THE VANGUARD

THE VANGUARD

Titel: THE VANGUARD
Genre: Zombies, Skräck
Regissör: Matthew Hope
Skådespelare:

 • Ray Bullock Jr
 • Shiv Grewal
 • Emma Choy

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Disc Slip Case
Speltid: 1 tim 29 minuter
Textning: Engelskt för hörselskadade
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: Anchor Bay Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 1313 16043-9
Skribent: Peter TJärnberg

 

 

HANDLING
Det är år 2015. Mat och vatten är en bristvara. Oljan är nästan slut. Max lever ensam i skogen efter att människosläktet har tunnats ut av den nya sjukdomen, som ”Företaget” skapat. Det var menat som ett sätt att pacificera och sakta ta död på människan, som överbefolkat jorden mångfaldt. I stället blir människorna förvildade, Biosyns, zombieliknande människor. Han lever där i väntan på en räddare från öst. Någon som kan svara på hans frågor.

Företaget har blivit mäktigare än regeringar och har egna arméer som upprätthåller deras regler och lagar. Biosyns har börjat utvecklas och istället för att tillfredställa deras mest grundläggande behov av, vrede och blod, har de börjat sluta attackera varandra och människor utan anledning. I skogen Max bor i har företaget skickat ut en rensningspatrull för att tömma hela området från Biosyns.

Max slåss med sina egna tankar om världens plats i tiden. Människan, Biosyns och Företaget snurrar konstant runt i hans huvud medans han försöker hitta mat för att undvika svält.

Frågan är, Vem är Max? Varför är han speciell? Kan världen överleva?

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är i Dolby Digital Stereo, dock inget fantastiskt ljud men duger bra. Det är tydligt och enkelt att höra replikerna vilket är tur det eftersom större delen av replikerna är som poesi. Engelskan är lite högre nivå än vanligt men jag hade inga problem att höra vad som sades. Bakgrundsljuden var lite höga vilket intensifierade att alla morrningar och prassel. Jag tycker dock inte att ”koppen rinner över”.

Bilden är i Anamorphic Widescreen 1.85:1. Själva Bildkvaliten är faktiskt bra om man ser på filmens budget. Den har spelats in med ett filter som hjälper till att höja kvaliteten mot vad filmen egentligen är. Jag har sett många lågbudgetfilmen som spelats in utan filter där man verkligen kan se enkelheten.
Färgerna är helt ok men är lite ”smutsigt brittiska”.

 

EXTRAMATERIAL
Inget extramaterial.

 

SAMMANFATTNING
Jag ser filmen och förundras över hur enkelt jag smälter historien. Jag ser inte filmens manus som en omöjlighet. Huvudpersonen och resten av skådespelarna spelar till och från förhållandevis bra och övertygande samtidigt i andra stunder rent av fruktansvärt dåligt.
Man märker direkt att filmens budget inte var hög och att vissa saker har skalats bort. En enkel sak som hur militären rör sig och hanterar ett vapen verkar vara fri tolkning hos varje skådespelare.

Under stort sett hela filmen hör man huvudpersonens, Max, röst och tankar. När man inte hör honom hör man spänningshöjande musik eller ljud. Filmen har väldigt få tysta stunder vilket gör den konstant levande och man väntar hela tiden på att någonting skall hända eller att man skall få veta någonting nytt. Jag kan tänka mig att vissa kommer tycka att filmen är förvirrande, svårförståelig eller rent av dålig på grund av det. Jag måste säga att jag själv ville se om den när den tog slut, för att se vad och om jag missade någonting viktigt.

The Vanguard fortsätter på vågen av den senaste tidens snabba ”zombier”. Dessa Biosyns är smittade och levande människor som kan dö lika enkelt som en osmittad människa, men dom har tappat kontrollen. Det finns stundvis mycket gore och grovt våld men fördelningen är lite skev under filmens gång. Ytterligare en sak som är svårt att lista ut är hur Biosyns fungerar. Ena stunden anfaller dom ursinningslöst rakt på och i andra stunden springer dom runt i cirklar. Själv älskar jag denna typ av film och trots att jag är inte den största beundranden av komplicerade eller stundvis ogenomtänkta filmer som lyser lågbudget måste jag ändå säga att filmen tog sig över till min positiva sida.

 

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Lågbudget film men okända och mindre talangfulla skådespelare kan ändå lyckas leverera!
 • Oljan kommer att bli människans fall!
 • När kulorna är slut måste man träna upp sig på handvapen!

 

3 saker att se fram emot i filmen

 • Människan slåss mot sin egen undergång!
 • Max konstanta filosofiska tankar om livet, världen och sig själv!
 • De stundvis välgjorda, blodiga och grova våldscenerna!

 

”Världen har blivit en orättvis, våldsam plats där biosyns och människan slåss mot varandra för att överleva”

 

Ett STORT tack till Anchor Bay Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

THE VANGUARD

2 svar till “THE VANGUARD”

 1. Jag var lite kluven till den här filmen innan… recensionerna har pendlat mellan bra och totalsågande. Men den sista bilden i recensionen här fick mig att beställa filmen. I’m a sucker for big squibs. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: