Army Of The Dead

Army Of The Dead

Titel: Army Of The Dead
Genre: Äventyr, Skräck
Regissör: Joseph Conti
Skådespelare:

 • Ross Kelly
 • Stephanie Marchese
 • Miguel Martinez
 • Mike Hatfield

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 Disc DVD Keep case
Speltid: 89 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget (Screener)

Distributör: Maverick Global
Butik: Darkdisc
UPC-kod:
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
År 1590 letar spanjorerna efter den förlorade staden El Dorado. En grupp ledda av Fernando Degama hittar det de letar efter i en grotta i Mexico. Som alltid med skatter och förbannelser får de betala ett högt pris för sin upptäckt och de återvänder aldrig ut från grottan levande.
Drygt 500 år senare åker en grupp collegestudenter ut på en födelsedagsresa med beach-bugs, dels för att tävla mot varandra och dels för att fira John som fyller år. Allt går som sig bör, med skojsigt bilåkande och lama spökhistorier som berättas kring en öppen eld när småtimmarna nalkas. Men som man brukar säga, inget kalas utan kras! När professor Vasquez visar sig ha en annan agenda med resan, nämligen att finna den mytomspunna skatten, dröjer det inte länge innan en arme av benrangel visar sig i ökenlandskapet i jakt på de personer som tagit ut delar av skatten från sin plats!

 

AUDIO / VIDEO
Då recensionsexemplaret är en screener så är det svårt att uttala sig om vare sig bild eller ljud. Jag antar att det riktiga släppet på filmen inte kommer att vara i 4:3 format eller med vanligt stereoljud.

 

EXTRAMATERIAL
Inget extramaterial då detta är en screener.

 

SAMMANFATTNING
Jag älskar äventyrsfilmer, och tack vare en speciell Dr. Jones’ (ja, jag tyckte om den!) återinträde på biorepertoaren så kommer antagligen det komma en ny våg av äventyrsfilmer med historiska, mytologiska och arkeologiska undertoner. ARMY OF THE DEAD lanseras som “PIRATES OF THE CARIBBEAN meets TOMB RAIDER” och inget kunde vara mer fel. Visst det är en grotta med i filmen och ett gäng odöda som sprider lite död och förintelse, men ARMY OF THE DEAD påminner mer om någon av de otal låg-budget filmer som Sci-Fi channel spottar ur sig varje vecka.

Regissören Conti, som tydligen arbetat med special effekter på filmer som MEN IN BLACK och BLACK HAWK DOWN, gör ett amatörmässigt jobb både med personregin och effektregin. Den sedvanliga gruppen fylld till bredden med ointressanta karaktärer tar upp alldeles för mycket tid av filmen och när äntligen armén av odöda dyker upp, ja då ser effekterna ut som om de vore gjorda på en lågbudget lap-top. Måhända är den ryckiga gången på skeletten en hyllning till de fantastiska stop-motion effekter Ray Harryhausen skapade i JASON AND THE ARGONAUTS redan 1963, eller så har helt enkelt dataprestandan inte varit tipp topp för de stackare som suttit och gjort effekterna. Är du sugen på att se skelett rusa omkring och döda lite urskillningslöst, sök upp ovanstående film, eller varför inte ARMY OF DARKNESS eller SPY KIDS 2 som har betydligt mer ”levande” kadaver än denna film.

Skådespelarna med Ross Kelly i spetsen gör det bästa de kan med materialet, men inget kan dölja det faktum att ingen av dem egentligen har vare sig karisma eller utstrålning nog att hålla intresset igång i 89 minuter, och att sedan Conti inte lyckas med att få skådespelarna att agera ”med” effekterna är inte bra alls. Om skådespelarna inte kan visualisera de monster de ska agera emot i filmen, blir resultatet rätt mediokert. I en filmindustri som idag mer och mer implementerar effekter som bygger upp hela världar och organiska varelser som skådespelarna behöver agera tillsammans med, ligger det ett stort ansvar på regissörerna att få ihop det visuella och agerandet till en helhet. Bra exempel på detta är ju Spielbergs JURRASIC PARK-filmer, Verbinskis PIRATES-filmer och varför inte en film som CAST AWAY som har hundratals special effekter som åskådaren inte ens är medveten om. ARMY OF THE DEAD’s effekter ser alldeles för pålagda ut. Och när dessutom filmens hela säljpoäng är en armé av skelett, tycker i alla fall denna lilla recensent att det är synd att inte mer tid lades på att göra det bättre. Att benranglen skapas med CGI har jag full förståelse för, men när blodskvättande också skapas med dåliga dataeffekter skakar jag bara på huvudet. Sen är jag medveten om att ARMY OF THE DEAD har en väldigt begränsad budget, och att alla inblandade i filmens produktion antagligen arbetat skjortan av sig för att göra filmen. Tyvärr kan man som åskådare inte alltid ta hänsyn till det, då filmen engagerar lika mycket som en direktsänd riksdagsdebatt.

På pappret är inte ARMY OF THE DEAD dead så kalkfattig. Själva handlingen med El Dorado och odöda spanjorer som vaktar guldskatten är, om än rätt ooriginell, men med ett bättre manus, bättre skådespelare och bättre special effekter kunde faktiskt filmen ha sina stunder.

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett ARMY OF THE DEAD:

 • Skelett kan gå utan hjälp av senor och muskler. Och väsa!
 • Förbannelser ska man inte ta lätt på!
 • Om spränger en armé av skelett kommer de falla ihop identiskt lika i små högar! Det kallar jag disciplin!

 

3 saker att se fram emot i ARMY OF THE DEAD:

 • En armé av skelett!
 • ”Herbie” liknande bilåkning på sanddyner!
 • Inledningen som faktiskt är det bästa i filmen, du kan stänga av efter den!

 

Nakna skelett skramlar högst!

 

Ett STORT tack till Maverick Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 2 / 5
HANDLING..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Army Of The Dead

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: