Subconscious Cruelty

Subconscious Cruelty

Titel: Subconscious Cruelty
Genre: Rysare
Regissör: Karim Hussain
Skådespelare:

 • Brea Asher
 • Ivaylo Founey
 • Eric Pettigrew
 • Christopher Piggins

Produktionsår: 1999
Förpackning: 2 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 20 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Makin of
 • Borttagna scener
 • Kortfilm: Facts are Safety
 • Fotogalleri
 • Trailers

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010013877
Skribent: David Jacoby

 

 

HANDLING
Här har jag suttit länge och försökt få text på alla tankar jag har om vad SUBCONSCIOUS CRUELTY handlar om men inte kommit någon vart. Problemet är att jag verkligen vill veta och förstå vad den handlar om, men jag har ärligt talat inte en aning vad den handlar om, men samtidigt så har jag tusen olika teorier. SUBCONSCIOUS CRUELTY är helt enkelt en film man själv måste se se för att bilda sig en uppfattning.

För att på något vis förklara vad den handlar om så är det viktigt att berätta att SUBCONSCIOUS CRUELTY är fyra olika mobida berättelser/sekvenser som alla har; en sak gemensamt. Alla delarna handlar om ett dolt hat mot mänskligheten och religion, de vill upplysa oss om hur ond människan blivit. I första delen så får man följa en man i en mardrömsvärld, mannen anser att han kommit på den värsta och grövsta handling man kan göra emot sina medmänniskor. Hans planer involverar både incest och mord.

De andra delarna innehåller scener där man får se se människor som skändrar sig själva efter olika sätt påverkat moderjord. Sekvenser där en man blir torterad med de mest makabra metoder man knappt kan tänka och även en Jesusliknande man bli uppäten av blodtörstiga och köttätande vampyliknande monster.

Enligt min mening så är SUBCONSCIOUS CRUELTY en film som ifrågasätter vår religion, vår mänsklighet och hur vi lever våra liv. Är det så att filmen är skrämmande för att den visar vilka monster vi faktiskt blivit?

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet levereras i Dolby Digital stereo, vilket passar utmärkt för filmer som denna, eftersom symbiosen mellan dialoger, musik och specialeffekter fungerar väldigt bra. Det är ganska lite men intressanta dialoger i filmen, dialogerna utförs av en berättarröst som även fungerar som en röd tråd genom filmen. Musiken är väldigt mystisk och på något vis avslappnande, det känns nästan lite ironiskt att ha lugn musik i dessa extremt våldsamma scener men på något konstigt vis så fungerar det faktiskt ganska bra.

Bildkvalitén är i min mening för bra, jag hade gärna sett filmen med ett liknande filter som används i t.ex. AUGUST UNDERGROUND: MORDUM eller BLAIR WITCH PROJECT, detta är för att få lite extra mystik i filmen. Det är för övrigt fullscreen 1.33:1 på Njutafilms utgåva. Det är svårt att säga något om bildformatet på filmen eftersom det är inte ljud eller bild som är speciellt intressant i denna filmen, det är filmen i sig som drar till sig all uppmärksamhet.

 

EXTRAMATERIAL
Jag hade blivit mycket besviken om det inte hade funnits något extramaterial på en sådan här film, det känns som att det skall vara obligatoriskt att alla ”art”-filmer har ett kommentatorspår och intervju med regissör och/eller producenten. På Njutafilms utgåva så finns det mycket godis att njuta av och allt ligger på en helt separat disc.

”Making of”-dokumentären som följer med är hela 77 minuter lång, vilket jag ger 2 tummar upp, och även om den kan bli ganska långtråkig på vissa ställen så har de faktiskt lagt ner mycket tid på den och lyckats skrapa ihop en hel del fina klipp. Utöver den långa dokumentären så medföljer det ett kommentatorspår med ingen mindre än Karim Hussain, där han går genom tankar, känslor och problem som de stötte på under inspelningen. Helt klart intressant för de som vill veta lite om denna mystiska film.

Det är ganska kul att se hur många scener som inte kom med filmen, det medföljer en ”deleted scenes”-dokumentär som är 20 minuter lång där Karim Hussain kommenterar de olika scenerna. Detta visar tydligt hur mycket tankar Karim har haft om filmen, och vilket dilemma det verkar vara för honom att få med sina tankar och känslor i filmen.

Utöver allt givande material så finns det även ett gäng med trailers, bland annat från Karim Hussains andra filmer som t.ex ASCENSION och THE BEAUTIFUL BEAST, men det finns även ett gäng trailers från Njutafilms skafferi.

Kortfilmen FACTS ARE SAFETY är faktiskt regisserad av Nicolas Debot som även driver Njutafilms, SubDVD och Studio S och fotot har Karim Hussain jobbat på. Ganska intressant liten kortfilm!

Sist men inte minst så medöljer det även ett litet fotogalleri med riktigt sjyssta bilder ifrån filmen, jag vet inte om fotogalleriet är producerat av Njutafilms eller som det är foton som Karim har tagit. Skoj att kolla igenom är det iallafall.

 

SAMMANFATTNING
För att vara riktigt ärlig så måste jag säga att efter jag kikat på SUBCONSCIOUS CRUELTY så var jag faktiskt gansk besviken. Filmen är väldigt omtalad och de flesta som är intresserade av skräckfilm har på något vis stött på denna filmen tidigare och förmodligen hört samma saker som jag, att den skall vara något av det grövsta som finns, att den skall vara oerhört otrevlig och motbjudande. Personligen så förväntade jag mig något helt annat, men missförstå mig inte, filmen är ganska grov och på något vis så är den väldigt okristlig vilket för med att konservativa och religösa människor anser att den är motbjudande.

Specialeffekterna är fruktansvärt bra, filmen innehåller ganska mycket våldsamma och grafiska scener där det ibland är svårt att se att det är ”fake”. Det som gör filmen lättare att svälja är alla konstnärliga scener. Hade filmen varit mer som en spelfilm så kunde den varit mycket obehagligare.

Själva utgåvan är riktigt trevlig, den innehåller som sagt två diskar, varav en är själva filmen och den andra har allt extramaterial. Filmen ingår i THE KARIM HUSSAIN COLLECTION fast går även att köpa separat. Jag vill inte skriva ett helt inlägg om mina personliga åsikter och tankar om filmen, jag tycker du skall se filmen själv, bilda en egen uppfattning och skriv gärna ner lite tankar och kommentera recensionen.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Människor är bara parasiter på jorden!
 • Att ifrågasätta religion!
 • Allt har inte ett lyckligt slut!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • MYCKET bra specialeffekter!
 • Karim Hussains teorier om livet!
 • Proffisionellt foto!

 

”Jaha!? Och varför finns vi på jorden?”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

SUBCONSCIOUS CRUELTY

2 svar till “Subconscious Cruelty”

 1. Damn, den här måste man se ändå.
  Mycket bra recension och kul att läsa för oss som vill se den här.
  Antikristet och misantropiskt, låter finfint 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: