A Blade in the Dark. Deluxe Collector´s Edition Uncut

A Blade in The Dark

Titel: A Blade in The Dark
Genre: Giallo / Slasher
Regissör: Lamberto Bava
Skådespelare:

 • Michele Soavi
 • Valeria Cavallini
 • Stanko Molnar
 • Anny Papa

Produktionsår: 1983
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 96 min
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Holländska
 • Engelska
 • Tyska

Tal: Engelska & Tyska
Extramaterial:

 • Trailer
 • Bilder och Artwork
 • Lamberto Bava biografi & filmografi

Distributör: EC Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: Kommer strax
Skribent: Fredrik F. G. Granlund

 

 

HANDLING
Huvudpersonen Bruno arbetar med att skriva musik för skräckfilmer. Han hyr ett hus medan han arbetar på musiken till en skräckfilm. Den lugna miljön avbryts av oförklarliga, bisarra händelser. Kvinnor dyker plötsligt upp för att lika plötsligt försvinna. Bruno upptäcker blod lite här och var, och ett konstigt meddelande på sin bandspelare. Han blir alltmer övertygad om att en eller kanske två kvinnor mördats i det hus där han bor. Men ingen i hans närhet tror honom…

 

AUDIO / VIDEO
Ljudeffekterna bygger mest på hjärtslag och är enkla och billiga men effektiva. Ljudet är vidare enkelt tvåkanalljud (så kallat digitalt) stereoljud (från 1998). Soundtracket består av en ganska störande standardslasherslinga som upprepas, någonstans mellan dur och moll. Det är störande i längden, särskilt den skräckfilmsmusik som huvudpersonen arbetar med i filmen. Det blir för mycket och för ofta, särskilt i filmens första två tredjedelar. Samma sak gäller den tystnad som oftast råder. Det finns bara ett tillfälle i filmens senare del när musiken står ut och man lägger märke till den. Detta är gott.

I övrigt saknar jag det italienska originalspåret. Engelsk och tysk dubbning i all ära – jag må vara något av en puritan – men jag föredrar ändå oftast att se filmer med originalspråk, och då med engelsk text. Att här ingår svensk text är dock inte någon nackdel. Men det är ändå tråkigt när filmer är dåligt dubbade.

Det ska röra sig om Widescreen, men det ser mest ut som någon blandning mellan fullscreen och widescreen, det är nästan men inte riktigt fullscreen om man ser detta på en icke-widescreen TV. Bilden är riktigt kornig och det ser gammalt ut, ibland hackar det till och med, upp och ned, som på en gammal VHS-film. Tyvärr.

 

EXTRAMATERIAL
En trailer och lite bilder ur filmen, bland annat filmens omslag från olika länder. Jag undrade var regissören Lamberto Bavas biografi och filmografi var, som utlovas bak på omslaget – tänkte att man missat detta. Men när man öppnar DVD-fodralet ser man ett riktigt snyggt häfte som förefaller påkostat och bra. Dess ena sida har högkvalitativa screenshots. Och när man vecklar ut det kan man läsa om regissörens Lamberto Bavas uppväxt och om samtliga filmer han gjort etc. Detta är ett STORT plus!

Jag vet inte om man ska räkna svensk text som extramaterial, men det är också ett plus. Saknas gör dock originalspråket, italienska. Dubbningen är som tidigare nämnts urusel. Jag kan inte förstå varför inte det italienska ljudspåret inkluderats.

 

SAMMANFATTNING
Det här är en dålig slasher av en annars intressant regissör. Jag vet inte vad filmen vill eller varför den filmades. Den är intressant möjligen för att den är totalt ointressant – och är den intressant beror det främst på regissören.

Lamberto Bava är nämligen en av de stora italienska skräckfilmsregissörerna – tillsammans med (de betydligt större och mer ihågkomna namnen) Dario Argento och Lucio Fulci. LB´har arbetat med båda, men är ihågkommen mest för kultkannibalrullen Cannibal Holocaust. Många tror att han regisserade den, men han var bara assisterande regissör.

När man ser A Blade in the Dark Man blir man rastlös, för det händer så lite. Först efter en timme blir det något spännande, och då beror det på musiken och regin – kameraåkningar och vinklar är till skillnad från resterande filmaspekter till viss behållning. Däremot är det bara löjligt överraskande hur ogenomtänkt handlingen och dialogen är. Det dröjer inte länge innan man undrar hur man ens kunde få pengar till ketchupblodet som verkar nyttjas som blod genom filmen.

Hur kunde den här filmen filmas?
Alla agerar ytterst omotiverat. Särskilt de kvinnor som av en eller annan oväntad orsak ”(t)råkar” hamna i den villa han hyr. Bruno förstår att kvinnorna dött, men ringer inte polisen för att de skulle tro att han är tokig. Samtidigt berättar han det för sin flickvän och för sin agent. Båda är väldigt konstiga. Liksom Bruno, då han inte är det minsta spänd trots att han säger sig förstå att kvinnorna är dödade. Han talar in ett meddelande ifall han dör, men kontaktar inte polisen och lämnar inte huset. Såväl dialog som intrig är skrattretande. Patetiskt!

Jag retar mig på att personerna i filmen reagerar så orealistiskt. Ingen panik. Inget motstånd. Att fly är otänkbart. Skådespelet är löjligt dåligt liksom handling och dialog (fast det är inte mycket till dialog). Det första mordet är så uruselt att man börjar fundera på om man inte ska stänga av filmen. Kvinnan som mördas går några meter, stannar upp när hon är skuren av en uppenbar mördare, i ansikte och hand, går några meter till, försöker inte alls använda händerna för att avväpna mördaren eller att ens skydda/värja sig fast det är uppenbart att hon har möjlighet till detta. Det är löjligt och man funderar på att stänga av filmen! Och det blir inte mycket bättre.

Det lustiga är att filmen inte blir bättre andra gången man ser den; det tar emot, den blir sämre och sämre ju mer man ser den. Även om man försöker uppskatta kameravinklar och förstå varför personerna handlar som de gör i de dilemman de ställs inför. Regissören Lamberto Bava brukar hålla en åtminstone jämn standard, men detta är ett lågvattenmärke, en riktigt genomusel film …
Det egentligen enda intressanta i sambandet, förutom regissören, är att Michele Soavi ingår som skådis. Två år efter den här filmen debuterade hon 1985 som regissör. Hon blev snabbt en riktigt intressant regissör att räkna med, med filmer såsom the de välkända The Church (1989) och Dellamorte Dellamore (1994). Dessa rekommenderas. Men om du kan – strunta i A Blade in the Dark!

 

3 SAKER JAG LÄRT MIG AV FILMEN:

 • Uncut betyder inte alltid oklippt rakt igenom en film – det kan hoppa ändå.
 • En mördares motiv kan vara att han vill visa att han inte är rädd.
 • Regissören Lamberto Bava har gjort åtminstone en genomusel film

 

3 SAKER ATT SE FRAM EMOT NÄR MAN SER FILMEN

 • 80-tals nostalgin (klädstil och frisyrer).
 • De mördade kvinnornas kroppsspråk och ansiktsuttryck när de ”dör”!
 • Slutet. För det tycks aldrig närma sig!

 

 

”Ibland är en skräckfilm så dålig att den är bra… Men ”A Blade In the Dark” är så dålig att den bara är riktigt, riktigt dåligt dålig!”

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……..: 2 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

A Blade in The Dark

5 svar till “A Blade in the Dark. Deluxe Collector´s Edition Uncut”

 1. Nu är det så att jag håller faktiskt inte med vad Fredrik skriver, Jag är personligen en mycket stor fan av Lamberto Bava och Giallos. A BLADE IN THE DARK är faktistk en av dom bättre Giallos jag sätt, det är inte den bästa, den har sina brister men den har helt enkelt en unik stil.

  Jag vill också passa på att säga att det är kul att se Michele Soavi, känd från b.la Stage Fright, Demons 3, Demons 4 som skådespelare. Men vad många inte vet är att Michele Soavi är faktiskt med som skådespelare i väldigt många gamla Giallos och skräckfilmer.

 2. Jag är faktiskt en fan av Giallos, men just den här är inte något att hänga upp sig på. Jag har svårt att tro att A Blade in the Dark verkligen är EN AV DE BÄTTRE filmer du sett. Vad sägs om Dario Argentos Deep Red och Bird With a Crystal Plumage? Rekommenderas verkligen. Samma med Giallo-filmer av ex Umberto Lenzi… Förstår inte att du håller just den här filmen så högt. Men tja, smaken är delad.

 3. Hej,

  Trevligt att denna sorts filmer får en ny chans till en ny publik. Sen att alla filmer inte är speciellt bra är ju en annan sak *s* Då giallos logik inte liknar vanlig logik överhuvudtaget brukar det bara vara att hålla i hatten och följa med.

  Michele Soavi är en man förresten…. även om han mest fick spela mesproppar som skådespelare, och Lamberto Bavas eventuella inblandning i Cannibal Holocaust är en sak de lärda tvistar om, fast Bava själv hävdar att han inte var inblandad!

 4. WOOWW!! dn här filmen Måste man ju bara Gilla!! Dn har lixom Allt!! LB bästa filmer Helt Klart!! Spännande rakt igenom,,Kuslig stämmning,,Motiv-bilden är som dt ska vara i en Giallo!! Dn man minst anar är så klart Mördaren,,Sen musiken får Topp-betyg rakt igenom!! Fotot är åxå Makalöst SnyggT!! Men dt är mot slutet Filmen riktigt Tar fart Otroligt Spännande är DT!! Ta nu och se dn här filmen PRONTO!! Skaffa dn billigt å Bra på EC-entertainment or else…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: