Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night
Titel: Silent Night, Deadly Night
Genre: Slasher
Regissör: Charles E. Sellier Jr
Skådespelare:

 • Lilian Chauvin
 • Gilmer McCormick
 • Robert Brian Wilson
 • Danny Wagner

Produktionsår: 1984
Förpackning: 1 Disc DVD Keep Case
Speltid: 81 min.
Textning: Svenska, Finska, Norska
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kortfilmen ”Spin Fun Knowin’ Ya!” med Happy Tree Friends.
 • Trailers

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 350019703922
Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
Julafton ska vara en glädjens och förväntningarnas kväll, men för familjen Caldwell slutar vägen mot julfirandet i en mardröm då de kommer i vägen för en ovanligt blodtörstig tomte. Billy ser på när hans föräldrar slaktas, men undkommer och skickas med sin yngre bror till ett barnhem. Här uppfostras han av den stränga abbedissan, som uppfostrar pojkarna genom bestraffning. Våld blandat med julidyll är ingen bra kombination, och pojkens psyke blir allt skörare i takt med att hatet mot den strama nunnan växer. Som artonåring får han jobb på en lokal leksakshandel, och allting är frid och fröjd. Men var gång julen nalkas blir demonerna allt svårare att undertrycka. Då Billy tvingas agera som varuhusets jultomte brister det slutligen för honom, och han gör det till sin uppgift att bestraffa alla som varit olydiga med de medel som finns tillgängliga, oavsett om det är en yxa, pistol eller ett kreativt bruk av julpynt.
Jultomten kommer med en stor överraskning ikväll…

 

AUDIO / VIDEO
Det kan vara irriterande att såväl volym som kvalitet på ljudet pendlar, vilket också händer, men inte tillräckligt många gånger för att det ska bli direkt störande. Ljudet är Dolby Digital, ingen extravagans här inte. Man kunde kanske tycka att de kunde ha ansträngt sig lite mer just ljudmässigt när bildkvalitén ändå verkar vara ganska tillfixad, men på det stora hela är det hyfsat, varken mer eller mindre.

Bildformatet är 16:9 anamorphic widescreen (vilket inte direkt säger en tvivelaktig tekniknörd som mig något). Vad jag fokuserar på är om bilden är ren och klar, vilket den för det mesta är även om det ibland vacklar lite. Oftast har det dock att göra med medveten ljussättning; mörkt och kornigt får det gärna vara när de kusliga ögonblicken innan knivarna viner och ögat möts av en fröjd av karmosinrött! Att färgerna inte är lika starka som om det vore en ny produktion är inget att göra något åt, snarare tillhör det ju den tidens charm. I en nyare film som man kan förvänta sig mer av skulle det förstås kunna bli irriterande, men här betvivlar jag att man ens skulle tänka på det om man inte just hade det i åtanke att bedöma bildkvalitet. Nån gång händer det dock att de verkar ha missat en scen att restaurera, då man verkligen ser hur originalet såg ut. Detta tycker jag faktiskt bidrar till intrycket, då man verkligen ser vilken skillnad det är på originalutgåvan och Noble Entertainments nyutgåva.

 

EXTRAMATERIAL
Extramaterialet brukar sällan vara alltför upphetsande, och därför blev jag glatt överraskad av att se att de i stället för en dokumentär, bloopers eller något annat som inte passat till en film av den här typen, varit lite originella. Utöver fyra trailers har de nämligen lagt in en kortfilm med HAPPY TREE FRIENDS: Spin Fun Knowin’ Ya! För den oinvigde handlar dessa alltid lika fyndigt betitlade kortfilmer om ett gäng luddiga, gulliga och allmänt bedårande små djur som råkar ut för de mest bisarra olyckor, där lemmarna flyger och blodet sprutar – ackompanjerat av en otroligt irriterande signaturmelodi som ofelbart sätter sig på hjärnan.

Trailers då – filmerna som man får en glimt av är ”ROOM 1408”, som de flesta bör känna till vid det här laget (och som också är klart sevärd Hollywoodhorror); ”FRÅN ANDRA SIDAN” med Calista Flockhart; ”LONDON TO BRIGHTON” som verkar vara ett drama; samt ”STRAIGHTAHEADS” med Scully – eh, Gillian Anderson. Mindre aliens och mer brutalitet och hämnd, iallafall som det verkar.
För den som önskar ordentligt extramaterial i form av tidigare nämnda exempel, blir alltså resultatet lite väl magert, men enligt min åsikt ger det en guldstjärna att våga vägra vara trist och förutsägbar.

 

SAMMANFATTNING
Äntligen en ordentlig film att krypa ihop i soffan framför när juldagsmorgon nalkas! Ribban sätts direkt med synnerligen mysryslig musik, och citaten i början tillhör den kategori som man önskar sig i julklapp. Jag blir sällan rädd för skräckfilmer, men den långsamt växande spänning som byggs upp här är behagligt otäck. Sen dröjer det heller inte alltför länge innan det drar igång med blod och våld, och det är lätt att komma in i historien. Handlingen kretsar i stort sett kring Billy, abbedissan, syster Margaret och senare Billys arbetskamrater på varuhuset. Det är en enkel historia, men den är bra framförd utan att bli seg eller tråkig. Detta beror troligtvis till stor del på att SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT till skillnad från många andra skräckfilmer innehåller en god portion charmig humor. Man skrattar faktiskt mer för att filmmakarna verkar ha haft kul när de gjorde filmen än för att den är så förbannat dålig (vilket annars rätt ofta är fallet och förvisso kan uppskattas det med), och då syftar jag på varuhusscenen som i mitt tycke är helt jävla fantastisk. En lätt homoerotisk början och sen är harmonin och julefriden total i den lilla amerikanska staden. I vanliga fall brukar en scen som syftar till att skapa kontrast mot den våldsamma vändningen vara betydligt mer vämjelig för mig än våldsscenerna, men den här lyckas verkligen då den utstrålar sådan skön ironi.
Sedan är ju upplägget inte helt fel heller; råa tomtar som går bärsärkargång kan ju bara inte bli fel – eller? Ja, den förhoppningen kan man ju känna sig trygg i tills man ser uppföljaren…
Någon rafflande spänning bjuds man inte direkt på, utan filmen berättar en trovärdig, lite tragisk men klart underhållande historia med en hel del kreativa mordscener.

Det här är absolut en film som jag kan rekommendera. Gällande själva utgåvan lämnar förvisso restaureringen av bilden en del att önska, och extramaterialet är inte av det feta slaget, men filmen i sig är absolut något att hänga i julgranen.

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT:

 • Bestraffning är nödvändigt!
 • Bestraffning är bra!
 • Om du träffar jultomten ikväll – spring!

 

3 saker att se fram emot i filmen:

 • Will Hare som allt annat än mysfarfar!
 • Ett barn som knockar jultomten!
 • Den underbara varuhusscenen!

 

Tomten kommer med en ordentlig överraskning i år!

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
HANDLING..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Silent Night, Deadly Night

Ett svar till “Silent Night, Deadly Night”

 1. Jo här har vi en Riktigt Fin Fin Film!! Har dn på Dubbel utgåva med 2an i åxå..Finns ju en hel del Uppföljare till den här Filmen.Men 1an är ändå Bäst!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: