Scrapbook

SCRAPBOOK

Titel: Scrapbook
Genre: Exploitation, Horror
Regissör: Eric Stanze
Skådespelare:

 • Emily Haack
 • Tommy Biondo
 • Todd Tevlin
 • Elizabeth Hammock

Produktionsår: 2000
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 35 minuter
Textning: Ingen
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Behind the scenes
 • Deleted scene
 • Trailers

Distributör: IMAGE Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 0 1438204442 3
Skribent: David Jacoby

 

 

HANDLING
En ung kvinna vid namn Clara blir kidnappad och bortförd. Förövaren, Leonard, håller henne fången som sexslav och torterar henne i sitt hus någonstans ute på landet. Leonard har hållit flera kvinnor fångna tidigare och sedermera mördat dem. Det speciella med just den här seriemördaren är att han låter sina offer skriva vad de känner i en bok, där han förutom sina egna anteckningar även kompletterar med fotografier och småsaker. Clara är det sista offret innan boken blir färdig och Leonard är väldigt uppspelt av att hans verk snart komplett. Han tvingar henne att skriva och plågar henne ytterligare om Clara inte skriver det han vill. Hon inser snart att hennes enda chans att överleva är genom Leonards bok, där hon försöker manipulera honom att tro att han kan lita på henne.

 

AUDIO / VIDEO
För att vara en sådan här lågbudget produktion så måste jag säga att bildkvaliteten är helt okey, dom har även lagt på något filter som gör att bilden blir lite grynigare och det passar faktiskt utmärkt till denna slags film. Det är ungefär samma stil som August Underground.
Bilden levereras i fullscreen 4:3 vilket är helt acceptabelt, efter man tittat på filmen ett tag så lägger man inte märke till flimmret eller den ryckiga kameran.

Ljudet däremot är dock lite sämre, det sviktar lite volymmässigt, fast det är inte så pass illa att man blir irriterad av det. Jag har hört att ljudet är ganska dåligt på Cryptkeepers utgåva av SCRAPBOOK, jag har tyvärr inte deras utgåva här så jag kan lyssna på ljudet, men om någon vet om det är någon skillnad så får ni gärna kontakta oss.

 

EXTRAMATERIAL
SCRAPBOOK som vi fick från WICKED PIXEL CINEMA är en utgåva från IMAGE Entertainment. Den innehåller faktiskt lagom mycket extramaterial, och det extramaterialet som finns med är mycket underhållande och intressant. Den innehåller ett kommentatorspår med Eric Stanze, producenten Jeremy Wallace och skådespelerskan Emily Haack.

Behind The Scenes filmen innehåller mycket information om filmen, vad alla fick gå genom för att göra filmen. Man fick även ta del av hur Eric Stanze inte jobbar med en dialoglista utan innan varje scen så pratar han med varje skådespelare individuellt, så endast dom vet vad dom skall göra och säga. Detta gör Eric för att bygga upp trovärdiga scener och dialoger.

Utöver detta så finns det hela filmklippen från ”Shower-Cam scenen”, och en bortklippt scen med Emily när hon försöker springa ifrån Leonard efter han hackat sönder hennes tår.
Man får även se trailers på andra filmen från WICKED PIXEL CINEMA, som t.ex ICE FROM THE SUN och DEADWOOK PARK

 

SAMMANFATTNING
Jag måste säga att SCRAPBOOK är en ganska hård och brutal film. Den tar verkligen fram en syn på mänsklig ondska som få filmer gör. I det här fallet gestaltat av en seriemördare. Leonard framstår verkligen som störd då han är väldigt säker på att det han gör är det rätta.
Detta är helt klart en film som går hand i hand med filmer som t.ex. AUGUST UNDERGROUND: MORDUM.

Emily Haack, som spelar Clara, gör en beundransvärd insats i sin roll där hon i större delen av filmen blir förnedrad på ett eller annat sätt. Filmen innehåller inte så mycket våld som jag väntat mig, men jag tycker ändå att det var en väldigt bra film.
Emily berättar i MAKING OF materialet att även hon hade svårt att spela den rollen som hon hade. Speciellt när hon kunde se ansiktsuttryck från sina kollegor under vissa scener, fast samtidigt visste hon att alla gjorde detta tillsammans och hon kände att hon fick det stödet hon behövde.

Tommy Biondo, som spelar Leonard hade faktiskt jobbat på SCRAPBOOK i över 5 år, han hade gått och spånat på storyn i flera år innan han tillsammans med Eric Stanze beslöt sig för att göra filmen. Tommy gick runt och bad vänner och andra personer som var involverade i filmen att klistra information from deras privata liv, och även låtsas vara offret och skriva ner känslor i en bok, denna bok är samma bok som används i filmen sedan.
Tommy fick aldrig se hela filmen, när Eric Stanze klippt klart filmen så skickade han en kopia till Tommy. Stanze fick då veta att Tommy varit med i en olycka och han dog två dagar senare.

Jag tror att tanken bakom filmen kan ha varit att framhäva hur elaka vi människor egentligen kan vara mot varandra och det har man i så fall lyckats bra med. Man känner en viss avsmak för sin ras på nåt sätt.
Jag måst säga att dom har faktiskt lyckats, det är flera scener i filmen som gjorde att jag rös i hela kroppen, speciellt scenen där Leonard hugger av tårna på Emily med en jordhacka, eller ett par av våldtäktsscenerna.

En rolig detalj att tillägga är att hela filmen spelades in på bara tretton dagar och har bara sex skådespelare. Man hade också en väldigt liten budget, men har ändå lyckats göra en film som håller i längden. SCRAPBOOK är även baserad på verkliga händelser.
Rekommenderas till alla som gillar filmer om seriemördare och filmer åt det extrema hållet.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett SCRAPBOOK:

 • Människor är riktigt jävla onda!
 • Människor går inte att lita på!
 • SCRAPBOOK är baserad på en verkligen händelse!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • En blåsjobbsscene som verkligen suger!
 • Väldigt mycket våld!
 • Väldigt bra skådespeleri!

 

Mäktig film som får vem som helst att grimasera!

 

Ett STORT tack till WICKED PIXEL CINEMA för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

SCRAPBOOK

2 svar till “Scrapbook”

 1. YeS här har vi en Tung film Likt Bly!! typ samma stuk som Mordum som jag Diggar SkarpT!!=) Är filmer för Riktiga Film-Älskare..Ska se igenom Subconsious-Cruelty strax..blir nog svår att Slå troligen!!

 2. Troligen den bästa seriemördarfilmen jag sett. Skådisen Tommy Biondo (manusförfattare och som spelar Leonard) spenderade fem år till att studera psykologin bakom seriemördare och här står resultatet i en nollbudgetfilm som innehållsmässigt sopar mattan med allt vad hollywood har att erbjuda. Det är extremt rått och avklätt och människans natur är blottad in till minsta lilla skrymsle. Den har ingen humor. Här är det ångest och vansinne som gäller. Tommy Biondo (1973-1999) gör här den mest avklädda skildringen av en seriemördare som någonsin fångats på film (eller i det här fallet video). Emily Haacks roll är inte mindre krävande den och jag fattar inte (efter egna erfarenheter av att driva skådisar för långt) att de inte blev emotionellt skadade under inspelningen. Eric Stanze har gjort flera filmer som är värda att kolla in. Han är, i mitt tyckte, den allra klaraste och hantverksmässigt mest fulländade rösten inom independent/undergroundfilmen idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: