Alien Apocalypse med Bruce Campbell

ALIEN APOCALYPSE

Titel: ALIEN APOCALYPSE
Genre: Sci-Fi / Skräck
Regissör: Josh Becker
Skådespelare:

 • Renee O’Connor
 • Remington Franklin
 • Michael Cory Davis
 • Peter Jason
 • Bruce Campbell

Produktionsår: 2005
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 28 minuter
Textning: Ingen
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Bruce Campbell bio
 • Storyboard Galleri
 • Behind The Scenes
 • Trailer

Distributör: Anchor Bay
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 0 1313 15624 9 1
Skribent: Jan Kjellin

 

 

HANDLING
Fyra astronauter återvänder efter 40 år i rymden, bara för att upptäcka att jorden erövrats av insektsliknande rymdvarelser, vars huvudsakliga föda består av trä och mäniskohuvuden. Civilisationen har gått under, mänskligheten har förslavats och behandlas som djur. Astronauterna infångas och tvingas arbeta som slavar på en arbetsstation.

Efter ett flyktförsök befinner sig en av astronauterna, spelad av Bruce Campbell, på fri fot. Han beger sig ut på en resa på jakt efter USA’s president, som sägs hålla sig gömd i bergen, där han enligt rykten förbereder ett uppror mot rymdvarelserna. Men lever presidenten verkligen, eller är det bara en myt för att hålla hoppet uppe hos människorna?

 

AUDIO / VIDEO
Man kan välja mellan att höra filmen i Dolby Digital 5.1 eller Dolby Surround 2.0 medan man ser den i Anamorfisk widescreen (1.77:1).

Det här är en film producerad av och för TV-kanalen SCI FI Channel, vilket innebär att den är filmad med ungefär samma sorts utrustning som en normal svensk TV-serie. Det störde mig i början, men efterhand jag kom in i stämningen tänkte jag allt mindre på det. Detsamma gäller soundtracket, som är precis så irriterande som det skall vara i en lågbudgetfilm. Det passar in genom att inte passa in.

 

EXTRAMATERIAL
Kommentarspår: Bruce Campbell och regissören Josh Becker är ganska underhållande att lyssna på. De kommenterar mest inspelningen och filmteamet och bryr sig ganska lite om själva handlingen. Men alla är införstådda med att det här inte är något mästerverk, så att man inte gör någon filmanalys eller liknande är faktiskt befriande.

Bruce Campbell bio: Biografin är förvånansvärt välskriven och innehåller mycket mer än den gängse filmografin. Det är först på sjunde sidan(!) hans första riktiga filmroll (i EVIL DEAD-föregångaren WITHIN THE WOODS) förs på tal och vi får ta del av många roliga fakta om Bruce och de filmer han medverkat i.

Storyboard gallery: Endast för filmintresserade, känns det som. Kul att se ett bildmanus som håller samma låga kvalitet som om jag själv skulle ha kunnat gjort det…

Behind the scenes: En kort featurette med klipp från arbetet med filmen. För kort för att ha något egentligt värde, men det låter ju bra att ha en ”behind the scenes” bland extramaterialet…

Trailers: EVIL DEAD, EVIL DEAD 2, MAN WITH THE SCREAMING BRAIN, DEAD & BREAKFAST, LIGHTNING BUG

 

SAMMANFATTNING
Jag var inte säker på vad jag skulle få mig serverat när jag bänkade mig framför TV’n och slog på filmen. Men det var väl ungefär vad jag väntat mig: En egentligen riktigt dålig film (läs: dåligt manus, obefintlig budget, kassa skådisar m.m.), som dock vinner stora poäng genom att vara gjord med glädje och glimten i ögat. Storyn är tydligt inspirerad av APORNAS PLANET, vilket också syns i vissa detaljer, som t.ex. astronauternas dräkter (lyssna på kommentarspåret får ni veta mer). Dessutom är gore-effekterna och rymdvarelserna förvånansvärt välgjorda, med en blandning av CGI och props. Det ser faktiskt bättre ut än det gör i många seriösare och dyrare filmer.

Bruce Campbell har ju tyvärr i mina ögon gjort nerköp på nerköp efter de första två EVIL DEAD-filmerna och blivit något av en parodi på sig själv. Och hans insats i den här filmen bekräftar det för mig. Han spelar inte astronauten Ivan Hood – han spelar Bruce Campbell som spelar Ivan Hood. Däremot stärker han sin plats som komiker efter några mycket roliga filmögonblick och one-liners, som t.ex. när han sitter och dricker potatisbrännvin och berättar för de församlade om hur världen såg ut innan rymdvarelserna kom.

Storyn/manuset kunde varit bättre, men de stora frågorna finns där ändå. De om vad som egentligen betyder något i livet och vad vi tar för givet idag som faktiskt kan vara borta imorgon. Men främst bjuder filmen på en lättsmält och något korkad stund framför TV’n. Och det är ju inte helt fel, bara man väljer rätt tillfälle…

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Bruce Campbell är faktiskt rolig!
 • ”Everything dies”
 • CGI-effekter kan fungera bra, även i lågbudgetfilmer!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Neda Solokovska!
 • Bitvis underbar dialog!
 • Coola Aliens!

 

”APORNAS PLANET möter MARS ATTACKS!”

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

ALIEN APOCALYPSE

5 svar till “Alien Apocalypse med Bruce Campbell”

 1. Trevlig recension. Javisst är Campbell en parodi på sig själv, men det är ju som sagt en del av hans storhet så att säga. Stavfel? Vem bryr sig egentligen?

 2. Personligen bara älskar jag Alien Apocalypse – jag kan faktiskt varken få nog av den eller Bruce Campbells andra roller … sedan kan jag väl hålla med om att han är en parodi på sig själv, men det får vi leva med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: