Lucio Fulci Remembered VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED

Titel: Lucio Fulci Remembered VOL.1
Genre: Dokumentär
Regissör: Mike Baronas
Skådespelare:

 • Catriona MacColl
 • Brett Halsey
 • Florinda Bolkan
 • Al Cliver
 • John Steiner
 • Paolo Malco
 • Gianetto de Rossi
 • Ray Lovelock
 • Fabrizio Frizzi
 • Michele Soavi

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 3 tim 15 minuter
Textning: Ingen
Tal: Italienska intervjuer har Engelskt textning
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: Paura Productions
Butik: Paura Productions
UPC-kod: 80487910229
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
LUCIO FULCI REMEMBERED är en stor samling intervjuer med skådespelare, medarbetare och kollegor till en av Italiensk skräckfilms största galjonsfigurer, Lucio Fulci. Regissören Mike Baronas reste tillsammans med Kit Gavin till Italien och spenderade sammanlagt tre år med att samla ihop intervjuer med personer kopplade till Fulci. Syftet med detta var för att kunna skriva en bok om personen Lucio Fulci. Men allteftersom tiden gick samlade materialet till slut bara damm och boken verkade tyvärr inte bli av.

Till slut beslöt sig Baronas att åtminstone se till att en fråga som de ställde till alla de intervjuade skulle klippas ihop till en film. Frågan löd: Vilket är ditt käraste minne av Lucio Fulci? Så… många år senare har nu PAURA – LUCIO FULCI REMEMBERED VOL. 1 släppts ut till allmän beskådning, och det är en imponerande samling personer som de lyckades få tag i och ställa denna fråga till.

 

AUDIO / VIDEO
Intervjuerna är inspelade med vanlig dv-kamera. Då materialet egentligen var menat att samlas ner skriftligt till en bok, kan jag ha förståelse de statiska vinklarna och emellanåt rent ut sagt, tråkiga kamerainställningarna vi som åskådare måste stå ut med. Klassiskt exempel på att om innehållet är intressant, spelar det inte någon roll i vilken tråkig skrud den iklädes!

Ljudet varierar dock mellan från acceptabelt till riktigt dåligt i vissa intervjuer. Sen när en del av de intervjuade hankar sig fram på knagglig ”argento-engelska” lutar i alla fall jag mig fram under flera intervjuer mot högtalarna för att försöka dechiffrera vad de försöker säga. De skådespelare som väljer att prata italienska är textade. Det tackar vi för. Dessutom är ju faktiskt italienska ett vackert språk att lyssna på.

 

EXTRAMATERIAL
Inget alls, men hela DVDn är bara extramaterial!

 

SAMMANFATTNING
Det är en imponerade stor skara personer som Baronas och Gavin har snokat reda på och genomfört intervjuer med. Att grundpremissen med alla intervjuer, att skriva en bok, inte har blivit genomfört är lite sorgligt. Jag tror att många skulle uppskatta att läsa en bok som inte utgår från regissören Fulci, utan från människan Fulci. Många är de historier som florerat om mannen, bl.a. om fascistiska tendenser, kvinnoförakt och så vidare. I PAURA – LUCIO FULCI REMEMBERED VOL. 1 får man en lite mer nyanserad bild av den regissör som skrämt skiten ur en generation videotittare världen över. Intervjuerna varierar från att vara lite längre anekdoter till att vara i stort sätt bara ett par meningar.

Som gammal videofil är det kul att få ansikten på flera av de filmarbetare som man känt till i över 20 år, och att få se en del andra välkända skådespelare vara sig själva framför kameran. För att nämna några; Florinda Bolkan, Al Cliver, John Steiner, Paolo Malco, Gianetto de Rossi, Ray Lovelock, Fabrizio Frizzi, Michele Soavi, Enzo Castellari, Bruno Mattei, Umberto Lenzi och listan fortsätter med många namn. Pris för underligaste intervjun får den med Dakar, den mörka reslige mannen i Zombie Flesh Eaters, som plinkar på sin gitarr, sjunger (!) och bjuder in alla tittare av intervjun till sitt hem i Rom.

Annars är det en rätt komplex bild man får av Fulci. Vissa säger att han var en komplex person, andra att han var en enkel person. Fulci var jättesnäll säger en del, andra poängterar att han flög i luften för minsta lilla. Det är väl det som blir intressant med en och samma fråga som ställs till en uppsjö olika personer som arbetat med Fulci under en lång period. Ingen människa är helt endimensionell, utan uppfattas på olika sätt av olika personer.

De intervjuer som jag fick ut mest av var dels den lite längre med Brett Halsey som arbetade med Fulci under hans senare period. Halsey verkar minnas tiden i Italien med mycket kärlek och respekt men framför allt är det den alldeles för korta interjuen med Catriona MacColl som jag gillar mest. Hon är rak vad gällande Fulcis speciella sätt att föra sig på, men samtidigt har även hon ett stark band till de filmer hon medverkade i (THE BEYOND, CITY OF THE LIVING DEAD och HOUSE BY THE CEMETERY)

PAURA – LUCIO FULCI REMEMBERED VOL. 1 är ingen film som många får ut något speciellt av. Det är mest en film för Fulcifiler och liknande. Det är synd att intervjuerna är så fantasilöst filmade och att ljudet är riktigt dåligt emellanåt, speciellt i telefonintervjuerna med bl.a. Jared Martin. Men med tanke på att materialet inte var tänkt att släppas i detta format så får man ha överseende med det helt enkelt. Delar av intervjusituationerna känner säkert en del tittare igen från filmen Building a better zombie av William Hellfire. Tyvärr är filmens speltid lite för lång och det känns emellanåt som man redan har hört det förut. 225 minuter intervjuer skulle ha kunna ha lagts upp på ett annat sätt. Nu ligger de i tre block; Victims, Accomoplices och Peers, där man får välja fritt mellan de olika personerna, vilket gör att det blir en himla hoppande till menyerna. Ett annat upplägg på intervjuerna och en aningen kortare speltid skulle främja filmen.

Flera av de intervjuade påpekar att Fulci aldrig fick det erkännande han borde ha fått i sitt hemland som regissör. Utanför Italien samlade han däremot på sig en stor skara trogna fans som älskade hans filmer. Sen får man inte glömma att hans filmer fortfarande lockar till sig nya fans som var för unga då det begav sig, och att vi, hans gamla fans, fortfarande njuter av hans långsamma zombies, grafiska ögonvåld, läbbiga maskstormar och stämningsfyllda skräckberättelser.

Fulci är död. Länge leve Fulci!

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Fulci hade tydligen stor portion humor!
 • Han hade även en större portion ilska!
 • Humorn och ilskan serverades dock på ett stort fat av hjärta och kärlek!

 

3 saker att se fram emot i filmen:

 • Hur många av de italienska manliga och kvinnliga skådespelarna har åldrats med värdighet!
 • Catriona MacColl!
 • Brett Halsey!

 

”Jag minns mitt 80-tal; Tema Fulci!”

 

 

 

GORE……: 0 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 0 / 5
VÅLD……..: 0 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

LUCIO FULCI REMEMBERED VOL.1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: