JACK BROOKS: MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

Titel: JACK BROOKS: MONSTER SLAYER
Genre: Komedi, Skräck
Regissör: Jon Knautz
Skådespelare:

 • Trevor Matthews
 • Robert Englund
 • David Fox
 • James A. Woods

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 26 minuter
Textning: Engelska
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Trailer
 • Behind the scenes
 • Creating the monster
 • Creating the music
 • Wold premiere
 • Deleted scenes
 • Storyboard comparison
 • Kortfilm: TEEN MASSACRE
 • Making teen massacre

Distributör: Momentum Pictures
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 5060116723519
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Efter att som barn sett hela sin familj blivit mördade av ett troll, har Jack Brooks (Trevor Matthews) blivit en smått aggressiv person. Visserligen så pass anpassad till samhället att han har en flickvän (visserligen är hon rätt vidrig) och har ett jobb som rörmokare. De vredesutbrott han får med jämna mellanrum ställer dock till det för honom och han försöker verkligen att lära sig att behärska sitt humör.

Hur som helst, han går en kvällskurs i kemi, där läraren Crowley (Robert Englund) lär ut sina kunskaper till en mild sagt, ganska ointresserad klass. En kväll ber Crowley Jack komma och hjälpa honom med vattenbehållaren i sitt hus då den inte riktigt levererar det den ska. Det visar sig att läraren bor i ett avsides hus utanför staden, och väl på plats försöker Jack att göra det bästa han kan. Tyvärr är han inte någon större begåvning som rörmokare, och det dröjer inte länge innan han i stort sätt har förstört vattentanken. Jack går till den lokala järnaffären för att skaffa en ny ventil, och när han påpekar att det är det gamla huset på Watson street blir det gamla järnaffärsbiträdet Howard (David Fox) ivrigt och vill att Jack ska komma tillbaka då han har något att berätta för honom om huset, och dess fruktansvärda historia.

Innan du hinner stava till ”Sam Raimi” har dock redan den fruktansvärda hemligheten redan sluppit ut från sitt gömsle och tagit Crowley i besittning. Efter ett par, minst sagt, excentriska föreläsningar i klassrummet bryter helvetet lös och Jacks klasskamrater tas i gisslan av en urgammal japansk demon. Jack har nu två val. Antingen springer han iväg som en feg rörmokare, eller så använder han sin aggressivitet till att bli… Jack Broks – monster mördare!

 

AUDIO / VIDEO
JACK BROOKS: MONSTER SLAYER bjuder på ett väl balanserat och välljudande ljud. Dialog, musik och effektljud ligger bra balanserat. Det är roligt att se en lågbudgetfilm som ger blanka tusan i begränsningarna och gör det bästa de kan oavsett hur mycket pengar de har tillgång till. Sen kanske jag ska passa på och skriva att det är Dolby Digital 5.1 ljud som man får lyckan att lyssna på när monster stympas till höger och vänster!

Bilden är riktigt bra. Ljussättning och kamerarörelser är mycket inspirerat och påminner inte så lite om Raimis eller Jacksons tidiga våldsamma (men ack så sympatiska) verk. Många olika kamerainställningar, kameraåkningar och inspirerad klippning gör att åskådaren håller sig alert hela filmen genom.

 

EXTRAMATERIAL
Kommentatorspår finns naturligtvis med på en sådan ypperlig utgåva som denna. Som vanligt när det gäller energiska och ambitiösa filmskapare är det hela intresseväckande och fullspäckat med anekdoter om inspelningen och hyllningar till andra genrefilmer. Den obligatoriska trailern ligger med och ett par riktigt trevliga ”bakom”-filmer. Först ut är behind the scenes som under 50 minuter visar på hur arbetet med filmen har varit tidskrävande, roligt och professionellt ut i fingerspetsarna av ett gäng amatörer. Den andra ”bakom filmen är en kvart om monsterskapelserna och hur underbart det är att se hur latexmasker och dräkter får komma till liv i en era då pixlar och ettor och nollor börjar ta över detta gamla hederliga hantverket med monsterdesign. Sist ut bland ”bakom”filmerna är creating the music som visar, enligt titeln, hur musiken kom till och skapades. Under tre minuter får den lyckliga DVD-ägaren även följa med teamet till världspremiären av JACK BROOKS: MONSTER SLAYER på Stieges filmfestival.

Som brukligt finns ett par borttagna scener med, och för det mesta förstår man varför scenerna har tagits bort. Inte för att någon scen är dålig eller direkt onödig, utan för att filmen s längd och tempo ofta blir lidande. Storyboard comparison finns med för er eventuella blivande filmskapare som vill se hur det kan se ut från ax till limpa så att saga. Sen, bara för att de kan, har TEEN MASSACRE och making TEEN MASSACRE fått plats på DVD:n. Detta var kortfilmen som skaparna av JACK BROOKS: MONSTER SLAYER gjorde innan långfilmsdebuten, och trots att det bara skiljer ett par år mellan filmerna, så måste jag inflika att jag är imponerad av deras mognad och kreativitet, då JACK BROOKS: MONSTER SLAYER både ser ut och luktar som en riktig film, medan TEEN MASSACRE ser ut som en lågbudgetfilm inspelad på en helg. Därmed inte sagt att den skulle vara dålig för det!

 

SAMMANFATTNING
”Tro inte på hypen”, brukar jag tänka till mig själv när jag ska se någon film som ALLA har pratat väl om. Det är en sorts självförsvar för alla de gånger som jag har blivit blåst antar jag? Vem har inte sett en film som någon har rekommenderat med vackra ord som sedan visat sig vara en riktig skitfilm? Sen kommer det filmer ibland som gör att man ställer sig upp på bänken, tar ton och stämmer in i kören om filmens förträfflighet! JACK BROOKS: MONSTER SLAYER är faktiskt en sådan, en lyckad hyllning och kärleksförklaring till 1980-talets slasher och monsterfilmer.

Det finns egentligen inte ett uns av originalitet i filmen, men det är inte heller filmens syfte. Det är meningen att vi ska känna igen arketyperna och situationerna, en film som en gjord för att se med en stor publik på en biograf där alla sitter och skriker kommentarer till filmen. En film som belönar oss skräckfilmsfans med scener och situationer där vi får sitta och nicka och säga ”vad var det jag sa” till våra mindre belevade skräckfilmsvänner. JACK BROOKS: MONSTER SLAYER är en slumpgenerad film med massor av hjärta… och massor med blod! I likhet med Raimis EVIL DEAD filmer och Jacksons BRAINDEAD, ligger mycket av fokus på karaktärerna. Känner vi inget för dem, fungerar helt enkelt inte filmen. Så tid och möda har lagts ner, ända till små karaktärer som klassens ljus som alltid sitter längst fram och har smarta frågor till järnhandelsbiträdet Howard (underbar karaktär som spelas till perfektion av den kanadensiska skådespelaren David Fox). Trevor Matthews som Jack Brooks är riktigt trevlig bekantskap. Klarar av de små gesterna och är riktigt roligt i flertalet scener, inte helt utan inspiration av en viss Bruce Campbell. Robert Englund som Professor Crowley tillåter honom att dels få spela en karaktär utan make-up (till en början i alla fall) och få möjlighet att spela över på ett sympatiskt sätt. James A. Woods som stonerkillen John som försöker vara lite väl mycket ”kompis” till Jacks flickvän spelar också ypperligt väl och man vill verkligen att han ska bli straffad för hela sin jobbiga uppenbarelse. Tack och lov då detta är en skräckfilm, så behöver inte karaktären genomgå någon emotionell kris för att komma ut som en ny person på andra sidan som i någon jobbig dramafilm, utan kan helt sonika få stjärten piskad. Jag gillar skräckfilm! Våga säga nej till personlig utveckling!

Det är roligt när filmskapare siktar mot ett mål och når det. Till skillnad från Uwe Boll. Visst har jag viss respekt för mannen då han faktiskt gör film på film utan att förlora pengar och det senaste alstret SEED är inte riktigt så usel som man kan tro på förhand. Inte nog med att Jon Knautz och co siktade högt när de gjorde JACK BROOKS: MONSTER SLAYER de satte filmen rakt i krysset i alla fall (helvete, en sportliknelse! Trodde inte att jag skulle sjunka så lågt). Sen att alla effekter i filmen är praktiska och i latex gör att vi äldre människor känner igen oss. Jag har verkligen inget emot CGI effekter, men det är något organiskt och mer levande i latex.

JACK BROOKS: MONSTER SLAYER är en film för alla oss som uppskattar det goda i livet (dvs: blod, monster, förbannelser och massa våld) och som i brist på en biosalong, gärna ska njutas tillsamman med vänner, snacks och en massa öl! Kan det bli trevligare?

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett JACK BROOKS: MONSTER SLAYER:

 • Om något gammalt järnhandelsbiträde har något att säga dig.. lyssna då!
 • Skolan kan vara kul! (om monster ingår i din ”kul” definition)
 • Allt kan besegras om du bara kontrollerar din aggression på rätt sätt!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Howard!
 • Pustlustig dialog!
 • Latexmonster!

 

”Vafan titeln ÄR ju en tagline…. JACK BROOKS: MONSTER SLAYER! ”

 

Ett STORT tack till Brook Street Pictures för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

MONSTER SLAYER

2 svar till “JACK BROOKS: MONSTER SLAYER”

 1. Det här verkar ju synnerligen gulligt, och vilken trevlig recension sedan! Speciellt om den läses i ultrapid, jag känner mig speedad och vill se den nu nu nu!
  + Jättemonstret påminner om SLITHER och Englund utan make-up kan även rekommenderas å det hjärtligaste i 2001 MANIACS – förstås! 😉

 2. Tackar, tackar! Bör tilläggas att recension skrevs i Warpfart 9 på ett ungefär (hade glömt bort att jag inte hade skrivit recensionen än!).

  Slither är även den är härlig film, missa inte James Gunns underbara PG Porn som finns på ett internät nära dig, allt som är bra med porrfilm, utan porr! Underbar idé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: