The Nightmare on Elm Street Collection

NIGHTMARE ON ELMSTREET

Titel: The Nightmare on Elm Street collection
Genre: Slasher
Regissörer:

 • Wes Craven
 • Jack Shoulder
 • Chuck Russel
 • Renny Harlin
 • Stephen Hopkings
 • Rachel Talalay

Skådespelare:

 • Robert Englund
 • Heather Langenkamp
 • John Saxon
 • Jonny Depp
 • Patricia Arquette
 • Lisa Wilcox
 • Mark Patton
 • Tuesday Knight
 • Lisa Zane
 • Wes Craven

Produktionsår: 1984-1994
Förpackning: 7 DVD Disc Box Set
Speltid: 633 min
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska
 • Danska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Documentary vignettes
 • Jump to a nightmare

Distributör: SF
Butik: Ingen just nu
UPC-kod: 7391772317582
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING

A NIGHTMARE ON ELM STREET
Flera tonåringar börjar få liknande drömmar på Elm Street. Alla ser de en otäck man i grön-röd tröja, hatt och långa knivliknande saker på ena handen, och det som är säkert är att han inte vill dem något gott. Det underliga, förutom att de drömmer om samma man, är att drömmarna känns ovanligt verkliga. Det dröjer inte länge innan det första offret är skördat och vad har den mystiska mannen i drömmarna för sorts koppling till barnen på Elm Street.

Nancy (Heather Langenkamp) är en av de första av ungdomarna som börjar pussla ihop drömmysteriet med den mytomspunna barnamördaren Freddy Kruger (spelas faktiskt av Robert Englund i alla filmerna). Kruger härjade i staden många år tidigare och som mystiskt försvann efter en misslyckad rättegång. Det verkar som att Freddy lyckas behärska drömriket från den andra sidan och genom ungdomarnas drömmar samlar han kraft att hämnas sin död. När Nancys vänner börjar dö som flugor runt omkring henne inser hon att det är dags att skära ner på kaffet och ge sig in i drömmarnas land för att själv jaga reda på Freddy Kruger med hjälp av sin pojkvän Glenn (Johnny Depp)!

A NIGHTMARE ON ELM STREET – FREDDY’s REVENGE
Jesse (Mark Patton) börjar efter att ha flyttat till ett nytt hus med sina föräldrar att få mardrömmar. Inte vilka som helst, utan en man med sunkig grön-röd tröja, hatt och en knivbeklädd handske är med i dem, och det är inga rosenskimrade drömmar direkt. Nu visar det sig att Jesse har haft oturen att flyttat in i Nancy Thompsons gamla hus och Freddy Kruger tar över Jesses kropp för att fortsätta döda alla osnutna ungdomar på Elm street! Jesses flickvän Lisa (Kim Meyers) är inte dummare än att hon tar börjar förstå vad det är som händer, frågan är bara om hon vet hur man tar kål på mardrömsmarodören Kruger?

A NIGHTMARE ON ELM STREET – DREAM WARRIORS
Tre år har gått sen de första mardrömmarna på Elm Street och Nancy (Heather Langenkamp) har utbildat sig till läkare, med drömmar som specialitet. Hon har fått anställning på en klinik där en grupp ungdomar (alla med kopplingar till Elm Street) får gruppterapi av Dr. Gordon (Craig Wasson). Det verkar som om Kruger har fått ett fast grepp även om dessa ungdomar och ser till att hans styrka växer med varje mardröm. Vad Kruger inte räknar med är Kristen, (Christers favorit Patricia Arquette i sin första roll!) som är det senaste tillskottet på kliniken, själv har vissa krafter inom drömriket. Via sin viljestyrka kan hon kalla in sina vänner i sina drömmar. Tillsammans har de en chans att förgöra Freddy då de kan använda krafter som de inte har i verkligheten.

A NIGHTMARE ON ELM STREET – THE DREAM MASTER
Kristen (denna gång spelad av Tuesday Knight) har hämtat sig från uppgörelsen på kliniken. Tillbaka till ett normalt liv på skolan, med Kincaid och Joey från förra filmen, försöker de förtränga de hemska upplevelserna Kruger gav dem. Men skam det monster som ger upp så lätt. Freddy är fast besluten att ta kål på alla barn med koppling till hans död, och banne mig om han inte tänker ta med en hel drös som inte alls hade med saken att göra också. Just for the hell of it! Starkare än någonsin lyckas Freddy med att jaga rätt på Kristen, Joey och Kincaid i drömmarna, men Kristen lyckas att överföra sina krafter till sin vän Alice (Lisa Wilcox). Alice förstår snabbt vad det är som händer och innan du hinner ta en powernap har fler ungdomar somnat in för att aldrig vakna igen. Men tack vare Kristens ”gåva” samlar Alice snabbt på sig så mycket kraft och olika egenskaper så hon själv kan ge Freddy en match i hans egna drömvärld!

A NIGHTMARE ON ELM STREET – THE DREAM CHILD
Alice (Lisa Wilcox) gör det man inte ska göra i skräckfilmer, hon blir med barn INNAN hon är gift! Som om det inte vore nog använder sig Freddy av Alices ofödda barn för att försöka komma tillbaka och döda lite mer ungdomar (att han aldrig ger upp?). Alice får dock hjälp från ett oväntat håll, nämligen från Amanda Kruger. Freddy var ju resultatet av en brutal gruppvåldtäckt på det lokala mentalsjukhuset på 1940-talet där Amanda råkade bli instängd av misstag. Det vill sig inte bättre än att Amanda som är död sedan länge nu vill ha Lisas hjälp att få vila i frid och samtidigt kan hon hjälpa till att ta med sin bastard till son på samma gång. För första gången blir både offer och förövare rädda av mardrömmarna på Elm Street, då Freddy hyser en ganska stor respekt för sin avlidna mor.

A NIGHTMARE ON ELM STREET – THE FINAL NIGHTMARE
Då det är svårt att finna mer ungdomar på Elm Street (och vilken förälder med barn skulle vilja flytta dit med tanke på gatans historia?) tar Freddy hjälp av sitt förlorade barn. Maggie (Lisa Zane) jobbar med drömterapi, och har bl.a. hand om ungdomar. John (Shon Greenblatt) tror att han är Freddys barn, och får hjälp av Maggie. Han kunde dock inte ha mer fel! Efter att ha samlat på sig mer själkraft genom några mer drömmord, avslöjar Freddy att det inte är John utan det är Maggie som är hans dotter. Nu är det dags för Maggie att bevisa att en människa inte är summan av sina gener och tar två vänner (och ett par 3D-glasögon!) till hjälp för att en gång för alla förinta Freddy Kruger!

A NIGHTMARE ON ELM STREET – WES CRAVEN’S NEW NIGHTMARE
Heather Langenkamp lever tillsammans med sin man och son i en fin och lugn förort i L.A. Så lugnt det nu kan vara med en våg av jordbävningar som drabbar de Kaliforniska kontinentalplattorna skrämmande ofta. Ännu mer skrämmande än moder jord, är de mystiska samtal som Heather får av någon person som låter som Freddy Kruger. Det är 10 år sedan hon spelade in Terror på Elm Street, och fortfarande är det från den filmen personer känner igen henne. Efter ett framträdande på en talkshow, där även Robert Englund uppträder i full Freddy make-up, får hon reda på att Wes Craven håller på att skriva ett nytt manus till Elm Street filmerna och att hon är påtänkt till huvudrollen. Heathers man dör oväntat i en otäck bilolycka och insikten om att hennes sons sömngångarfasoner och prat om den ”elaka mannen” inte bara beror på tevetittande inser Heather att Freddy Kruger inte bara verkar bryta genom barriären mellan dröm/vakenhet utan även film/verklighet!

 

AUDIO / VIDEO
Filmerna har visserligen några år på nacken, men lite besviken är jag på bildkvalitén. Bilden är kornig och lite oskarp. Men på det stora hela är Elm Street filmerna mycket trevliga att vila ögonen på. De känns som att alla F/X skapare var med och gjorde effekter i filmerna; David Miller, John Buechler, Greg Nicotero, Robert Kurtzman, Kevin Yeagher, Steve Johnson, Screaming Mad George… och så vidare. Med andra ord; förutom de klassiska ”ha-sex-så-dör-du”-tematiken och lite Freudianska fantasier på manusstadiet, är det de visuella effekterna som gjort filmerna minnesvärda. Så jag hade inte klagat på skarpare bild för att mer kunnat gotta mig i effekterna. Bilden på filmerna levereras i 1.85:1 widescreen!

Det som dock störde mig något vansinnigt var textningen. Inte på någon av filmerna i boxen fungerade den på min PS3:a! Jag valde svenska undertexter, men efter ett litet tag försvann de. Irriterande. Så det var att välja på att antingen gå tillbaka till menyn och välja textning igen eller att spola tillbaka lite i filmen, då kom de tillbaka. Stort minus till boxen för det, då det faktiskt finns åskådare som kanske inte behärskar engelska språket, eller som har hörselproblem.

Ljudkvalitén var det dock inget större fel på alls. Inte ett enda dugg faktiskt. Dolby Digital 5.1 ljud på alla sju mardrömmarna och vem har inte önskat att kunna störa grannarna lite extra mycket en sen kväll med ett par fräsiga one-liners från Freddy Kruger? Här har alla ni er chans! Alla filmer kan dessutom väljas i Dolby Stereo 2.0. Plus för Charles Bernsteins underbara soundtrack och musikaliska tema till Elm Streetfilmerna! Det är nästan lika enkelt att känna igen som Henry Mancinis tema till Rosa Pantern-filmerna

 

EXTRAMATERIAL
På extramaterial sidan finns det en hel del att gotta sig i. Det är princip samma upplägg på alla sju skivorna, så jag summerar vad som finns med, snarare än att gå genom allt skiva för skiva. Allt för att underlätta för dig, kära läsare!

Funktionen ”Jump to a nightmare” tillåter dig att enkelt hoppa mellan de olika drömsekvenserna på filmen. Tänk hur man skulle klara sig annars?

Avdelningen ”documentary vignettes” är en stor samling intervjuer med många av de inblandade, som bl.a. Craven, Langencamp, Saxon, Shaye, Harlin, Clive Barker och Englund. Mycket av Freddys ursprung förklaras, hur skådespelarna jobbade tillsammans, de olika regissörernas intentioner (Harlin såg Freddy som en sorts James Bond!), lite prat om hur special effekterna gjordes och filmernas intryck på filmvärlden. Den stora delen av dessa intervjuer kommer från dokumentären Welcome to Primetime som producerades 1997. Jag hade dock föredragit en disk till i boxen där de samlat alla dokumentärer.

Till Dream warriors ligger musikvideon ”Dream Warriors” av hemska pudelrockbandet Dokken med. På med spandexbrallorna och headbanga!

På The final nightmare ligger slutet i 3D med om man vill se lite klassiska 3D effekter. Intresseklubben informerar att jag har ett par original Freddy 3D-glasögon!

Till A nightmare on Elm Street och på Wes Craven´s New nightmare finns det kommentatorspår. Ettan bjuder på Craven, Langenkamp, Saxon och fotografen Haitkin på ett intressant kommentatorspår och den sista filmen har Wes Craven himself! Ett måste för att fans!

Orginaltrailers till filmerna finns representerade på alla diskarna.

Sammantaget så har SF lyckats fylla alla diskarna till brädden med Elm Street relaterade bonussaker. Jag tror ingen blir besviken på det digra materialet som är representerat, även om denna recensent gärna skulle ha recenserat utgåvan med t-shirt och spelkort! (hint, hint SF)

 

SAMMANFATTNING
Jag tillhör den skaran som hade privilegiet att se Terror på Elm Street på bio när det begav sig långt tillbaka i tiden (då dinosaurierna regerade på jorden). Freddy Kruger gjorde ett oförglömligt intryck och jag såg uppföljarna i samma takt som de spottades ut. Jag var lite för liten för att få se Jason Voorhees och Michael Myers första eskapader på bio, så Freddy Kruger blev min slasherkung. Varje månad lusläste man de amerikanska tidningarna Fangoria och Gorezone då de redan på den tiden var filmbolagens bästa kompis, med massor med inspelningsartiklar. Väggarna i lägenheten var fulltapetserade med affischer på Jason, Alien, Herbert West, Pumpkinhead, Ash och självklart Freddy Kruger. Jag köpte till och med en stor Freddy docka med klassiskt snöre på ryggen som man drar i och sen får man höra fem slumpade one-liners, t.ex ”Welcome to Elm Street och ”Pleasent dreams”! Jisses, på den tiden kunde man lägga pengar på underliga saker. Finns fortfarande att beskåda i det Perssonska hushållet.

Den mörka tonen från den första filmen slipades snabbt bort för roliga one-liners och fantasifulla drömkreationer. Men det var rätt symtomatiskt för hela nöjesindustrin vid mitten av 1980-talet och framåt. Allt blev större och därmed bättre! (läs in lite ironi här nu om du inte förstod det!) Likt David Coverdales hår som blev fluffigare med varje MTV-hit han hade, svällde Elm Street-filmerna så mycket att inte ens drömmarnas oändliga möjligheter kunde stå emot. Precis som pudelrocken såg sig besegrad till slut av bleka tunnisar i bermudashorts under första halvan av 90-talet, så avslutades filmserien med en avskalad ”grunge” version av Elm Street med Wes Craven´s New Nightmare.

Så oavsett om den mörka tonen försvann eller att filmerna blev mer eller mindre special effekts lekstugor så hade alla sju filmerna en positiv gemensam faktor, Robert Englund som Freddy Kruger! Robert Englund, som jag (och 80% av svenska folket) vid den här tiden kände som den ”snälla” ödlan Willie i den fantastiskt coola teveserien V och till viss del som redneck i Tobe Hoopers Eaten Alive, visade här upp en mörkare sida av sin personlighet. Det var i rollen som Freddy som Englund fick brilliera och skina. Till skillnad från Jason och Myers som flera olika skådespelare/stuntmän har spelat, är Kruger personifierad med Englund under sminket och de karaktäristika kläderna. Hans sätt att röra sig, hans intonation på replikerna, hans elegans som mardrömmarnas häxmästare var en extremt stor del av filmernas framgång.

Det roliga är att även om New Line nästan kvävde sin bebis Freddy med all kärlek de gav honom med alla snabba uppföljare som, milt sagt, håller skiftande kvalité, har ikonen Freddy Kruger överlevt. Många känner igen Freddy Kruger tack vare hans karaktäristiska handske och hatt, även om personen ifråga inte ens har sett någon av filmerna. Freddy blev en av skräckfilmens stora ikoner och intresset för honom har inte dött ut helt och hållet. Jag tillhör den lilla skaran som anser att Freddy vs Jason faktiskt var en rolig och kul film, och skulle gärna se mer framträdanden av Mr. Kruger om sammanhanget är rätt. Kanske kan Freddy vs Jason vs Bruce Campbell bli av någon gång? (helt ärligt alltså! jag hittar inte på, utan det var en idé som vandrade runt på filmbolag i många år. Den filmidén har definitivt möjligheten att bli bättre än Kramer vs Kramer vs Godzilla iaf!). Personligen tycker jag dock att vi gemensamt kan enas om att glömma bort teveserien Freddy´s Nightmares som inte var ens lite kul.

De sju filmerna som tillsammans finns i denna box är väl spenderade pengar trots vissa uppenbara brister som textningen. Angående förpackningen så ligger filmerna tätt förpackade i en schysst hårdplastbox. Underligt nog har den ett identiskt fodral i papper över sig. Känns lite onödigt i dessa tider av miljömedvetenhet att förpacka en plastbox med papper. Skärpning SF!

Filmsviten om Freddy och hans eskapader i drömmarnas land lyckas fortfarande hålla intresset uppe och har fortfarande möjligheter att locka till sig fler fans. Det finns massor att skriva om Freddy och hans drömmar, ur rent filmvetenskapliga och psykologiska aspekter, men varför förstöra swegore med akademiskt pladder? Precis som i drömmar, finns det flera lager och tolkningar på Elm street filmerna och det är upp till var och en att läsa in sina tolkningar. Fast jag tror att Wes Cravens intentioner med den första filmen var att skrämma skiten ur åskådarna och ta från dem hoppet om att ens drömma gott efter att ha sett hans film! Pleasent dreams!

 

3 SAKER JAG LÄRT MIG AV FILMEN:

 • En dröm är inte alltid en dröm!
 • Nancy kan göra EXTREMT många fällor på en kvart!
 • Det är bra att ha vänner, även i drömvärlden!

 

3 SAKER ATT SE FRAM EMOT NÄR MAN SER FILMEN:

 • Alla fantasifulla drömmar!
 • Minnesvärda one-liners!
 • 1980-tals skräck som fortfarande håller!

 

 

Ett STORT tack till SF för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

En mardrömsbox som kan hjälpa dig vara vaken natten genom så inte Freddy kommer och tar dig! … nine, ten…never sleep again…

 

SCREENSHOTS

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

NIGHTMARE ON ELMSTREET

2 svar till “The Nightmare on Elm Street Collection”

 1. En särdeles välskriven sammanfattning, må jag säga. Bra!

  Men jag undrar, vilket jag anser inte framgår, vilken film du – som sett samtliga efter varandra – håller som den bästa i serien? Är det någon/några som står ut?

 2. Tack!

  Vet du.. det slog mig faktiskt efteråt att jag klumpade ihop alla och gav inga enskilda betyg. I väntan på att jag får tummen ur….

  Nightmare 1, 3, 4, 7 får två tummar upp
  Nightmare 5 en tumme upp
  Nightmare 2 och 6 får en tumme i baken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: