Brutal Massacre

Brutal Massacre

Titel: Brutal Massacre
Genre: Komedi, Mockumentary
Regissör: Stevan Mena
Skådespelare:

 • David Naughton
 • Brian O’Halloran
 • Ellen Sandweiss
 • Gunnar Hansen

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 Disc DVD Keep case
Speltid: 95 min.
Textning:
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailer
 • Extended & deleted scenes
 • Behind the scenes

Distributör: Anchor Bay Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 0 1313 15922-9 0
Skribent: Jan Kjellin

 

 

HANDLING
Skräckfilmsregissören Harry Penderecki har fört en alltmer tynande tillvaro sedan succén med hans ”I’ll take the ring back… And the finger too!”. Hans andra filmer, som ”Sasquatch at the mall” och ”The fish who ate flesh” har inte alls nått samma höjder. Men nu är tiden inne och det är med laddat självförtroende (och en stor nypa desperation) som han bestämt sig för att påbörja arbetet med en ny film i förhoppning om att den skall reparera filmbranchens skadade förtroende för honom och åter placera honom i strålkastarljuset. En film betitlad ”Brutal Massacre”.
Ett filmteam har bjudits in för att dokumentera allt och det är genom deras vakande ögon vi får följa med bakom kulisserna på arbetet med filmen – från förberedelserna till den kaotiska inspelningen. Kommer filmen överhuvudtaget att kunna slutföras, eller blir uppgiften Harry övermäktig på grund av skådespelare, filmteam och kringströvande galningar?

 

AUDIO / VIDEO
Filmen presenteras otextad, men i klart och tydligt 5.1 Dolby Surround-ljud, så det är inga större problem att hänga med i snacket. Sättet filmen är gjort på (fejkad dokumentär) borgar förstås för varierande ljudkvalitet, men det var faktiskt inget jag märkte av. Detsamma gäller bildkvaliteten. Känslan av dokumentärfilm skapas genom olika bildkvalitet filmen igenom, men det är inget som stör, utan snarare förhöjer filmupplevelsen. Den här utgåvan presenteras för övrigt i Anamorfisk Widescreen (1.78:1).

 

EXTRAMATERIAL
När man sätter i DVD’n visas trailers på ”MALEVOLENCE”, ”BEHIND THE MASK” och ”HATCHET” innan huvudmenyn kommer upp. Det går att avbryta, men är man uppfödd med hyrfilmer på VHS är det en charmig upplevelse. Särskilt som alla tre filmerna känns fräscha.

Trailer: Jag har aldrig fattat poängen med att visa filmens trailer som extramatieral…

Behind the scenes of ”BRUTAL MASSACRE”: Undertiteln,”A behind the scenes look at the making of the behind the scenes documentary of the making of the actual film BRUTAL MASSACRE”, säger allt, egentligen. Det här är lika fejkat (och roligt) som huvudfilmen.

Extended & deleted scenes: Vi bjuds på inte mindre än 17 förlängda eller borttagna scener, och som vanligt är det blandad konfekt. De förlängda scenerna innehåller emellanåt små guldkorn, men känns ofta långdragna och sega. Och långt ifrån alla av de borttagna scenerna är roliga – anledningen till att de plockades bort, antar jag. Scenen ”Long Night” består av en underbar brottningsmatch mellan Ken Foree och den lille indiern Gerry Bednob, men hade antagligen inte platsat i filmen så jag förstår att den plockats bort. Korta sekvensen ”One Too Many” med Gunnar Hansen hade dock gott och väl kunnat få vara kvar, dels för att den är rolig och dels för att Hansen gör en av filmens roligaste rollprestationer.

 

SAMMANFATTNING
Det var med blandade förväntningar jag bänkade mig i DVD-soffan för att se en komedi om skräckfilm, men det dröjde inte många sekunder innan jag till min glädje insåg att filmen gjorts med den största respekt och kärlek till genren (till skillnad från vissa andra icke namngivna skräckkomedier). Det närmaste som ligger tillhands att jämföra den med är ”SPINAL TAP”, som ger hårdrocken ungefär samma behandling.

Berättelsen om Harry Penderecki är tragikomisk. Han är en usel regissör som gör usla filmer och som någonstans vet om det, men som till varje pris vill vara en ”riktig” filmskapare. Hans eviga kamp i uppförsbacke väcker dock lika mycket sympati som skratt, och det är det som ger filmen det där lite ”extra”. Den bygger främst på scener, snarare än en sammanhållen historia, vilket gör att det är svårt att behålla intresset efter de första 30 minuterna. Men det förstås, bara det faktum att klassiska skådespelare som Gunnar Hansen (MOTORSÅGSMASSAKERN), Ellen Sandweiss (EVIL DEAD) och Ken Foree (DAWN OF THE DEAD) bjuder på sig själva så mycket som de gör, är en behållning i sig själv.

Jag förvånades faktiskt över att Ellen Sandweiss är en så bra skådespelare. Det här är den fjärde film hon medverkar i sedan ”EVIL DEAD” och hon är en av de mest övertygande karaktärerna, om än inte särskilt rolig. Den största behållningen är dock GUnnar Hansen, som spelar ett lokalt psykfall. Jag har inte sett särskilt mycket av de filmer han gjort sedan ”TEXAS CHAINSAW MASSACRE” och jag är inte säker på om han gör ett bra arbete, eller bara spelar över. Men fan, han är otroligt rolig!

Det jag saknar är inslag av gore. Omslaget till filmen avbildar en avhuggen hand i en popcornburk, och jag tycker att det lovar en del. Men filmen innehåller nästan inget våld eller gore, och det som finns är så sparsmakat och milt att jag skulle kunna visa det för min tvååring. Vill man göra en film om skräckfilm, så bör man – även om man främst vill vara rolig – plocka med några liter blod och lite tarmar. Det är ju trots allt ett av genrens signum.

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett BRUTAL MASSACRE:

 • Att göra film kan vara ett helvete!
 • Lita inte på Vietnamveteraner!
 • Det går att göra komedi om skräckfilm!

 

3 saker att se fram emot i BRUTAL MASSACRE:

 • GUnnar Hansen!
 • Situationskomik!
 • Hög igenkänningsfaktor för skräcknördarna i vardagsrums-soffan!

 

Perfekt bakfyllefilm för skräckfilmsnördar!

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 2 / 5
HANDLING..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

Brutal Massacre

2 svar till “Brutal Massacre”

 1. Det är alltså ingen skräckis, utan en renodlad komedi. Men eftersom den handlar om skräckfilm, är gjord av en skräckfilmsregissör (Stevan Mena har gjort MALEVOLENCE) och det medverkar en massa klassiska skräckfilmsskådisar så känns det som den passar in i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: