HELLSING

HELLSING

Titel: HELLSING

Genre: Anime / Skräck / Zombies / Vampyrer

Regissör: Tomokazu Tokoro

Skådespelare:

 • Jôji Nakata
 • Yoshiko Sakakibara
 • Fumiko Urikasa
 • Norio Wakamoto

Produktionsår: 2006

Förpackning: 1 DVD Keep Case

Speltid: 50 minuter

Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Finska

Tal: Japanska

Extramaterial:

 • Inget

Distributör: Noble Entertainment

Butik: Darkdisc

UPC-kod: 7350019705001

Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
Över Storbritannien sveper en våg av makabra händelser. Regeringen gör allt för att mörka det faktum att det inte är några vanliga mordfall det rör sig om, utan verket av vampyrer. I centrum för historien står den protestantiska ordern Hellsing, vars rötter sträcker sig tillbaka till Abraham Van Hellsing och sedan ett sekel tillbaka i hemlighet fungerat som den sista barriären mot de ondskefulla övernaturliga krafter som hotar riket. Organisationen leds av Sir Integral Fairbrooks Wingates Hellsing, och vid hennes sida deras starkaste vapen: den kraftfulle vampyren Alucard. Efter en insats då polisen Seras Victoria skadas dödligt förvandlar Alucard henne till vampyr. Hon blir hans lärjunge och utvecklas till en stark vampyr, men slits också av motsättningen mellan sin blodtörst och sitt gamla jag.

Situationen i Storbritannien börjar bli akut då arméerna av de odöda blir alltmer aktiva, en utveckling driven av en grupp hungriga efter revansch efter deras misslyckande med planerna på ett tredje rike. Genom experiment på vampyrer hoppas de kunna starta ett nytt världskrig, och England är deras första mål. Motståndet försvåras av Hellsings antagonister i Vatikanens sektion XIII, Iskariot, vars mål är att utplåna alla hot mot den sanna kyrkan –inklusive protestanter. Deras främsta vapen och Alucards störste fiende, prästen Alexander Anderson, är i längden lika mycket fiender som de oheliga skaror av vampyrer, nazister och ghouler som hotar hela världsordningen i denna apokalyptiska animeserie.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet levereras fläckfritt i Dolby Digital, här har jag inget att anmärka på. Små detaljer riskerar inte att dränkas av det ibland svulstiga soundtracket och det är tillfredställande klart och tydligt. Varje avsnitt avslutas för övrigt med specialkomponerad musik framförd av Warszawas filharmoniska orkester. När det kommer till dialogen då, så är det förstås svårt att säga eftersom den är på japanska. Jag hade faktiskt inte haft någonting emot en engelsk dubbning, eftersom mycket av dialogens komplexitet tenderar att försvinna i textningen. Och då menar jag en gedigen engelsk dubbning, eftersom personerna faktiskt ibland pratar lite engelska, men med japansk brytning. Resultatet blir kanske ett trevligt inslag i dialogen för en japansktalande, men för den som är mer van vid autentisk engelska blir resultatet tyvärr ganska så fånigt, ja malplacerat komiskt.

Trevligt vore det att få fokusera helt på bilden, som i sitt widescreenformat (16:9) utöver att leva upp till vad man förväntar sig av en reproduktion för det mesta är jäkligt snygg. Det märks verkligen att det är en pappersserie som den bygger på, och lite efterforskning låter mig veta att HELLSING ULTIMATE SERIES nästan exakt följer Kuota Hiranos originalmanga, med liknande storyboard.

Ibland kan jag få intrycket att serien nog ändå förlorar lite på bytet av medium, i lite för långa stillbilder och lätt mekaniska rörelser. Samtidigt bör det påpekas att ett inbitet manga/-animefan troligtvis inte ens skulle märka det och att det har mer att göra med att jag är en novis på området än ett resultat av bristande kompetens från animatörernas sida. Huvudintrycket är trots allt att HELLSING ULTIMATE SERIES är en förbannat snygg och mörk animeserie, om än lite svår att förstå för en oinsatt.

 

EXTRAMATERIAL
Nej, här finns det inget att hämta. DVD:n går rakt på med val av scen och undertexter, visserligen till ett ganska så mäktigt inledande soundtrack och snygga bakgrundsanimationer, men sedan kastas man utan krusiduller rakt in i HELLSINGS underliga värld.

 

SAMMANFATTNING
Ok, låt mig se om jag fattat det här rätt: HELLSING ULTIMATE SERIES är alltså en ny, förbättrad, snyggare och hårdare version av den i animekretsar smått legendariska japanska TV-serien HELLSING. Handlingen kretsar i stora drag kring vampyrer, ghouler, zombies, galna katoliker, nazister och en mystisk monsterbekämpande organisation i det av religiösa schismer härjade och monsteransatta England. – Det här kan ju bara vara bra.

Men av någon anledning så har jag väldigt svårt för alltihop. Kanske är det för mycket av det goda? Tveksamt. Det något besvikna intrycket består nog snarare i en blandning av okunskap, otålighet och för animegenren lätt ointresse från min sida.

Här kanske det vore dags att inflika en förklaring till vad ULTIMATE (OVA) SERIES egentligen innebär. OVA står för Original Video Animation, och är av allt att döma en slags koncentrerad remake av TV-serien HELLSING. Ursprungliga 13 avsnitt har gjorts om, snyggats till om man så vill, karaktärerna till viss del fördjupats och storyboarden ändrats. Resultatet är (än så länge) 5 avsnitt som till stor del följer originalmangan.

Det är alltså av flera anledningar komplicerat för mig att skriva en recension av detta första avsnitt. Inte bara för att jag inte är något vidare fan av anime och saknar förståelse för många av de stilistiska grepp som används inom den genren, utan också för att handlingen är väldigt snabb och rätt hoppig. En andra visning av filmen gör den lite mer förståelig, även om det är svårt att hänga med då den inte är kronologiskt upplagd, och man som ny för serien saknar en hel del nödvändig förförståelse. Det krävdes en del research för att kunna skriva den här recensionen, som jag befarar borde ha skrivits av någon lite mer insatt.

Nåväl. Bortser man från den något hackiga handlingen och anstränger sig för att leta upp lite bakgrundsinformation om serien så får man rimligen ett annat intryck. Fans av mörk manga och anime som av någon anledning missat denna uppenbarligen legendariska serie – eller att den förnyats – kan jag bara gratulera. Som sagt så har den ju faktiskt allt som en gorehound kan tänkas uppskatta – från vampyrer till ghouler till nazister. Några av de beryktade vampyrnazisterna dyker enligt mina efterforskningar dessvärre inte upp förrän i senare avsnitt, men av exploderande zombiehuvuden får man sin beskärda del. Blodet sprutar så det står härliga till och det karmosinröda går perfekt ihop med de mörkare blåtonerna. Handlingen är som sagt rätt svår att komma in i för den oinvigde, men fördelen med detta är ändå att handlingen är synnerligen actionspäckad – ibland kanske lite för mycket. Troligtvis skulle detta säkerligen åtgärdas om man såg fler avsnitt, att bara se ett och inget mer gör antagligen inte hela serien rättvisa.

Trots min skepsis har HELLSING ULTIMATE SERIES fått ett enormt bra bemötande av fans till den gamla serien, och troligtvis bär den på en pregnans som fullt kan blomma ut först i sin helhet.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Japanska seriemedium är otroligt annorlunda mot de europeiska!
 • Skapandet av vampyrer och ghouler är mer komplicerat än man kan tro!
 • Kristendomen kan inte enas ens om den gemensamt angrips av oheliga monster!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Överdimensionerade attribut!
 • Stundvis grymt snygga animationer!
 • Massor av exploderande zombiehuvuden!

 

”I ett sönderfallande Storbritannien ställs vampyrer, ghouler, nazister, katoliker och protestanter mot varandra i den ultimata kampen om själarna!”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5

HUMOR…..: 1 / 5

SEX…….: 0 / 5

SPÄNNING..: 2 / 5

VÅLD……: 3 / 5

STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

HELLSING

5 svar till “HELLSING”

 1. Mycket bra skrivet! Du ger en väldigt bra inblick i vad den handlar om med all dess komplicerade bakgrundsinformation. Det låter som en intressant film. Jag har sett på tok för lite anime och skulle nog vilja se den även om handlingen är komplicerad.

 2. Lustigt att du skulle säga det, my dear, eftersom jag tycker den var en av de sämre. Men tack! Som sagt var ju jäkligt svårt att skriva den här recensionen, men jag hoppas den fyller sitt syfte: att förklara detta jävla invecklade som är HELLSING ULTIMATE OVA SERIES.

 3. Jättebra recension, du skriver mycket profsigt tycker jag. Du har lyckats hålla det på en bra nivå även om du inte gillade materialet. Det är den svårare biten tycker jag, att skriva en recension på ett rättvist och bra sätt trots att man helst skulle såga den.

 4. Tack så jättemkt! Men visst är det, det är nåt man verkligen får jobba med. Går nog lite bättre nu iaf än i mina första recensioner 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: