Splatter Movie: The Director’s Cut

Splatter Movie

Titel: Splatter Movie
Genre: Horror, Slasher
Regissör: Amy Lynn Best
Skådespelare:

 • Amy Lynn Best
 • Tom Sullivan
 • Nikki McCrae
 • Sofiya Smirnova

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 Disc DVD Keep Case
Speltid: 88 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers

Distributör: Happy Cloud Pictures
Butik: Darkdisc
UPC-kod:
Skribent: Fredrik F. G. GranlundHANDLING
Ett independentfilmteam anländer till en hemsökt attraktion för att filma en slasher med låg budget, omedvetna om att de förföljs och mördas av en mördare som mördat den som ska spela mördaren i filmen. Mördaren spelar nu monstret i filmen de spelar in och mördar de medverkande, en efter en, samt medverkar i filmen.

Mördaren antas således vara en metodskådespelare som helt går upp i rollen som monster. Gränsen mellan dokumentär om skräckfilmsmakande och riktiga mord suddas ut. Det går från intervjuer med de medverkande till dokumentärens handling till riktiga mord och åter till dokumentären med inklippta intervjuer. Vad är film och vad är verklighet?


AUDIO / VIDEO
Det rör sig om rent Dolby Digital 2.0 Stereo-ljud. Jag har absolut ingenting att klaga på. Säkerligen är det dessutom ännu bättre på köp-DVD:n – jag har ju till och med sett en ”Work in progress version”! Det enda problem jag kan nämna är att det tyvärr blir jobbigt att man spelat in ljudet som om det vore en riktig mordhistoria, dokusåpa, vilket innebär att ljudet ibland är väldigt högt och ibland lågt. Men jag har märkt att detta är vanligt i b-skräckfilmer, och särskilt på screeners. Men här passar det egentligen, eftersom filmen är av en sådan karaktär som den är. Ett exempel på när det blir alldeles för högt är när flertalet kvinnliga aktriserna då och då övar på sina skräckfilmsskrik.

Bilden är i 4:3 Fullscreen. Mycket klar bild. Inget att klaga på.


EXTRAMATERIAL
Väldigt trevligt att Happy Cloud Pictures har tagit med trailers på denna Screener. Det rör sig om tre andra filmer som regissören Amy Lynn Best medverkat i eller haft något att göra med, som regissör, producent eller skådespelare. Och det var riktigt intressant att få se höjdpunkter ur dessa filmer. Men de är bara måttligt lockande. Jag behöver nog inte nämna så mycket mer än så. Bra att de är med. Men jag blev inte sugen på att se filmerna.


SAMMANFATTNING
SPLATTER MOVIE är en postmodern slasher utan egentligt splatter. Gränsen för vad som är verkligt för de medverkande och själva filmen och verkligheten för betraktaren suddas ut. Tanken bakom det hela är faktiskt riktigt intressant, även om det i viss mån brister i utförandet – främst vad avser specialeffekterna som är rätt cheezy.

Specialeffekterna är i allmänhet lågbudget, med vissa undantag – en del är riktigt okej. Samma sak gäller egentligen filmen som helhet, men med det sagt måste jag också säga att det finns höjdpunkter. Jag hoppade faktiskt till flera gånger, eftersom man inte alltid vet vad som är dokumentär och vad som egentligen händer. Är det en del av filmen de spelar in eller en del av en del av filmen? Blir det komplicerat? Jorå. Ibland vet man inte vad som egentligen händer, var gränsen mellan dokumentär och mord går – och detta är en bra kvalité.

Det är således mycket humor i det postmoderna, särdeles filosofiska, manuset. Det trixar med din tankeförmåga och tar dig från filmningen av en slasher till vad mördaren gör till dokumentären till mördaren igen… Gränser suddas ut! Poängen är att den som ser filmen ska undra om det som händer i filmen hänt i verkligheten – eller om det är fiktion. Intressant!

Regissören, Amy Lynn Best, som också spelar huvudrollen, diskuterar ständigt vad hon gör framför kameran, och vad som ska komma med skådespelarna – hur de ska göra i nästa scen och varför, samtidigt som hon då och då intervjuar de medverkande. Hon regisserar alltså andra efter manus samtidigt som hon själv regisserar filmen och mördaren regisserar morden – eller är det regissören? Det är när man tänker efter synnerligen invecklat – och filmen fungerar absolut, sett till detta, på många plan. Det kommer in en slags dokusåpaeffekt. En viss CLOVERFIELD-tanke finns också i grunden, för man får inte se vem mördaren är – han är iklädd en oerhört ful monstermask! – eller vad hans motiv är eller hur det han gör kan hända. Men i själva verket skulle jag nog främst vilja jämföra dess filosofi med exempelvis David Cronenbergs EXISTENZ, även om den filmen är betydligt mer välgjord och har oerhört mycket större budget.

I SPLATTER MOVIE vill jag framhålla intervjuerna med Tom Sullivan där han spelar sig själv. Tom Sullivan arbetade med special makeup-effekter på THE EVIL DEAD, och som animatör på EVIL DEAD II, samt skapare och animatör av ”Book of the Dead – Necronomicon” på ARMY OF DARKNESS (EVIL DEAD 3). EVIL DEAD-trilogin är något av en personlig favorit, varför det i SPLATTER MOVIE var alldeles särdeles intressant att i intervjuer med Tom Sullivan få reda på såpass mycket ny information om hur det var att spela in filmerna, och vad Tom Sullivan tycker och tänker om det. Han gör dessutom en fantastiskt bra roll med flertalet minnesvärda repliker, såsom :”Horror movies are good for your kids.” En riktigt skön snubbe!

Avslutningsvis kan jag nämna att filmtiteln: SPLATTER MOVIE är missvisande. Det rör sig inte om någon splatter-film, utan snarare om en filosofisk slasher med dokusåpatema. Rekommenderas särskilt de som är intresserade av detta tema eller att analysera och filosofera och att bli intellektuellt utmanade av tanken bakom en b-filmsskräckfilm. För den här filmen kan – trots sina brister – absolut analyseras sönder och få mången eftertanke, man skulle säkerligen kunna skriva en akademisk uppsats om den. Jag blir förresten inte förvånad om den dessutom är förbättrad när den släpps på köp-DVD.


3 saker jag lärt mig efter att ha sett SPLATTER MOVIE:

 • Hur Tom Sullivan skapade en mängd specialeffekter i Evil Dead-trilogin!
 • Att skräckfilmer är bra för barn!
 • Vem regissören Amy Lynn Best är!


3 saker att se fram emot i SPLATTER MOVIE:

 • Intervjuerna och scenerna med Tom Sullivan!
 • En dokusåpaslasher!
 • Postmodernism!


En intelligent, postmodern dokusåpa-slasher i vilken gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut!


Ett STORT tack till Stupid Teenagers Must Die! för recensionmaterialet!GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 2 / 5
HANDLING..: 3 / 5

SCREENSHOTS
Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Splatter Movie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: