleon Dynamite! De som hjälper till att hålla upp filmen och ogenerat stjäl scener är Margot Kidder som den ”lätt” alkoliserad sexfixerade Barb, John Saxon som den trygga polisen Fuller och Marian Waldman som den tungt alkoholiserade husfrun Mrs. Mac( vars skådespeleri ger en fingervisning om den sortens komedi som Clark senare gjorde med Porky´s filmerna). Jag hade dock gärna sett Clark fortsätta med denna genre istället, hans tre 70-talsskräckisar; Deathdream, Children shouldn´t play with dead things (underbar titel) och Black Christmas visade på en regissör som inte bara förstod genren utan som även hade känsla för regi och form.

 

3 SAKER JAG LÄRT MIG AV FILMEN:

#1..: Det var inte helt enkelt att spåra samtal vid gamla telefonväxlar!

#2..: Prins Valiant-looken och mikrofonfrisyrer på killar var populärt 1974!

#3..: Att sitta fullt synlig i ett vindsfönster är inte lika med att någon lägger märke till dig!

 

3 SAKER ATT SE FRAM EMOT NÄR MAN SER FILMEN

#1..: Spännande upptakt som inte tappar fart under hela filmen!

#2..: Spännande kläd och mönsterkombinationer!

#3..: Olivia Hussey!

 

Klassisk slasherfilm som tack vare Noble Entertainment får en ny chans i stugorna!

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Black Christmas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: