Beware! Children At Play

BEWARE CHILDREN AT PLAY

Titel: BEWARE! Children At Play
Genre: Skräck, Splatter, Komedi
Regissör: Mik Cribben
Skådespelare:

 • Michael Robinson
 • Rich Hamilton
 • Robin Lilly

Produktionsår: 1989
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 34 minuter
Textning: Ingen
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Interactive Detention
 • Tempting Tromabilia
 • Junior’s First Beheading
 • Bloody Playground Party
 • Coming Distractions

Distributör: Troma Entertainment
Butik: Troma
UPC-kod: 790357986033
Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
I ett litet samhälle försvinner en far och hans son spårlöst. Flera år senare börjar människor åter försvinna, främst bygdens barn men även vuxna människor saknas. När den lokala sheriff Carr börjar misstänka att någonting verkligt infernaliskt är i görningen bjuder han in sin gode vän, författaren John DeWolfe, och hans familj. Tillsammans börjar de nysta i det alltmer märkliga fallet, som verkar ha koppling till den försvunna familjen åratal tidigare. Dessa har nått något liknande mytstatus i det gudfruktiga lantsamhället, där man snarare tror på Guds ord och sina egna vapen än lagens långa arm. Trots att familjen är utdöd sedan generationer, anses de fortfarande finnas kvar i de omliggande skogarna, för att ur skuggorna locka till sig oskyldiga barn och göra dem till sina demoniska anhängare. Väktarna av lag och ordning och inte minst förnuft, sheriffen och hans vän, gör sig alltmer populära bland byborna genom sina undersökningar som vill ge en naturlig förklaring. Människorna i samhället är mer benägna att tro på demoniska krafter, och med ont ska ont bekämpas. När så Johns lilla dotter försvinner blir jakten på barnen allt desperatare, då det snart handlar mer om att skydda barnen från hämndlystna, blodtörstiga bybor än tvärtom. Ska de lyckas uppdaga mysteriet innan det är för sent, eller ska det hela sluta i en ”slaughter of the innocent”?

 

AUDIO / VIDEO
Bildkvalitén är vad man kan förvänta sig av en orestaurerad indieproduktion från slutet av åttiotalet – lite kornig, lite mörk, lite blek men absolut ingenting att egentligen klaga på. Men vad ljudet gäller så har jag faktiskt ett klagomål: den blivande sektledarens musikaliska framträdande vid lägerelden, under den obligatoriska sentimentala far-och-son-scenen innan katastrofen. Ingen skönsång direkt… Men ljudet upptas för det mesta bra. Eldens knastrande och syrsornas sång bidrar till den mysiga stämningen, utan att för den sakens skull dränka skådespelarnas röster eller göra dem otydliga. Musiken är sen en annan femma – mestadels catchy syntslingor som låter rätt töntiga och är lite för klena för att fungera som riktiga stämningshöjare. De tjutande stråkar som är obligatoriska vid hoppsan-hejsan-ett-lik-scener förekommer även här och filmen saknar ett originellt soundtrack. Lite mer rafflande musik hade filmen alltså tjänat på då den ibland blir lite väl seg.
Såväl bild- som ljudformat är de enklast möjliga, men fungerar enligt min åsikt hyfsat tillfredsställande. Snyggare specialeffekter, bättre skådisar och vackrare miljöer/foto hade kunnat motivera en större ansträngning lagd på formatet, men det är väl heller inte för detta ändamål som man ser den här typen av filmer – snarare tvärtom. För finsmakare vad gäller audio och video är den alltså inget att rekommendera, men bortser man från sådana petitesser och fokuserar på handlingen i stället så ska utgåvan inte vara vidare svårsmält.

 

EXTRAMATERIAL
Den här lilla raringen bjuder på fem stycken övergripande men kanske inte helt lättförståeliga titlar, under vilka man finner allt ifrån intervjuer med Ron Jeremy och Lloyd Kaufmann till bildspel och diverse utspel som bara kan komma från Troma. För den som efter filmen frågar sig: hur kan jag göra någonting sådant här? så finns Kaufmanns bok ”All I Need To Know About Making Movies I Learned From The Toxic Avenger”, snart att beställa från en hemsida nära dig! Och gör du inte det, så visar ”Lloyds Kids Holds Him Hostage” vad som händer ifall du inte stödjer ditt närmaste indiefilmbolag. ”Buy a copy or I’ll shoot my dad!” Stående ovationer till världens ondaste ungar, Charlotte och Elizabeth.
Riktigt barnförbjudet blir det när Troma drar fram sina kvinnliga vapen. För ambivalenta feminister som undertecknad – balansgången mellan skräckfilmsintresse med allt vad det innebär och ett genusperspektiv är jävligt ostadig – finns ”Gyno-Talk” där månadens Tromette, som spelar Julia i TROMEO AND JULIA, fastslår att Troma inte objektifierar kvinnor utan bara visar upp både intelligens och skönhet – och massa omotiverad nakenhet förstås. Men som hon också så vist säger, det man älskar med Troma är just sättet att blanda humor, våld och sex och dra det till sin spets.
Intervjun med regissören, Mik Cribben, bjuder så bland alla dessa oanständigheter plötsligt på en filosofisk diskussion om skräckfilm, det du! Inte vad man får i vilken Hollywoodproduktion som helst inte. Men det här är alltså inte allt, utöver dessa guldklimpar finns också ett intelligenstest á la Troma. Om du är klipsk nog att få det att fungera vill säga… Själv fick jag efter flertalet försök ge upp och inse min otillräcklighet, men lyckligtvis kunde jag trösta mig med en interaktiv rundtur i Troma World Headquarters, New York! För den som är nyfiken på vad som egentligen händer bakom dörrarna till styrelserummet, eller skulle dö för en modevisning i Tromas garderober – se och njut, men lägg först allt vad vett, sans och god smak heter åt sidan innan du kliver in i dessa vansinnets korridorer…

 

SAMMANFATTNING
Troma!

Paus för alla att begrunda detta under av filmskapande. För eventuella ofrälse som aldrig befattat sig med denna själva B-filmens essens som Troma står för, kan jag varmt rekommendera klassiker som CANNIBAL! THE MUSICAL, CLASS OF NUKE ’EM HIGH och självklart hela TOXIC AVENGER-sviten. Har man mot all förmodat redan befattat sig med Troma-produktioner och bestämt sig för att inte tycka om dem, inte se deras fantastiska storhet; att i snobbismens namn fokusera på foto, kameraföring, djupet i historien, skådespelarnas chockerande hårda arbete för att i symbios med den briljante regissören skapa ett mästerverk – då kan man genast sluta läsa och sälla sig till sin krets av finsmakare. Älskar man däremot ordvitsar i titlar, medvetet dåliga specialeffekter, smaklöshet, oprovocerat våld, jättelika attribut som till synes utan anledning plötsligt exponeras – ja, vare sig egentligen vill eller inte kan man inte låta bli att ryckas med i galenskapen.
Så långt min bild av Troma – romantiserad och förvrängd, förstås – ungefär som Toxie. Därför kan man kanske åtminstone under den första halvan av BEWARE! CHILDREN AT PLAY känna en lätt besvikelse – är detta verkligen Troma? Men ha förtröstan! Filmen må börja ovanligt seriöst, om än lite segt, och filmen hade med all säkerhet tjänat på att bli lite kortare. Men mot slutet går det verkligen undan och jag påminns åter om varför jag älskar Troma så mycket. Eller vad sägs om en slutscen som består i en massaker på – och nu får jag väl pisk från all världens föräldrar där ute – enbart barn! Efter några väl lama splatterscener, som dock ska ha all cred för att de är så rörande dåligt genomförda att det blir hysteriskt roligt, är det för en gångs skull de vuxna som får ta hämnd på de där otroligt jobbiga barnen. Och det rejält – yxor, gevär, pålar eller bara händer – allt duger när man i Guds namn ska ha ihjäl de små kannibalistiska krypen! Också detta är en rörande vacker scen som utlovar skratt så tårarna sprutar i takt med blodet. Se barnen som inte kan dö, utan glatt fortsätter andas även efter att de blivit strypta, knivhuggna, skjutna med hagelbössa eller spetsade på pålar! Trots detta gav förstås filmen upphov till ett mindre ramaskri i dubbelmoralens land USA, vilket alltså motiverar en intressant liten diskussion om skräckfilmens påverkan av folkmaterialet. I BEWARE! CHILDREN AT PLAY är det dock sagan om Beowulf som när det kommer till kritan har förstört bygdens ungar så till den milda grad att de hänger sig åt kannibalism. Tyvärr så når inte den här filmen riktigt upp till CANNIBAL! THE MUSICALS nivå, men trots det är detta ändå ett fint stycke Troma-historia som jag varmt rekommenderar – om inte annat så för det otroligt uttömmande och bokstavligen talat sjukt roliga extramaterialet. För du vill väl inte att Lloyd Kaufmann ska bli skjuten av sina egna döttrar för att du inte skaffat filmen? Köp den!

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Barn är onda!
 • Episka sagor gör människor våldsamma!
 • Campande familjer kan försvinna i skogen utan att något som helst räddningspådrag följer!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Den fantastiska slutscenen!
 • Lantisar på lynchningshumör!
 • Det klassiska exploderande huvudet!

 

”Filmen som bannlystes av Amerikas föräldraorganisationer på grund av sina brutala – och synnerligen komiska – skildringar av vuxna som tar gruvlig hämnd på sina barn!”

 

Ett STORT tack till Troma Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

BEWARE CHILDREN AT PLAY

2 svar till “Beware! Children At Play”

 1. WOOOOOOOW!! IntressanT Ide att Snor-ungarna blir Mördade av sina Päron–Tror jag inte nånn annan film har haft i sin Handling–Måste Checkas Upp-ProntO!!…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: