Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Titel: Dawn Of The Dead
Genre: Zombies
Regissör: George A. Romero
Skådespelare:

 • Ken Foree
 • David Emge
 • Gaylen Ross
 • Tom Savini

Produktionsår: 1979
Förpackning: Ingår i 4 Disc boxset: Trilogy Of The Dead
Speltid: 126 min.
Textning: Svensk, Norsk, Dansk, Finsk, Holländsk
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailer
 • Stillbilder
 • Posters
 • TV-reklam
 • Radioreklam

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019705315
Skribent: Fredrik Johansson

 

 

HANDLING
DAWN OF THE DEAD börjar mitt i händelsernas centrum; en nyhetsstation. På denna nyhetsstation vaknar Francine. Zombiesmittan har redan spridit sig över landet och man får se hur den ena kanalen efter den andra ersätts av nödsändare. Förgäves försöker en vetenskapsman på en av kanalerna berätta hur de odöda fungerar och hur man oskadliggör dem. Francine bestämmer sig för att fly tillsammans med Stephen med helikopter. I samma stund råkar ett swat-team i knipa när de sparkar in en dörr till en lägenhet med en drös zombier. Peter och Roger från swat-teamet möter upp Stephen och Francine och de beger sig till ett köpcentrum med helikoptern. Det dröjer inte länge innan de upptäcker att de odöda dras till köpcentret och snart är de omringade av odöda. Men det finns större faror än zombies – människan själv.

 

AUDIO / VIDEO
Bilden, som serveras i anamorfisk widescreen 1.85:1, är bra och har den där klassiska 70-tals färgskalan som idag känns skönt retro. Ibland är kameran de odödas ögon och man får se dem jaga människorna.

Ljudeffekter och soundtrack är, med tanke på genre, budget och produktionsår, bland det bästa som har gjorts. Här presenteras ljudet i surround 5.1 och det fungerar utmärkt.
Textningen är det lite si och så med, dels verkar översättaren lida av mild eller tillfällig dyslexi och ibland blir den svenska texten, finsk. Dessutom översätts engelska ‘zombies’ till zombin.

 

EXTRAMATERIAL
Förutom boxens (George A Romeros Trilogy of the dead) bonusskiva med extramaterial innehåller denna filmen det vanliga: trailern, stillbilder och bilder på posters. Trailern är av standardutförande och återger handlingen någorlunda bra. Stillbilderna innehåller inget uppseendeväckande och det samma kan sägas om affischerna, där många tyvärr är av så dålig kvalitet att man inte kan se vad de föreställer.Radioreklamen är faktiskt i stort sett samma som trailern fast utan bild.

 

SAMMANFATTNING
Med realistisk, nästan dokomentärfilmsliknande, filmteknik skildrar Romero oss människor från vår sämsta sida, med knivskarp skärpa. Han ställer frågan: Är vi bara hjärndöda konsumenter eller är vi tänkande människor? Frågan är lika aktuell nu som då. Han låter en av huvudrollsinnehavarna svara på frågan: ”They´re us, that´s all”. När man säkrat köpcentret och rensat det från odöda så hänger man sig mycket riktigt åt lyxkonsumsion och man fnittrar lyckligt när man hittar en massa, numera värdelösa, pengar. Det blir härligt skruvat och samhällskritiskt blir det när man tvingas begrava en avliden i köpcentrets rabatt.

Romero har även funderat ut en logisk fortsättning på första delen i trilogin (NIGHT OF THE LIVING DEAD), trots att handlingen i DAWN OF THE DEAD verkar utspela sig 10 år efter känns det ändå som en naturlig fortsättning. I denna filmen börjar zombierna använda verktyg och verkar minnas fragment från sina tidigare liv: Zombierna vallfärdar till köpcentret och när en av huvudrollsinnehavarna dör så minns han var de andra gömmer sig. I uppföljaren DAY OF THE DEAD tas tanken med minnesfragment ytterligare ett steg längre, med zombiegenrens mest karismatiske zombie: Bub.

Legenden Tom Savini har stått för såväl makeup/effekter som stunttricks och han gör det bra. Att blodet ser lite väl rött ut ska inte Tom klandras för, det är enligt Romero´s önskemål som tyckte att det passade filmens cartoon-känsla. Tom medverkar dessutom som biker och ett flertal zombier.

Det är kanske den bästa zombiefilm som gjorts, har du inte sett den (och dessutom har läst så här långt i recensionen) så måste du se den. Det tillhör banne mig allmänbildningen att ha sett den!

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett DAWN OF THE DEAD:

 • Att detta är den enda filmen i Romero´s trilogi där man faktiskt säger ordet ‘zombie’!
 • Killen som spelar zombien som blir skalperad av helikopterns rotorblad är handplockad för rollen pga sin låga panna!
 • Att zombier och konsumenter har en del gemensamt!

 

3 saker att se fram emot i DAWN OF THE DEAD:

 • Det faktum att man ser världens bästa zombiefilm!
 • Den snygga zombie-blir-skalperad-av-rotorblad-scenen!
 • Den coole hare-krishna zombien!

 

Mästarens mästerverk!

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
HANDLING..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Dawn Of The Dead

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: