Ascension

Ascension

Titel: Ascension
Genre: Rysare
Regissör: Karim Hussain
Skådespelare:

 • Marie-Josée Croze
 • Hana Elkin
 • Barbara Ulrich

Produktionsår: 2002
Förpackning: 2 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 48 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Makin of
 • Unreleased soundtrack
 • Deleted / Alternative scenes
 • Kortfilm: The City Without Windows
 • Fotogalleri
 • Promo Teaser
 • Trailers

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010013834
Skribent: Jåanna Andreasson

 

 

HANDLING
Vad händer när Gud dör? Denna fråga behandlar Karim Hussain filmen Ascension där Gud på något sätt har blivit mördad. Någonting, någonstans, lyckades vara starkare än Gud och lyckades ta dess liv. När detta hände spred sig Guds kraft ut bland alla varelser och alla människor blev i sig gudar och profeter – alla kunde uträtta underverk.

Men detta har lett till förödande konsekvenser och tre generationers kvinnor bestämmer sig, som så många andra, att sätta stopp på eländet. På vägen möter de andra som försökt med samma sak, men alla innan dem har stuckit ut sina egna ögon av rädsla för det de ska möta när de väl kommer fram. Vad de väl kommer mötas av har de ingen aning om, de spekulerar bara i det, och Guds tillfälliga ersättare lyckas spela deras hjärnor ett spratt då vägen bara blir svårare och svårare.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet på filmen, Dolby Digital Stereo, är riktigt bra. Man hör hur vinden blåser utomhus och hur kvinnornas andning blir tyngre ju längre på vägen de kommer. Filmen är väldigt stillsam och valen av musikstycken gör att den blir ännu och bättre passar framför allt fruktansvärt bra ihop med dialogen. Hussain har lyckats att lägga in precis rätt musik vid rätt tillfälle i filmen och när det väl händer någonting oväntat så märker man det väldigt väl. Han har förstått hur man med musikens hjälp kan skapa en mycket mäktigare känsla och helhetsbild av vad som händer.

Bilden, NTSC Anamorfisk Widescreen 1.78:1, är bra, kunde varit snäppet bättre men detta är egentligen ingenting att klaga på. Tittar man rent visuellt sett så är filmen riktigt snyggt gjord. Det är inga spektakulära övergångar men den är filmad på ett lika lugnt sätt som filmen i sig är och det hör till filmens charm, lugnet, som kompenserar det påstådda kaoset utanför.

 

EXTRAMATERIAL
Kommentarspåret med Karim Hussain är både intressant och lättsamt. Han pratar på om allt möjligt genom hela filmen, inte bara om filmen i sig, utan även om hur han tänkt när han gjorde den, vilka priser den vunnit och hur människor har reagerat på filmen. I början pratar han en del om, som jag skrivit innan, att filmen kan vara svår att ta till sig om man inte har rätt förväntningar på den. Det kan ibland vara svårt att hänga med i vad han säger när han pratar men lyckas man hänga med i hans tankegångar förstår man filmen på ett helt annat sätt än vad man kanske hade gjort om man inte hade sett.

The making of är på extramaterialet hopslaget med David Kristians osläppta soundtrack till filmen. Detta extramaterial är på 68 minuter och som alla making of är det intressant att titta på. Det är alltid intressant att se hur en film är gjord men det faktum att de slagit ihop denna biten med soundtracket förstör en del. Jag vill gärna höra vad alla på plats tänker när de tillsammans gör en film men nu är det enda man hör soundtracket. Jag skulle uppskatta båda extramaterialen mer om de låg var för sig.

THE CITY WITHOUT WINDOWS är en kortfilm på 13 minuter som är helt på franska. Filmen är ett samarbete mellan Karim Hussain och Julien Fonfrède. Den handlar om en stad där alla fönster en dag bara försvann och kort därefter började det regna. Regnet kommer in i husen och sjukdomar spreds, vilket bland annat gjorde att alla tappade talförmågan. För att nu kunna kommunicera måste människorna använda sig själva. Kortfilmen är fruktansvärt vacker och är en av de bästa sakerna som finns i extramaterialet.

Nästa ut på extramaterialet är Deleted and Alternate Scenes. Det här är mest roligt att titta på och ger inte så mycket till själva förståelsen av filmen. Speciellt inte när man redan har fått se The making of och kommentarspåret med Karim Hussain. Detsamma gäller fotogalleriet och alla trailers, det är, enligt mig, ganska överflödigt men väldigt roligt att titta på.

 

SAMMANFATTNING
Om man, när man tittar på filmen, är ute efter action och fantastiska visuella effekter har man kommit helt fel. Ascension är en filosofisk film som behandlar ett ämne som är svårt att hantera, det händer helt enkelt inte mycket. När man tittar på den ska man fokusera på dialogen så att man orkar med den. Förväntar man sig någonting helt annat än vad den är, så kommer den bli tråkig.

Ascension skiljer sig en del från Hussains två andra filmer som jag sett, Subconscious Cruelty och The Beautiful Beast. Det är tre helt olika filmer men, så som jag ser det finns det en väldigt klar koppling mellan alla tre – kärleken – till andra människor. Ascension är dock den bästa av alla tre och ska man se någon av Hussains filmer så ska man helt klart se den först.

Extramaterialet på boxen är överlag otroligt bra och väldigt intressant. Det roligaste är att man får med så mycket om en film, vilket gör att man har över 108 minuter tid med filmen. Handlingen i Ascension är fängslande och om man ser till hur mycket dispyter människor har kring religion så är det förvånansvärt modigt av Hussain att ens göra en film som denna. Han har tänkt på allt och det finaste med filmen är att man får sig en tankeställare när man har sett den. Det är mer än en hysterisk splatterfilm och jag tycker att den får ut det budskap den vill utan att vara för komplex i sig själv.

Alla som är intresserade av religion eller mer djupa filmer över huvud taget borde verkligen ge filmen lite tid, den är inte världsomvändande, men den är helt klart värd 108 minuter av din tid.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Mucka aldrig med gravida kvinnor!
 • Vill du få någonting gjort, gör det själv!
 • Barn är smartare än vad man kan tro!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Tanken om Guds död!
 • Dialogen mellan skådespelarna!
 • Den härliga förlossningen 127 minuter in i filmen!

 

”Ask the big corpse in the sky”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Ascension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: