BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

Titel: BRYAN LOVES YOU
Genre: Thriller
Regissör: Seth Landau
Skådespelare:

 • Seth Landau
 • George Wendt
 • Tiffany Shepis
 • Daniel Roebuck
 • Lloyd Kaufman

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 32 minuter
Textning: Engelska för döva
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailer
 • Kommentatorspår

Distributör: Anchor Bay
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 0 1313 16046 9 6
Skribent: Jan Kjellin

 

 

HANDLING
Genom att klippa ihop material från privata hemvideor, inspelningar från övervakningskameror och nyhetssändningar ges vi i BRYAN LOVES YOU möjligheten att följa psykiatern Jonathan i hans strävan att undersöka en lokal sekt i denna film, som påstås vara baserad på en sann histora som utspelade sig 1993.

Själva storyn börjar när Jonathan får en videokamera skickad till sig av sin familj, i syfte att dokumentera hans liv och omgivningar. Med hjälp av kameran börjar han och hans vänner undersöka en inflytelserik men hemlighetsfull sekt som tillber martyren Bryan. Men Jonathans nyfikenhet uppskattas inte av sekten och när en av hans vänner dör i ett påstått självmord (förklaringen som ges är att hon skall ha skurit halsen av sig själv och krossat bakhuvudet när hon föll i golvet) står det klart att sekten är mäktigare än han förstått och att han försatt både sig själv och sina vänner i livsfara. Men vid det laget är det redan försent…

 

AUDIO / VIDEO
BRYAN LOVES YOU följer en lång tradition av filmberättande där själva formen skall åstadkomma illusionen av att man ser något äkta. Den här typen av berättande har rötter i mästerverk som CANNIBAL HOLOCAUST och CLOVERFIELD, där kameran närmast är att se som en egen karaktär. Det innebär att bild- och ljudkvaliteten skiftar genom filmen och sällan är ”perfekt”, utan tvärtom lider av allsköns defekter. Bra filmer (som de jag nämner ovan) kompenserar detta med en gedigen story eller ett fängslande ämne, men tyvärr är det inte alla filmer som lyckas med detta.

Rent tekniskt kan man för övrigt konstatera att ljudet presenteras i Dolby Surround 5.1 och bilden i helbild, alltså 1.33.1 eller 4×3.

 

EXTRAMATERIAL
Det enda riktiga extramaterialet på denna utgåva är ett kommentarspår. Regissören/manusförfattaren/skådespelaren Seth Landau får sällskap av tio (!) kolleger, varav åtminstone hälften var med och jobbade på filmen. Det är några för många och diskussionerna spårar lätt ur och handlar om allt annat än filmen. Vi får lite mer kött på benen beträffande filmen och dess bakgrund, men frågan är om det är värt den tid det tar att lyssna igenom kommentarspåret. Inte ens den trots allt udda avslutningen skänker undertecknad någon tillfredsställelse.

 

SAMMANFATTNING
Det här är en pseudo-dokumentär om en sekt som tagit över en småstad någonstans i USA. Den är förvisso gjord med begränsningarna av en låg budget, men också med den frihet det innebär att vara en oberoende filmmakare. Så långt är allt bra och mina förväntningar är försiktigt höga – jag är intresserad av ämnet och grundidén känns fräsch. Sedan visar det sig att kopplingarna till verkligheten inte är de man tror och att det man serveras på TV-skärmen inte är annat än en osammanhängande och slarvigt genomförd långfilm.

Egentligen finns det inget som filmen lyckas med av det den försöker åstadkomma, om det nu går att avgöra vad det är den egentligen försöker åstadkomma. Sekvensen då Jonathan (spelad av regissören/manusförfattaren Seth Landau) sitter inlåst på mentalsjukhus är kanske filmens kvalitativa höjdpunkt och även den mest personliga delen för Landau, som själv blivit inspärrad på liknande sätt, Men samtidigt tillför den delen av filmen tyvärr inget till filmen som helhet och känns i det sammanhanget ganska långdragen och seg. Känslan av att vara övervakad (genom det myckna användandet av övervakningskameraperspektivet), som borde vara central för filmen, elimineras av bristen på trovärdighet. Och så vidare. Men värst är ändå skildringen av den så kallade sekten.

Jag hade förväntat mig att få veta mer om sekten än en tvetydig och allt annat än trovärdig skapelseberättelse om kungasonen Bryan (vems dåliga idé var det förresten att döpa honom till Bryan?) som mördades av ”djävulen” Tanzi. Jag hade förväntat mig att få en förklaring till de masker som bärs av sektmedlemmarna och jag hade inte minst förväntat mig en starkare koppling till någon av de verkliga sekter som härjar i Arizona (där filmen utspelar sig). Ja, egentligen något som förklarar minsta lilla av sektmedlemmarnas irrationella beteenden. Men informationen uteblir, och därmed också alla chanser att engagera publiken i Jonathans kamp emot ”The Bryans”.

Genrefans kan kanske roas av gästspel från Lloyd Kaufman (chef på anrika filmbolaget Troma), Tiffany Shepis (ABOMINABLE), Tony Todd (CANDYMAN) och Brinke Stevens (som bl.a. är med i remaken på PLAN 9 FROM OUTER SPACE), men utöver det finns det inte mycket som kan rädda den här filmen från dålig kritik.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • En bra idé räcker inte för att göra en bra film!
 • Kommentarspåret kan användas som en del av filmen!
 • Bryan? Bryan? Who the fuck is Bryan?

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Folk i suggestiva masker!
 • Ett kommentarspår som är kortare än filmen!
 • DVD’n innehåller två smaskiga trailers för DEAD SPACE!

 

”En film som vill mer än den förmår.”

 

Ett STORT tack till Anchor Bay Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 0 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 1 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

BRYAN LOVES YOU

2 svar till “BRYAN LOVES YOU”

 1. Recensionen missar själva poängen med filmen.
  Den skulle bli helt förstörd om sekten och Bryan förklarades.
  Det är obegripligheten och det irrationella som är det skrämmande, det hotande.
  Inte ens Jonathan fattar ju innebörden.

 2. Hade det varit skrämmande eller hotande hade det självklart höjt mitt omdöme om filmen. Men det är det inte. Istället blir det FÖR obegripligt och FÖR irrationellt och därmed komplett oengagerande.

  Filmens kritik av religion i allmänhet och sekter i synnerhet ställer jag mig alltså helhjärtat bakom, men som film beträffat är kritiken misslyckad, då jag inte vid något tillfälle känner det minsta obehag inför sekten.

  Tack för kommentaren, i alla fall. Den fick mig att börja fundera över filmen igen, och sånt är alltid nyttigt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: