Drainiac

Drainiac

Titel: Drainiac
Genre: Monster, Retro skräck
Regissör: Brett Piper
Skådespelare:

 • Georgia Hatzis
 • Alexandra Boylan
 • Ethan Krasnoo
 • Samara Doucette
 • Rob Gorden

Produktionsår: 2000
Förpackning: 1 Disc DVD Keep case
Speltid: 75 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Kommentatorspår
 • Folder i färg

Distributör: Shock-O-Rama
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 612385520594
Skribent: Ramona Mattisson

 

 

HANDLING
Julie är en amerikansk tjej som har ett ansträngt förhållande till sin pappa efter att hennes mamma dog ett år tidigare. Trots att det är lördag tvingas hon ensam och obetald hjälpa sin pappa med att städa ett gammalt hus som ska renoveras ute på landet. Till Julies glädje har hennes kompisar tröttnat på att hänga i gallerian som helgnöje och bestämmer sig för att åka ut och hjälpa till med huset. Men vad de inte vet om är att det finns något mer i byggnaden. I huset och dess omnejd lurar ett tentakelmonster som kan ändra form och som färdas med vattnet. Utöver att väcka förargelse genom att spruta ner ungdomarna med vatten så är monstret även suget på blod. Tur eller otur, så kommer det en mystisk man promenerande till huset och övertalar tonåringarna till att ställa upp på en seans, då han bestämt hävdar att där finns en vattendemon som behöver drivas ut.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är redigerat på den här utgåvan och på den punkten finns det inget direkt att anmärka på. Tvärtom är ljudet bra, vilket är en fördel eftersom filmen inte har undertexter. Filmmusiken känns typisk och passar till filmen.

Trots att det är en remastrad nyutgåva av filmen så hade den mycket väl kunnat genomarbetats lite till och jag är glad över att det inte är originalet jag ser. Det hade kunnat läggas lite mer krut på specialeffekterna så att de blev snyggare och mer övertygande. Nu ser de ut till att vara hämtade från 80-talet och sådant som ska vara svart i monstret har istället en sunkig grå färg. Till min förtjusning är bilden i widescreenformat, 1.78:1 widescreen, och utöver tveksamheterna när det gäller specialeffekterna så är bilden annars riktigt snygg, exempelvis vissa mysiga höstvyer och när snön faller under en vinterscen. Då monstret är en så pass väsentlig del så är det dock anmärkningsvärt att just det inte bearbetats bättre.
Dvd-utgåvan har visserligen kapitel, men det hade varit prima om det även fanns ett kapitelindex där man får lite överblick över scenerna.

 

EXTRAMATERIAL
Det finns en uppsjö av trailers, hela 16 stycken, där de flesta kommer från Shock-O-Rama Cinema. Utbudet känns lockande och givetvis är trailern till Drainiac bland dem.

Kommentatorspåret är ett samtal mellan regissören Brett Piper, Greg Conley och Michael Raso. Det är en nostalgisk och lite intern konversation som handlar om själva inspelningen. Man får en aning om hur mycket möda som har lagts ner på filmen och föga förvånande får man veta att en del primitiv teknik användes för att göra skräckeffekterna. Dessutom får man lite skojig fakta som att källaren i filmen är regissörens egna källare som nyttjades flitigt under inspelningen.

Färgfoldern som medföljer är skriven av Greg Conley som upplyser läsaren att regissören är ett känt namn bland b-skräckisar. Det är en intressant läsning och jag är glad över att den finns med.

 

SAMMANFATTNING
Jag gillade filmen, som var spännande men inte direkt den läskigaste jag sett, trots att monstret är slafsigt och äckligt. Man känner på sig när något kommer att hända och blir inte speciellt överraskad. Huvudrollspersonerna är inte tillräckligt engagerande för att man ska bry sig om deras öden, vilket även minskar på skrämselfaktorn. Däremot så tyckte jag att manuset i stort sett var bra och det kändes som att det var inspirerat av Evil Dead fast med en betydligt lägre budget och med mer avloppshumor.

Innan filmens förtexter drar igång så kommer en liten förhistoria med två män som fattar det ödesdigra beslutet att gå in i det gamla huset mitt i natten. Varken skådespeleriet eller det som inträffar nere i husets källare är speciellt övertygande, varpå jag inte fick så speciellt höga förväntningar över filmen. Men när väl filmens huvudhandling drar igång så känns det helt okej. Man förstår till största delen vad filmen handlar om. Det finns några sidospår som hade kunnat följa upp, som när Julie hittar ett gammalt foto uppe på vinden som föreställer en kvinna som är identisk med Julies egna mamma. Man får inte heller veta hur det kommer sig att en spökjägare kommer till undsättning just när ungdomarna är i största behovet av hjälp…

Regissören till DRAINIAC är känd och uppskattad bland b-filmssympatisörer. Andra filmer som Brett Piper har gjort under Shock-O-Rama Cinema är SCREAMING DEAD, BITE ME!, SHOCK-O-RAMA och BACTERIUM. Utöver dessa är sannolikt hans mest kända film A NYMPHOID BARBARIAN IN DINOSAUR HELL som är släppt av Troma.
En av ungdomarna i filmen, Julies kompis Lisa, spelas av Alexandra Boylan som har nått vissa framgångar efter DRAINIAC. Hon har senare medverkat i filmer som TRANMORPHES, THE HITCHHIKER och Daryl Hannah’s THE JOB.

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett DRAINIAC:

 • Du kan delta i en seans trots att du inte tror att huset är hemsökt!
 • Undvik att bada i badkar i gamla fallfärdiga spökhus!
 • Vattendemoner är inte att leka med!

 

3 saker att se fram emot i DRAINIAC:

 • Mardrömsdemonerna som hemsöker Julie!
 • Bilen som dränks!
 • Seansen som spårar ur!

 

Grönt slem varvat med tentakler och huggtänder!

 

Ett STORT tack till Shock-O-Rama för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 2 / 5
HANDLING..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Drainiac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: