NIGHTMARE CITY – NJUTAFILMS

NIGHTMARE CITY

Titel: NIGHTMARE CITY
Genre: Zombies, Skräck
Regissör: Umberto Lenzi
Skådespelare:

 • Hugo Stiglitz
 • Laura Trotter
 • Maria Rosaria

Produktionsår: 1980
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 38 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Tal:

 • Svenska
 • Italienska

Extramaterial:

 • Interview Lenzi
 • Slide show
 • Original Trailer
 • Filmography
 • Biography
 • Trailer show

Distributör: NjutaFilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010014423
Skribent: Peter Tjärnberg

 

 

HANDLING
TV-reporten Dean Miller skickas till flygplatsen med sin kameraman för att intervjua en känd forskare om en kärnkraftsolycka. Väl på plats blir dom vittne till hur ett mystiskt plan landar och ut väller ursinniga zombier som ödelägger flygplatsen. Dom lyckas fly för att sända ut en nöd-sändning på deras TV kanal, men stoppas i sista stund av militären som inte vill skapa panik. Zombierna sprider sig snabbt genom staden och attackerar allt i sin väg. Militären försöker hålla locket på problemet medans de planerar en motattack. Dean försöker fly ut ur staden tillsammans med sin fru, men zombierna finns överallt.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är Dolby Digital 2.0 och tydligare på italienska men engelska dubbningen är helt ok också. Man får trots allt inte glömma ålder och klass på filmen. Synkningen är inte den bästa men jag lyfte aldrig ögonbrynet. Det var dock två scenen där ljudeffekterna enligt min uppfattning var helt fel och höjde verkligen känslan av 80-tals lågbudget.

Bilden levereras i Anamorphisk Widescreen 2.35:1. Jag kunde lika gärna sett på en VHS. Stabilare bild och marginellt bättre kvalitet än ett bra VHS-original som spelas upp första gången på en kvalitets spelare.

 

EXTRAMATERIAL
Interview med Lenzi
5 Maj, 2000 (49:27) på engelska i hans kontor. Inga textspår.

Umberto Lenzi berättar om sin film ”Nightmare City”. Hans tankar, produktionen och inspelningsplatser. Scenerna som bl a sjukhuset och flygplatsen spelas in i spanien. Lenzi själv anser att hans zombies i denna film inte är zombier för att dom är inte döda och behöver blod för att överleva. Filmen är en samproduktion mellan Mexico, Spanien och Italien. Senare talar han om skådespelarna som personer, där han pratar positivt och negativt om vissa.

Senare i intervjun talar han allmänt om sina filmer och erfarenheter. Han rangordnar filmer och pratar om andra skådespelare han tycker om eller har speciella minnen ifrån.

Intervjun är ganska intressant. Man kommer in lite i huvudet på Lenzi, vad han tycker och tänker. Inte bara om ”Nigtmare City”, eller ens hans filmer utan om andra filmer, regissörer, skådespelare fram till år 2000. Personer som Quentin Tarantino och John Woo nämns och han pratar om att dom har fått inspiration från italienska action filmer från 60-talet. Han pratar också om att italienska filmindustrin är död och kinesiska är på gång. Lenzi är negativ till att Italien har ca 500 kanaler på TV och att detta är problemet för den Italienska filmindustrin. Han använder t o m ordet ”Fucking” när han pratar om det.

Utöver intervjun så finns det en Slideshow med 12st Spanish lobbykort, 16st Tyska och 6 övriga posters och bilder.

Original Trailern är 3:35 minuter lång. Intressant på ett sätt för att här ser man skillnaden mellan dagens trailers och hur dom gjordes förut. De har t.om med bröstvisningar, viktiga scener och dialoger.

Filmografi och Biografi innehåller 68 stycken filmer som Umberto Lenzi gjort eller assisterat i mellan 1958-1996 samt en kort biografi, fyra sidor, om Umberto Lenzi’s pre-film och karriär.

Det finns även trailers från andra filmer, filmer som; House on the Edge of the Park (2:34) *Rättstavat i DVD meny – I trailern står det dock ”House of the park on the edge*, City of the Living Dead (2:53), The Beyond (3:20), Zombie Flesh Eaters 2 (2:50) *Zombi3*, Turkey shoot (2:47), Patrick (1:39)

 

SAMMANFATTNING
Jag håller i större del samma åsikt som tidigare recension på denna rulle (https://swegore.wordpress.com/2007/12/01/nightmare-city/) En sak som jag måste lägga till är ändå att trots mitt försök till öppenhet för vad en zombie och alla andra typer av blod och våldsälskande gudsföraktade varelser är så tycker jag att låta zombier klippa telefonledning och köra bil är steget för långt. För att inte tala om rädslan i blicken hos en zombie som ser en molotovcocktail komma flygandes mot sig.

Militären beter sig som man kan förvänta i en katastrofrulle men att fortsätta säga ”ingen information ut till folket!”, ”Vi får inte skapa panik”, när den andra våldsscenen sker under en TV-livesändning där halvnakna dansare mördas, styckas och äts av deformerade zombies är väl lite tunnelseende.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Soldater tycker om att ordervägra när ordern ”Skjut i huvudet” ges!
 • Även en zombie kan bli trött och sätta sig ner och trycka i sig en 1,5 liters läsk!
 • En av läkarna på sjukhuset är slående lik ”Re-animator”-killen!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Ögonspetsningsscenen!
 • Skära av bröstetscenen!
 • Laura Trotters slutscen!

 

”Strålskadade självtänkande zombies äter upp en hel stad med en rad fina gore scener”

 

Ett STORT tack till NjutaFilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

NIGHTMARE CITY

Ett svar till “NIGHTMARE CITY – NJUTAFILMS”

 1. Den första zombiefilm jag såg. En äldre kompis hade berättat om den och när jag väl fick tag på den var den precis så bra som jag trott. Jag var väl 13-14 år. Så här i efterhand kanske jag är av en annan åsikt men man ska inte underskatta det nostalgiska värdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: