Murder Party

Murder Party
Titel: Murder Party
Genre: Horror, Komedi
Regissör: Jeremy Saulnier
Skådespelare:

 • Chris Sharp
 • Sandy Barnett
 • Macon Blair
 • Paul Goldblatt

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 Disc DVD Keep Case
Speltid: 80 min.
Textning: Spanska
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår med The Lab Of Madness
 • Valediction In Black – Lexi’s Art Installation Video
 • Outtakes And Bloopers
 • ”Hur du gör din egen riddarkostym av wellpapp”
 • Recept på pumpkaka
 • Extreme Truth – The Making Of Murder Party

Distributör: Magnet Releasing
Butik: Magnet Releasing
UPC-kod: 876964001083
Skribent: Björn Pettersson

 

 

HANDLING
Halloween nalkas med allt vad det innebär av fester, utklädnader och uppsluppenhet i största allmänhet. För Chris innebär det dock en lugn hemmakväll tillsammans med katten och några väl valda skräckfilmer. Trodde han iallafall. På väg hem hittar han ett inbjudningskort till en fest med titeln ”Murder Party”, som naturligtvis är belägen i ett öde och illa upplyst industriområde. Kriteriet för festen är att man ska vara utklädd, och efter ett kort övervägande tillverkar Chris en passande kostym och beger sig till platsen för kvällens begivenheter. Väl framme möts han av ett konstnärskollektiv bestående av några udda typer, och det visar snart att kvällens syfte är långt ifrån en trevlig fest. Chris har nämligen lurats rakt i fällan som objekt för kollektivets lätt makabra installation, men allting går snett och kaoset är ett faktum. Vem klarar sig levande hem ifrån ”Murder Party”?

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet finns tillgängligt i både 5.1 och 2.0 och den sluge väljer naturligtvis det förstnämnda. Alla dialoger och ljudeffekter ligger bra i mixen och man hör allt man vill och bör höra. Trots att det inte finns någon textning tillgänglig för min del (mina spanskakunskaper är helt obefintliga) är det aldrig några problem att uppfatta vad som sägs, vilket får ses som ett synnerligen bra betyg gällande ljudet.

Bilden levereras i smakfullt widescreen 1.78:1-format och håller hög klass. Allting är skarpt och tydligt, och det blir aldrig grynigt som i så många andra filmer, utan håller sig en bra bit över medel. Något som däremot verkligen imponerar, iallafall på mig, är kameraarbetet, då det mestadels känns som att man som tittare befinner sig mitt i kaoset som utspelar sig på skärmen. Trots mina bristande kunskaper i kameraföring inser jag att det ligger en del planering bakom fotot i MURDER PARTY och det bör framhävas, för skräckfilmer är sällan särskilt smakfullt eller originellt filmade.

 

EXTRAMATERIAL
I ”Extreme Truth – The Making of Murder Party” får vi reda på en hel del spännande detaljer om produktionen. Dokumentären, som för övrigt är hela 25 minuter lång, är synnerligen välgjord och klipper mellan intervjuer med skådespelarna och regissören där de berättar om inspelningen och deras tankar och visioner om filmen. Vi får också reda på att teamet bakom MURDER PARTY är ett väl sammansvetsat kompisgäng som gjort film ihop sedan 1986, i form av halvrisiga b-filmer i kortfilmsformat som sedan utvecklats till vad det är idag. Många ”Making of”-dokumentärer känns ganska sega och trista, men den här är rolig, lättsam och väldigt informativ och är därför en av de bättre i sitt slag.

Lite blandade feltagningar bjuds det på i ”Outtakes & Bloopers”. Lite kul är det minsann, men något enastående underhållningsvärde rör det sig inte om.

Bland extramaterialet finns även ”Valediction In Black – Lexi’s Art Installation Movie”. Det är en knepig historia som med en speltid på blott en minut och tjugotre sekunder inte gör mig ett dugg klokare. Jag antar att den bör ses som en kul grej och är säkert betydligt roligare för de som gjort den än för mig som tittare.

I kommentatorspåret råder en avslappnad stämning och det snackas om detaljer i olika scener, hur man filmat just den och den vinkeln, vad som var svårare respektive lättare än man trott, och så vidare. Jag är inget stort fan av kommentatorspår och tycker oftast att det blir ganska segt, särskilt ifall det finns en ”Making of”-dokumentär som berättar många av detaljerna kring inspelningen. Då blir kommentatorspåret överflödigt och känns som ett halvhjärtat försök att fylla ut extramaterialet med någonting vettigt. I fallet med MURER PARTY fungerar det däremot ganska bra, det känns som att de som pratar tycker är skoj och kommer därför med en del intressant information.

Och så till sist, för den kreativa hemmafixaren: En instruktionsvideo för hur du tillverkar din egen riddarkostym av wellpapp och gaffatejp hemma i köket, komplett med förberedda delar enligt matlagningsprogrammens alla regler. En rolig detalj är att Chris Sharp, som spelar Chris, har tillverkat kostymen som används i filmen själv, och det är även han som medverkar i instruktionvideon. Som om detta inte vore nog finns även ett recept på pumpakaka. Jag förutsätter att det är samma sorts kaka som Chris bakar och har med sig till festen.
För att sammanfatta extramaterialet krävs inte mycket mer än att konstatera att det här är ett utmärkt exempel på hur en utgåva ska göras attraktiv. Klockrent, skulle jag vilja påstå.

 

SAMMANFATTNING
Jag hade inga som helst förväntningar på MURDER PARTY innan jag såg den, jag hade varken läst eller hört något om den innan jag stoppade den i dvd-spelaren och det måste ju ses som de bästa förutsättningar man kan när man ser en film. Omslaget såg förvisso lovande ut, men sånt har man ju blivit lurad på ganska många gånger förut. Det visar sig dock ganska tidigt i filmen att det här är kvalité, som till och med snuddar vid innovation. Inte för att filmen är direkt nyskapande, men den skiljer sig en del ifrån den gängse skräcknormen genom att sakna EN konkret mördare eller gärningsman, utan har istället ett par personer som tillsammans axlar den rollen. Förvisso har väl det gjorts förut, men jag upplever framförandet i MURDER PARTY som synnerligen fräscht. En bidragande faktor till det är definitivt kameraarbetet. Sättet den är filmad på ger iallafall mig känslan av att befinna sig mitt i kaoset på festen, då kameran hela tiden sveper runt och emellan karaktärerna, något jag upplevde som väldigt effektfullt.

På tal om effekter….ganska många blodiga scener är dolda med snygga klipp och filmens första hälft bjuder inte på så mycket för den gorefrälste, men efterhand som den elektriska motorsåg som syns på omslaget nyttjas mer och mer blir det till slut ett skapligt blodbad iallafall. Överlag är effekterna bra gjorda och jag hittar inget att klaga på. Hellre lite färre snygga scener än många halvrisiga.

Enligt omslaget ska det här vara den felande länken mellan NAPOLEON DYNAMITE och THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE men jag vet inte riktigt om jag håller med om det. Förvisso innehåller MURDER PARTY en motorsåg och en liten grupp människor med tvivelaktiga böjelser och en fascination för det morbida, men där slutar likheterna med THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE. Vad gäller referensen till NAPOLEON DYNAMITE kan jag inte göra en rättvis jämförelse då jag bara sett enstaka klipp från den filmen, men att den, precis som MURDER PARTY, har den stereotypa definitionen av en nörd i huvudrollen är iallafall solklart.

Skådespeleriet är i princip klanderfritt hela filmen igenom, och jag uppskattar verkligen att man har skapat riktiga karaktärer. Oftast är det ganska slätstruket på den fronten i skräckfilmer, men de gånger det finns riktiga karaktärer brukar det bli riktigt bra. Jag tänker på filmer som till exempel SHAUN OF THE DEAD där karaktärerna lyfter helheten och gör filmen så väldigt mycket bättre.

En intressant fråga som ställs i filmen är det eviga diskussionsämnet om vad som egentligen bör klassas som konst. Installationen som Chris faller offer för är ett solklart exempel som kan diskuteras, då det genom historien har gjorts en hel del mer eller mindre makabra verk med diverse likdelar inblandade, förvisso mest från djur, men ändå. Självklart dras det till sin spets i det här fallet, men med en rejäl dos humor. Även i slutet dras paralleller till konstvärlden, om än mer konkret, då Chris jagas in i ett rum på en konstutställning som är fullt av kroppsmålade kvinnor, pumpor i halloween-tappning samt tavlor med texten ”Art?”. När sedan motorsågen kommer in i bilden blir frågan om vad som är konst återigen aktuell, samtidigt som blodet sprutar åt alla håll. Frågan är väl egentligen hur man ska betrakta filmen. Är hela MURDER PARTY ett konstverk sig? Eller är det bara en drift med allt som har med djupa grubblerier att göra? Eller är det kanske ett mellanting? Svaret är kanske inte så viktigt egentligen, jag låter någon annan fundera och konstaterar istället att MURDER PARTY är en av 2007 år bästa skräckfilmer, och jag rekommenderar alla att kolla upp den å det snaraste! Det här är kalas!

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett MURDER PARTY:

 • Konstnärssjälar ÄR svåra att förstå sig på!
 • Motorsågar med sladd är inte särskilt flexibla!
 • Smälta gummimasker ger hemska brännsår!

 

3 saker att se fram emot i filmen:

 • En nörd i wellpapp-rustning!
 • Blod, våld och droger!
 • En skjutglad galning som bryter på ryska!

 

Årets nörd i kollision med årets galnaste konstverk! Och en massa blod

 

Ett STORT tack till Magnet Releasing för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
HANDLING..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

Murder Party

7 svar till “Murder Party”

 1. Mycket bra recension, helt klart en av dom bätre. Jag har själv sätt filmen och hyllar den inte alls på samma sätt som Björn gör. Men riktigt bra skrivit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: