Dumplings

DUMPLINGS

Titel: Dumplings
Genre: Rysare, Asiatisk
Regissör: Fruit Chan
Skådespelare:

 • Bai Ling
 • Miriam Yeung Chin Wah
 • Tony Ka Fai Leung
 • Pauline Lau

Produktionsår: 2004
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case (screener)
Speltid: 1 tim 17 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Danska
 • Norska

Tal:

 • Mandarin
 • Kantonesiska

Extramaterial:

 • Trailers

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: Kommer strax
Skribent: Amanda Engström

 

 

HANDLING
Mrs Li är en vacker skådespelerska som förlitat både sin karriär och sitt äktenskap på sin ungdomliga skönhet.
När åren börjar komma ikapp och den rike makens uppmärksamhet börjat blekna blir jakten på att återfå ungdomen så desperat att hon är redo att ta till nästan vilka metoder som helst, även om det innebär att glömma all tidigare moral och vett.
Hemma hos ex-gynekologen Mei tillagas och förtärs den ultimata skönhetskuren, i form av degknyten(dumplings) med en ytterst motbjudande och udda ingrediens, en ingrediens som sägs få även en 80åring att bli som en ungdom igen.

Sakta men säkert dris mrs. Li av sina fixeringar till att sjunka allt djupare i empatisk apati och djurisk blodtörst…

 

AUDIO / VIDEO
Dumplings håller framförallt mycket hög klass pågrund av kombinationen effektfullt foto och ljudeffekter. Fotot är sensuellt och svepande i tonerna av vitt, turkos och rött och för tankarna till romantik snarare än skräck i sitt språk, en smakrik kontrast till det otäcka ämnet. Varje sekvens får en att vilja stanna upp och insupa känslan länge, då filmen är så estetiskt och bräckligt sammansatt att varje liten detalj är njutbar, allt från hur några välmanikerade fingertoppar nervöst vilar mot en skålkant till hur ett slemmigt degknyte förs till en vacker kvinnomun som om det var ett grodyngel.

Ljudeffekterna är väldigt effektiva, där skön och lätt musik blandas med sparsamma olycksbådande stönande skräckfilmljud.
Framförallt så är dom äcklande ljuden dominerande som finhackandet av brosk till smackande tuggljud som övergår till slibbiga samlagsljud av samma karaktär.

Det enda jag fann irriterande var att dialogerna och musiken var relativt låg i jämförelse med ”skrämselljuden” och vissa effektljud vilket fick mig att vilja höja ljudet när det var dialog så att det blev plötsligt blev irriterande högt i vissa delar.

 

EXTRAMATERIAL
Inget extramaterial förutom några långa trailers för ett par andra filmer från Noble Entertaiment.

 

SAMMANFATTNING
Dumplings började som en kortfilm i triologin ”Three Extremes” där tre regissörer(Fruit chan, Chan-wook Park, Takeshi Miike) fick i uppgift att regissera varsin kortfilmsskräckis.
För er som sett denna kan jag säga att långfilmsversionen fyller alla hål i handlingen för kortfilmen och adderar många anmärkningsvärda scener. Även om kortfilmsversionen lyckades med att vara effektfull så är denna mer givande då vi får en djupare insikt i mrs. Li’s destruktiva äktenskap och de egentliga psykologiska faktorerna till hennes desperation och vacklande självkänsla.

Även slutet är mer givande i denna version då det denna gång fanns mer tid att bygga upp en nedåtgående spiral i ondskan och förfallet som är filmens egentliga handling.

Dumplings innehåller i snarare självdestruktivt våld än typiskt våld och påminner mycket om en klassisk ond saga i ny tappning om hur en naiv och ytlig person faller i klorna för en häxa som uppfyller önskningar i utbyte mot ens oskuld. Dock med nya frågor, t.ex vad får offret att bli falla dit från första början?

Särskilt för kvinnor är så delen av filmen som handlar om skräcken inför graviditet och abort extra obehaglig men det är även ett intressant ämne för en kinesisk(hong kong) film där abort och barnaskaffande är ett känsligt ämne pågrund av enbarnslagen som resulterar i att många aborter och moralpanik runt begäret av att få en son hellre än en dotter att föra släkten vidare.

Kul fakta: Skådespelerskan som spelar Mei(Bai Ling) som hållit sig ung med sin mirakelmedicin i alla år är faktiskt i verkligheten några år äldre än skådespelerskan som spelar mrs. Li(Miriam Yeung Chin Wah), det åldrande offret som söker sin ungdom åter.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett DUMPLINGS:

 • Abort på svarta marknaden är ungefär lika mysigt som att få ett spett i örat!
 • Ska man äta upp resultatet så vänta till femte månaden helst!
 • Att jag konstigt nog blir hungrig av ämnet, men det kan nog vara ett personligt problem!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Vacker atmosfär av typen fint möter fult, underbara kontraster!
 • Krypande rysare i typisk asiatisk anda när den är som bäst!
 • Många användbara matlagningstips direkt från experterna!

 

”Historia om hur kvinnlig skönhetshets förvrider oss till hatisk kamp mot människans natur och ordning”

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 1 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

DUMPLINGS

Ett svar till “Dumplings”

 1. Ah. Jag såg Three Extremes för flera år sedan och gillade den, men en långfilmsversion av kortfilmen verkar alltså vara mer givande. Att du blir hungrig av att de sen är ju bara härligt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: