Djungelmassakern

DJUNGELMASSAKERN

Titel: DJUNGELMASSAKERN
Genre: Action, Krig
Regissör: Antonio Margheriti
Skådespelare:
David Warbeck
Tisa Farrow
Tony King
Bobby Rhodes
Massimo Vanni

 • David Warbeck
 • Tisa Farrow
 • Tony King
 • Bobby Rhodes
 • Massimo Vanni

Produktionsår: 1980
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 36 min
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Galleri
 • Filmografi

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010 014010
Skribent: Jan Kjellin

 

 

HANDLING
På en sjaskig bordell i utkanten av Saigon tar en man livet av sig efter att ha dukat under mentalt av krigets fasor. Hans bäste vän, som bevittnade självmordet, beger sig strax därefter ut på ett hemligt uppdrag bakom fiendens linjer. Tillsammans med en liten trupp soldater och en kvinnlig krigsfotograf som enda sällskap, konfronteras han gång på gång med krigets galenskap och dess levande offer. Men kan hans upplevelser förbereda honom på den slutgiltiga konfrontationen och vilken är egentligen kopplingen mellan uppdraget och kamratens självmord?

 

AUDIO / VIDEO
Jag är alltid lika oförberedd på dubbade repliker, men samtidigt är de i vissa fall att föredra. Det vore t.ex. en underlig känsla att få höra påstått amerikanska soldater snacka bättre italienska än engelska. Ljudbilden är annars densamma som i resten av de italienska 80-tals filmer som recenseras här; Dåligt ljud, kass dubbning, musiken låter precis likadan som i alla andra filmer o.s.v. Men det hör till. Den här typen av film kräver en viss typ av ljudbild för att det skall stämma.

Filmen presenteras i anamorfisk widescreen 2.35:1 och det finns egenligen inget att säga om det. Färgerna känns något urtvättade, men som med ljudbilden stör det inte upplevelsen, utan snarare stärker känslan av att se gammal hederlig italiensk action.

 

EXTRAMATERIAL
Njutafilms har ännu inte imponerat mig med något uttömmande bonusmaterial på de utgåvor jag tagit del av. Inte för att det behövs – många gånger visar sig godbitarna inte leva upp till det de lovar och andra gånger är det helt enkelt inte intressanta grejer man plockat med – men det känns lite trist. Trailers, ett bildgalleri och några filmografier (Tony King, Tisa Farrow och David Warbeck) hör liksom till standardmallen och det krävs ett uppdrag (som det här) för att överhuvudtaget göra ansträngningen att klicka mig igenom materialet.

Filmografier kan förstås vara intressanta om det är skådespelare som imponerat och som man vill se mer av, men det blir ändå tomt utan åtminstone en kortfattad biografi. Särskilt i två av de aktuella fallen – Tisa Farrow och David Warbeck – hade jag gärna sett någon form av biografi. Farrow hoppade av skådespelarbanan efter ANTHROPOPHAGUS (1980) och Warbeck avled i cancer 1997. Båda två är alltså avslutade kapitel och deras bidrag till branchen borde kunna sammanfattas på något sätt.

 

SAMMANFATTNING
I sina ljusaste stunder är DJUNGELMASSAKERN en blandning av Francis Ford Coppola’s APOCALYPSE och Michael Cimino’s DEER HUNTER, medan den samtidigt frossar i blod och våld på ett sätt som är dessa regissörer helt främmande. Men så är det här också en film som bygger mer på karaktärernas handlingar än på karaktärerna i sig.

Tyvärr medför det att filmen inte förmår berätta något som består. Historiens ram, om två vänner och en kvinna, som mycket väl kan ha varit central i manuset, degraderas till en ursäkt för ett antal actionsekvenser och filmens pay-off, när alla kort lagts på bordet, blir bara till ett mumlat ”jaha” från min plats i TV-soffan. Men om man klarar av att bortse från bristen på finkultur, så har man ändå kvar en underhållande och blodig krigsfilm med ett gäng hårdingar i huvudrollerna.

David Warbeck, som spelar huvudrollen, var för övrigt påtänkt som James Bond innan Roger Moore tackade ja. Det kan man tänka på, medan man ser honom härja runt i Vietnams djungler och panga vietcong-soldater.

 

3 SAKER JAG LÄRT MIG AV FILMEN:

#1..: Vietcong är onda!

#2..: Krig är en livsstil!

#3..: Alla soldater med självaktning bör ha en skottskada!

 

3 SAKER ATT SE FRAM EMOT NÄR MAN SER FILMEN

#1..: Kokosnötsplockning!

#2..: Skottlossning!

#3..: David Warbeck!

 

”Befriande fulkulturell och våldsam krigsfilm!”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

DJUNGELMASSAKERN

Ett svar till “Djungelmassakern”

 1. Världens Bästa Krigsfilm!! d,v,s dn är Italiensk..dom kan göra filmer dom!! Som inga 2ndra kan!!Warbeck är Klockren i rollen som Soldat..Sett många av hans filmer .Men dn här Rockar Fett!! Synd han dog av Cancer 1997;) R.I.P!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: