Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Titel: Suburban Nightmare
Genre: Horror, Kannibaler
Regissör: John Keeyes
Skådespelare:

 • Brandy Little
 • Trent Haaga
 • Hayden Tweedie

Produktionsår: 2004
Förpackning: 1 Disc DVD Keep Case
Speltid: 84 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Minidokumentärer; “The Victims”, “The World of the Killers”, “On the Set” och “The Torture Room”
 • Shock-O-Ramas Shocking Shorts
 • Trailers

Distributör: Shock-O-Rama Cinema
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 1238552469
Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
På ytan är Charles och Deborah Rosenblad ett helt normalt par, bosatta i en medelklassförort med sin lilla dotter Becky och husdjuret Kris. Problemet är bara, vilket du får erfara om du blir inbjuden på middag hos paret Rosenblad, att de inte riktigt är den typiska amerikanska familj som de förefaller vara. För det första är Rosenblads nämligen självförsörjande när det kommer till kött, vilket deras middagsgäster ser till – Charlie och Deborah är riktiga fullblodspsykopater med smak för människokött. ”Husdjuret” Kris är en ung kvinna som hålls fastkedjad i källaren som parets slav. Polisen förbryllas över alla ouppklarade försvinnanden i förorten, men ingen anar att under fasaden döljer Rosenblads en makaber historia.
De må ha haft några lyckliga år tillsammans, och skapat ett vackert hem, dekorerat med sina offer, men förhållandet börjar knaka i fogarna och det rejält. Hur löser egentligen psykopatiska kannibaler sina äktenskapliga problem? När det inte längre räcker att ta ut sina aggressioner på grannarna, vänder sig Charlie och Deborah mot varandra. Mardrömmen trappas nu upp till att gälla dem själva, och vägen mot skilsmässa verkar utstakad. Men paret tar löftet ”Tills döden skiljer oss åt” på blodigt allvar…

 

AUDIO / VIDEO
Att lista ut vilket format ljudet levereras i krävde inte lite detektivarbete, det stod faktiskt ingenstans så jag utgår helt enkelt från att det är vanlig stereo och inget fancy schmancy. Tydligt är ljudet i alla fall för det mesta, vilket man fokuserar lite extra på första gången man ser filmen eftersom Shock-O-Ramas utgåva av SUBURBAN NIGHTMARE tyvärr saknar undertitlar (vilket väl är det enda man kan klaga på med den här utgåvan). Ljudnivån är hela tiden lagom, trots en del högljudda gräl. Vad som är det allra bästa med ljudet är dock inte nivå eller kvalitet utan vad det faktiskt är som levereras – musiken! Det här är ett av de mest lyckade soundtrack jag hört, och såväl att döma av vad man faktiskt hör som vad eftertexterna säger, har mycket arbete lagts ner på att hitta rätt musik. Låtarna sitter som ett smäck till handlingen, texterna är lika brutala som filmens huvudpersoner med titlar som I’ll Love You To Death; Kill Me Now; och Killin’s a Bitch, framförda av bland annat Eden Automatic (vilka syns i en musikvideo i extramaterialet) och Ghoultown. Tillsammans med de rullande eftertexterna och makabra fotografier bidrar de till att göra slutet på filmen snudd på lika perfekt som det i THE DEVIL’S REJECTS.

Bilden, presenterad i anamorphic widescreen 1:85:1, är på samma gång klar och tydlig och medvetet rätt mörk, vilket till en början bidrar till att skapa en känsla av obehag. Detta förstärks av Deborah och Charlies ständiga gräl till att bli en nästan deprimerande stämning. Vad som är väldigt snyggt och rätt ovanligt är att paret väldigt få gånger porträtterades på ett jämlikt sätt rent bildmässigt, utan den ena parten förefaller vara i överläge och distansen dem emellan är tydlig. Det befinner sig nästan aldrig bredvid varandra, utan en av dem sitter hela tiden närmare kameran och förefaller mycket större och mer tongivande än den andra. Samtidigt ligger skärpan på dem båda, en effektfull bild som åstadkoms av en speciell lins, som gör att kameran kan fokusera på två objekt samtidigt trots att de ligger på olika avstånd från kameran. Det hela samspelar perfekt med den hetsiga dialogen.

 

EXTRAMATERIAL
Totalt består Shock-O-Ramas utgåva av tre timmar material, och utöver den knappa en och en halvtimmen långa filmen bjuds vi på, ja, lika mycket till i form av extramaterial. Det är en riktigt fullspäckad liten skiva man håller i handen: utöver trailers och kortfilmer finns fem stycken dokumentärer som skildrar skapandet av filmen – från husets estetiska uppenbarelse till sminkning och specialeffekter. Skulle du sen, trots denna generösa samling, fortfarande inte känna att du vet tillräckligt mycket om skapandet av SUBURBAN NIGHTMARE, så misströsta inte! Ett kommentarspår med självaste de sjuka hjärnorna bakom filmen finns också att tillgå.

Går man till extramaterialet direkt från menyn finns en hel del att välja mellan, och det är toppen att man kan välja att börja se filmen direkt eller kanske se trailers först. De vi bjuds på är SCREAMING DEAD, DRACULA, BITE ME, SKIN CRAWL och SINFUL WIVES, alla är utgåvor från Shock-O-Rama och kanske lite mer representativt för bolaget än själva huvudattraktionen. Vad jag tyckte var trevligt är att det finns med tre stycken kortfilmer, Shock-O-Rama Shocking Shorts: THE LAST SUPPER, DEEP DREAM och LOST FACE. Dessutom finns en musikvideo från filmen med bandet Eden Automatic. Ingen av de här små sakerna var väl egentligen något att hurra för, men det är roligt att de ansträngt sig för att berika utgåvan ytterligare (och lite hederlig reklam har väl ingen dött av?).
Vad som är betydligt snyggare gjort, och egentligen det intressanta av allt extramaterial, är förstås dokumentärerna om filmen. Fem stycken korta filmer tar oss med bakom kulisserna där vi får en ordentlig inblick i skapandet av filmen, men också får lära känna karaktärerna själva. Lite kuriosa: huset som filmen utspelar sig i är egentligen den ene producentens hus, vilket helt tömdes på personliga ägodelar och alla rum målades om och inreddes så att de skulle passa karaktärerna! Till skillnad från många andra långtråkiga dokumentärer är de här uppdelade i fem olika teman och alla korta men mycket koncisa, så jag kan verkligen rekommendera även den som brukar hoppa över liknande dokumentärer att se dem efteråt.

 

SAMMANFATTNING
Jag blev positivt förvånad och faktiskt riktigt imponerad av SUBURBAN NIGHTMARE. Jag hade en vag uppfattning om Shock-O-Ramas produktioner och tänkte att om det här är något i stil med vad Troma brukar spy ut kan det ju onekligen bli en rolig filmkväll, av det mindre seriösa slaget. Men det här var ju faktiskt en film som satte sig. Skådespelarna känns trovärdiga och lever verkligen ut sina karaktärer mot varandra; varma, kärleksfulla återblickar från den stabila delen av parets äktenskap blandas med uppslitande gräl – fast av den lite blodigare typen förstås (de här två psykfallen har ju inte funnit varandra för ingenting liksom). Trent Haaga, som spelar äkta mannen Charles Rosenblad, har tidigare figurerat i många Troma-sammanhang, skådespelarprestationen är därmed förstås anpassad till filmens karaktär. Det här är totala motsatsen. Såväl hans karaktär Charlie som hustrun Deborah (spelad av Brandy Little) går igenom ett spektrum av olika känslotillstånd, alla trovärdiga och lysande levererade. Det är på samma gång tragiskt, inte så mycket för deras offers skull utan det krackelerande äktenskapet (med perfekt uppehållen fasad); och fyllt med svart humor och satir emot det självupptagna medelklassamhälle de både är en del av och hånar. Temat är en pervertering av det vardagliga; ett äkta par vars gräl snarare gäller vem som ska döda deras nästa middagsgäster än vem som ska ta hand om disken. Det är en fin linje mellan ett psykotiskt och ett fullt normalt liv i en amerikansk medelklassförort. Och som regissören John Keeyes själv säger: ibland är gränsen suddig mellan svart komedi, drama och skräckfilm.

En annan stilig grej som ytterligare höjer stämningen i filmen är scenerna i källaren som får fungera som parets lilla tortyrkammare. En naken glödlampa svänger av och an i rummet, och ljuset flackar över de blodbestänkta väggarna, generöst utsmyckade med bilder av parets tidigare offer. En närmare titt på vad som hänt dessa stackars satar får man inte i filmen, men väl i det mastiga extramaterialet. Fantasin får dock en knuff i rätt riktning av de verktyg man får en skymt av, samt en råttas speciella munsbit…

Och så var det då det här med musiken. Jag blir så innerligt lycklig när jag får se en skräckfilm som inte bara innehåller snygga scener rent grafiskt, med bra skådespel och tighta dialoger, utan dessutom ackompanjeras av sköna låtar och inte bara dessa förutsägbara stråkar. Om man som jag gärna drar åt skräckhållet även när det kommer till musik, så är ju det här bara att dö för. Killin’s A Bitch (And This Bitch Is Killin’ Me) med Ghoultown rundar perfekt av filmen då den mjukt smyger fram över eftertexterna. Djävulskt bra!
När jag sett den ett par gånger och låtit filmen sjunka in återstår bara en sak: det här är en riktig toppenrulle. Filmen i sig är originell och trots en liten budget på alla sätt välgjord. Tillsammans med detta under av extramaterial kan jag bara rekommendera dig att införskaffa SUBURBAN NIGHTMARE.

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett SUBURBAN NIGHTMARE:

 • Om du har (o)turen att träffa någon lika mordisk som du – gift er inte!
 • Du kan göra i princip vad som helst utan att dina grannar klagar, bara du gör det tyst!
 • Låt dig inte luras av en oskyldig middagsinbjudan – din granne är troligtvis ett monster!

 

3 saker att se fram emot i filmen:

 • Svart och mycket bisarr humor!
 • Riktiga låtar i stället för tråkiga stråkar!
 • Ett skilsmässodrama modellen blodigare!

 

Charles och Deborah tar löftet ’Tills döden skiljer oss åt’ på blodigt allvar…

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
HANDLING..: 5 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

Suburban Nightmare

2 svar till “Suburban Nightmare”

 1. Ja!! dt här ser ju mer än Lovande ut!!) Alltid Trevligt med Cannibal-Pchycho Familjer som inte vill betala dyrt för Kött i affären!! Utan fixar Biffen;=) Själva!) Dt är väl Dt Grannar är till För!!! The Neigbeir- Hood is going to Pieces=) Kan man lätt uttrycka dt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: