Psycho Kickboxer & Canvas of Blood (double feature)

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

Titel: PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD
Genre: Horror / Martial Arts / Action
Regissör: David Haycox, Mardy South, Joel Denning
Skådespelare:

 • Curtis Bush
 • Chad Bernhard
 • Jeffrey Cotvas
 • Lance Irwin
 • Andy Colvin
 • Marian Koubek

Produktionsår: 1997
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 184 min
Textning: Ingen
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Psycho Kickboxer TV News Spots
 • Shock-O-Rama Trailers

Distributör: Shock-o-Rama
Butik: Alternative Cinema
UPC-kod: 612385520693
Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
PSYCHO KICKBOXER: Kickboxaren Alex Hunters flickvän och far mördas brutalt av lokala maffiabossen Hawthorne, och han lämnas själv att dö. Han förs åter till livet av en rullstolsbunden man, som också planerar en personlig vendetta med Hawthorne. Hunter lär sig av sin nye mentor att kontrollera sitt hat och använda det mot dem som förtjänar det. Han blir stans superhjälte och pressen ger honom snart ett namn – Dark Angel. Maffian är honom på spåren, men även en vacker ung journalist hotar att avslöja hans rätta identitet. Till slut står han framför den ultimata striden – för att få sin hämnd på mannen som mördade hans familj måste Dark Angel först möta en mindre armé av lönnmördare, och slåss för sitt liv men även kvinnan han åtrår!

CANVAS OF BLOOD: Vietnamveteranen och konstprofessorn Paul Hanovers dotter Julia är en skicklig violinist som tvingas genomgå en handoperation för att rädda sin karriär. Läkaren är dock en knarkig charlatan som i stället totalförstör hennes hand, och diktar ihop en historia om att det var en cancertumör som togs bort och räddade hennes liv, med vissa olyckliga biverkningar. Hanover stämmer läkaren, men den anlitade advokaten har ingått en ohelig allians med denne och även domaren är mutad. Han tvingas hjälplöst se sin älskade dotter gå allt djupare in i en depression, och när han kommer på konspirationen utlöser det hans post-traumatiska stress. Med hjälp av ett bisarrt vapen till sin egna skadade hand blir han en mördarmaskin som förvandlar sina offer till blodiga handarbeten!

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är Dolby Digital och det övergripande intrycket är att det funkar. Ingen av filmerna har några undertexter, vilket i PSYCHO KICKBOXER inte är något större problem. Här begränsas otydligheterna till bara en scen, ett telefonsvararmeddelande som å andra sidan är fullständigt obegripligt. Ljudet i CANVAS OF BLOOD är när det kommer till dialogen riktigt dåligt. Ofta blir det svårt att förstå vad personerna säger då dialogerna är väldigt brusiga, ett problem som inkräktar på handlingen. Musiken är å andra sidan desto klarare, och består till stor del av klassisk musik. Riktigt smäktande blir det när romantiken drar igång, då är det saxofoner som gäller. Intrycket: kriminellt smaklöst! Lite roligare är slutscenen i PSYCHO KICKBOXER som med sina TV-spelsaktiga ljudeffekter, en ständigt upprepad synthslinga och massor av osjysta slag för tankarna till Mortal Kombat.
Bildformatet som gäller för båda filmer är 1:33:1. I båda filmer varierar kvalitén efter ljuskällorna, så att scener som spelats in i mörka omgivningar blir ännu kornigare och störande otydliga. Specialeffekterna är i enlighet med de flesta lågbudgetfilmer, ingen fröjd för ögat direkt. Samtidigt är mängden gore som skildras på det stora hela överraskande låg i båda filmer – mest besviken är jag över att det avsparkade huvudet som avbildas på framsidan inte står att finna någonstans i handlingen. Som plåster på såren får vi en annan exploderande vattenmelon när en arg kvinna kör över huvudet på mannen som nyss försökt stjäla hennes bil. En klassiker!

 

EXTRAMATERIAL
Materialet består utöver några trailers från Shock-O-Rama av diverse TV-klipp som handlar om Curtis Bush eller PSYCHO KICKBOXER. I hemlandet USA verkar han vara något av en sportens rikskändis, eller i alla fall vida bekant i hemstaten Virginia. Därifrån kommer alla medverkande bakom och framför kameran i filmen, och att inte alla är skådisar till yrket är föga överraskande men rätt sympatiskt. Stor vikt läggs förstås vid det faktum att Bush som barn var en mobbad, klen liten unge som drömde om att ta hämnd och helt enkelt spöa upp sina plågoandar. Den amerikanska drömmen slog alltså in och mer om denna sentimentala historia kan man läsa i Curtis egen version av saken – utöver det faktum att han både är exekutiv producent och huvudskådis i filmen – i den medföljande bookleten. Trots att jag personligen tyckte att filmen var ett riktigt lågvattenmärke så är extramaterialet faktiskt riktigt intressant att titta på.

 

SAMMANFATTNING
Att i en recension sammanfatta två stycken filmer är kanske i det lättaste, men de kommer trots allt tillsammans i en utgåva och då får det bli så här. För det första kan ju om det sägas att det rönte en del förvirring, i alla fall hos undertecknad – min skarpa men inte annat än mänskliga hjärna ställde in sig på att det här kommer enbart handla om kampsport, huvudtiteln heter ju PSYCHO KICKBOXER och stoltserar med femfaldiga världsmästaren Curtis Bush, liksom! Efter denna slutsats ställde den sig på skepsis och måttlig uppskattning. Jag blev överraskad.

Det min hjärna alltså kategoriserat som kampsportsfilmer visade sig i själva verket vara en av nämnda slag, men bonusfilmen någonting annat – inte ett spår av Bush och hans löjliga ninjautstyrsel! Detta var i stället en historia om klassisk musik, psykologi och blodig vedergällning. Det låter det va? Riktigt djupt, om man får säga det själv. En spännande intrig, något som stimulerar såväl intellekt som den lätt perverterade del av hjärnan som uppskattar lite gammal hederlig död och blod. Tji fick jag – och då tyckte jag ändå mer om CANVAS OF BLOOD än PSYCHO KICKBOXER. För det var en riktig jävla skitfilm. För det första så kändes det mer som en träningsvideo än en riktig film; mer som ett projekt som skulle förverkliga inte bara Bushs barnsliga drömmar om att bli världens tuffaste fighter (som vi kan läsa mer om i färg-bookleten!) utan även den orm till dröm som nog alla någon gång närt vid sin barm, nämligen att bli jättehäftig filmstjärna. Problemet är bara att Bush ser ut som stryk i sina fula amerikanska nittiotalskläder. Och inte blir det bättre att klä sig i helsvart (världens vackraste färg) om man ska envisas med att jogga till och från sina spontana tillrättavisningar av det lokala drägget. Utöver en förutsägbar och ganska tråkig historia, stereotypa karaktärer (Den skymfade hjälten! Den rullstolsbundna vietnamveteranen! Den snygga kvinnliga reportern! Den tafatta privatdeckaren!) och fult foto tillkommer dödsstöten – världens sämsta ljudeffekter.

Redan inledningsscenen – som självklart är en kickboxningsscen – bjuder på så erbarmligt löjliga och överdrivna smällkarameller att jag faktiskt måste stänga av. Eländet fortsätter filmen igenom och det tog mig faktiskt flera dagar att ens se igenom den. På det stora hela inget jag skulle rekommendera någon, inte ens om man hyser en faiblesse för både B-film och kampsport. Och det kan jag infoga att jag inte har något emot kampsportsfilmer i sig – Bruce Lee är helt fantastisk – men den här filmen är bara rakt igenom dålig. Lite skuld i saken har säkerligen det faktum att jag brukar rata de flesta renodlade actionfilmer för att de brukar innehålla klichéartade replikbyten och rätt platta karaktärer, men det här tar ju priset.

Så till CANVAS OF BLOOD då som gav mig en positiv överraskning då jag insåg att det inte handlade mer om att använda nävarna när man har massa häftiga vapen till hands. Häftiga vapen är precis vad filmens vigilante använder sig av, och det monterat på sin egen hand! Speciellt raffinerade är väl kanske inte själva mordscenerna, men betydligt roligare än töntiga slagsmålsscener är det i alla fall. Roligare är även själva historien som för att vara en lågbudgetfilm börjar rätt lovande. Karaktärerna är fåniga men rätt komiska och det förhöjer förstås – i PSYCHO KICKBOXER känns de så himla seriösa, fast det går förstås helt fel. Efter hand som jag tittar på filmen sjunker den dock i intryck, och efter att ha sett halva filmen kommer jag på mig själv med att hela tiden titta på klockan och undra om den är slut snart. Den sista halvtimmen segar sig fram i totalt ointresse. Polisen är honom på spåren, samtidigt som ytterligare mord sker, men det är för långt, för tråkigt, för fult för att jag ska orka uppbåda någon skrivarglädje när jag gör den här recensionen. Slutintrycket är att denna ”Psycho Horror Double Feature” är något som kommer att ligga och samla damm långt ner i min DVD-samling.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD:

 • Saker som händer på omslaget behöver inte hända i filmen – tyvärr!
 • Man överlever grov misshandel, pistolskott och att bli lämnad liggandes i ett kallt och fuktigt rum utan vård bara man är kickboxningsproffs! /li>
 • Ett alltför starkt intresse för fria konster kan leda till oanade konsekvenser!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • En förbannad kvinna som kör över en biltjuvs huvud!
 • Schablonartade karaktärer och klyschiga kommentarer!
 • RDen TV-spelsaktiga slutscenen!

 

”En dubbelutgåva för dig som älskar lågbudgetfilmer och kampsport!”

 

Ett STORT tack till POP Cinema för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

PSYCHO KICKBOXER & CANVAS OF BLOOD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: