Phenomena

Phenomena

Titel: Phenomena
Genre: Giallo
Regissör: Dario Argento
Skådespelare:

 • Jennifer Connelly
 • Daria Nicolodi
 • Donald Pleasence

Produktionsår: 1985
Förpackning: Screener
Speltid: 110 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • A dark fairy tale
 • Luigi Cozzi and the art of macrophotography
 • Dario Argento på The Joe Franklin Show
 • Music videos – Jennifer and Valley
 • Trailer
 • Dario Argento Biografi

Distributör: Anchor Bay
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 0131314847-3
Skribent: Christer PerssonHANDLING
När Jennifer (Jennifer Connelly) anländer till sin nya skola I Schweiz hinner man knappt utropa ”det är en mördare med svarta handskar lös i området”! innan hon blir indragen i en serie makabra händelser som innehåller: mord, apor, insekter och sömngång!

Entomologist John McGregor (Donald Pleasance) kan, med hjälp av “de åtta dödsskvadronerna” som är den vanliga husflugans livscykel, ganska exakt ange när ett mord har begåtts genom att studera offrens kroppsdelar och dess förruttnelse. Polisen har funnit ett kraftigt förruttnat huvud och med McGregors hjälp lyckas de koppla samman det med en dansk skolflicka som försvunnit ett par månader innan. Det är inte det enda mordet som begåtts i trakten, och McGregor är mån om att finna mördaren då hans hemhjälp Greta med största sannolikhet fallit offer för mördaren. McGregor är rullstolsbunden och beroende av hjälp, och har sin assistent Inga kvar, som är en väldresserad schimpans som kan hjälpa med enklare sysslor.

När Jennifer råkar ta en lite för lång promenad I sömnen och efter att ett par yuppies ”hjälper” henne, hamnar hon av en slump hemma hos McGregor. Härifrån börjar saker och ting falla på plats och samtidigt falla sönder totalt. När Jennifer inser att hon har en psykisk koppling till insekter (det är ju en Argentofilm trots allt) lyckas hon, med hjälp av en husfluga, hitta till vad som verkar vara mördarens tillhåll. Nu när mördaren känner att nätet börjar dras åt startar den riktiga mardrömmen!


AUDIO / VIDEO
Det är riktigt bra Dolby Surround 5.1 ljud på denna disk. Även om Argento fick hjärnsläpp och kastade in lite hårdrockslåtar hipp som happ i filmen, är delar av soundtracket lysande. Simonettis ”Jennifer” får mig att höja volymen avsevärt (italienska metalbandet Rhapsody of Fire gjorde faktiskt en cover på den låten för några år sedan) och Bill Wymans ”Valley” är ett perfekt exempel på ett svepande och stämningsfyllt tema som passar filmen perfekt. Den uppmärksamme lyssnaren kan även uppfatta en kort snutt av Goblins ”Safari”, från DAWN OF THE DEAD, spelas på en teve i filmen. Dialogen är välproducerad, även om vissa röstskådespelare inte håller någon hög klass. Läs: Hon som dubbar Daria Nicolodi.

Detta var mitt första möte med filmen i anamorfisk widescreen, och jag blev inte besviken. PHENOMENA är en av de sista riktigt bra filmerna Argento gjorde (OPERA är den sista) och hans visuella trollkonster trollbinder åskådaren. Ljussättningen och kamerarörelserna imponerar fortfarande 23 år efter att filmen släptes, och får mig att minnas varför jag såg den så många gånger på det glada 1980-talet. För första gången, tack vare widescreenformatet, kunde jag nu se en scen som påminner om inledningsmordet i DEEP RED då David Hemmings går in i lägenheten. Köp DVD´n och kolla upp det själva!
Bildkvalitén är bra, men inte helt perfekt. Nu när HD-tv och Blu-Ray har invaderat våra hem blir man lite kräsen och bortskämd. Anchor Bay behöver dock inte skämmas, det här är en mycket bra utgåva av PHENOMENA.


EXTRAMATERIAL
Jag börjar med kommentatorspåret med Dario Argento, Sergio Stivaletti, Claudio Simonetti och Loris Curri. Det spelar banne mig ingen roll hur många intressanta anekdoter Argento berättar, hans breda italienska accent och knaggliga engelska försvårar lyssnandet avsevärt. Curri gör dock ett godkänt jobb med att vara moderator med Argento och de andra. Det är betydligt lättare och höra vad Stivaletti och Simonetti säger och även fast jag hade rätt bra på fötterna om filmen innan, så snappade jag upp ett och annat som jag inte visste!

A dark fairy tale är en sprillans ny dokumentär av David Gregory. Intervjuer med Dario Argento, Daria Nicolodi, Fiore Argento (som vi alla minns från Lamberto Bavas DEMONS), Sergio Stivaletti och Luigi Cozzi gör att A dark fairy tale blir till 18 minuter ren underhållning.

Luigi Cozzi and the art of macrophotography är en kort film om Cozzi, där han berättar om sitt samarbete med Argento. Trots vad titeln antyder så är det väldigt lite material i den om makrofotografi. Det verkar som materialet är plockat från flera olika källor och han berättar lika mycket om andra effekter som inte har ett dugg med makrofotofgrafering att göra.

Klippet från The Joe Franklin Show är rätt underhållande. Det är från Argentos promoturné 1985 för PHENOMENA och Argento ser ut som en utmärglad Prins Valiant och är på väldigt gott humör. Och väldigt svår att förstå.

Två musikvideos finns också med, dels ”Jennifer” som är regisserad av Dario i egen hög person och ”Valley” som Michele Soavi har regisserat. Soavi kan för övrig ses i en liten roll i filmen som polis, tillika agerade han second unit director på Phenomena. Vidare på DVDn finns trailer för filmen med och en Dario Argento biografi.

På det stora hela har Anchor Bay än en gång lyckats med att ge en gammal italiensk klassiker en chans att möta en ny publik, och självklart bli återupptäckt av gamla fans av filmen.


SAMMANFATTNING
Det första som slog mig efter jag sett PHENOMENA igen efter många år, är hur bra den har klarat av tidens tand. Som ett bra vin har den mognat och dess fulla karaktär har blommat ut. Argento hade fortfarande massa energi kvar i kroppen när han gjorde filmen och flera scener i den är otroligt vackra. Visst kan man klaga på delar av skådespeleriet och insektskopplingen, men sist jag kollade så såg ingen på en Argentofilm för dess väl sammansatta handling, komplexa karaktärer eller logik. Det handlar om det visuella, musiken, morden och den snygga inramningen på det hela. Phenomena lyckas inte riktigt komma upp till klassiska Argentofilmer som SUSPIRIA, INFERNO och DEEP RED men är i alla fall många snäpp bättre än majoriteten av de filmer som då producerades i Italien.

Jennifer Connelly bär upp mycket av filmen då hon levererar en bra och solid skådespelarinsats, sin ringa ålder till trots, och hon är bildskön att se på. Visserligen ser hon bättre ut idag, men jag var 15 år när filmen kom ut på video i Sverige och jag kunde inte se nog av henne då. Någon mer än jag som gillar Labyrint också? Connellys nertonade spelstil och hennes personkemi med både Nicolodi och Pleasance, gör att man som åskådare kan se lite mellan fingrarna med insektsbiten. Pleasance gör sitt bästa I rollen som McGregor, men jag har ännu inte lyckats lista ut vad det är för sorts accent han försöker ge sig på. PHENOMENA var sista samarbetet mellan Nicolidi och Argento på tjugotvå år. I dokumentären berättar Nicolodi att de ögon som tidigare sett på henne med ömhet och kärlek såg vid inspelningen av PHENOMENA på henne med hat. Detta verkar ha lugnat ner sig och Nicolodi spelar Asia Argentos mor, vilket borde falla sig naturligt, i Darios senaste alster LA TERZA MADRE.

Som vanligt med en Argentofilm är det mordscenerna som är mest genomarbetade, och PHENOMENA levererar ett par riktigt snygga scener. Öppningssekvensen med Fiora Argento som den danska skolflickan Vera Brant är intensiv och riktigt spännande, speciellt de sista ögonblicken med fönsterglaset, precis som fönsterscen numer två en bit in i filmen (en hälsning till äldre alster av Argento som DEEP RED, SUSPIRIA och INFERNO kanske?). Sömngångarscenerna är lika utsökt utförda, som likgropen i slutet är äcklig utförd. Phenomena var Sergio (DEMONS, THE CHURCH, THE SECT) Stivalettis första samarbete med Argento och hans special effekter är lika bra som veteranerna Corridoris. Våldet i filmen är grafiskt, våldsamt och väldigt mycket Argento.

Min största invändning mot Phenomena är användandet av hårdrock, och då är jag gammal konservativ hårdrockare. I en film som t.ex. DEMONS fungerar den sortens musik för att höja spänningen, tempot och farten i filmen, men Argentos filmer är inte gjorda för samma publik. Argentos bilder fungerar bäst tillsammans med instrumental musik som i DEEP RED, TENEBRAE, INFERNO och SUSPIRIA (vilken har ett av världens bästa soundtrack). Scenerna med Simonettis musik känns helgjutna, men flytet och språket i filmen blir stört av att Iron Maiden eller Motorheads låtar spelas. Synd att ingen hade modet att säga till Argento att det var ett dåligt val att lägga in den sortens musik.

Om du inte sett någon film av Dario Argento förut så kan PHENOMENA fungera som en bra introduktion. Den är inte lika våldsam som hans äldre filmer och har en lite mer rak historia. Men den är fortfarande full av de visuella konster man förväntar sig av Argento.


3 saker jag lärt mig efter att ha sett PHENOMENA:

 • Lita aldrig på en shimpans med ett rakblad!
 • Letar du efter ett lik? Följ efter flugorna!
 • Det är lättare att köpa en massa lakan och drapera speglar med, snarare än att plocka ner dem?


3 saker att se fram emot i filmen:

 • Mordscenerna filmat i Argentocsope!
 • Sömngångarscenerna!
 • Öppningssekvensen!


Efterlyses! Sömngående tonåring söker fluga för att lösa mord! Intresserad? Ring Jennifer 555-555 666!


Ett STORT tack till Anchor Bay för recensionmaterialet!GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
HANDLING..: 3 / 5

SCREENSHOTS
Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

Phenomena

6 svar till “Phenomena”

 1. Som Sagt en av Argentos Bästa filmer!! Och enligt Argentos tycke åxå!! Men dt är Synd att han slängt in HårdRock i Mästerverket;( Passar lika bra som Ketschup till Grädd-Tårta(?? Även att Motorhead och Maiden var Jvligt Stora 84-85 så passar dt än dock inte!! Men annars Rakt igenom ett Mästerverk med StorT M!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: