Titel: REC
Genre: Skräck, Zombies
Regissör: Jaume Balagueró & Paco Plaza
Skådespelare:
- Manuela Velasco
- Ferran Terraza
- Jorge Serrano
- Pablo Rosso
- David Vert
Produktionsår: 2007
Förpackning: 2 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 15 minuter
Textning:
- Svenska
- Danska
- Finska
- Norska
Tal: Spanska
Extramaterial:
- Making Of
- Behind The Scenes
- Deleted scenes
- Confidences by Manuela Velasco
- Interview with Oriol Tarrago
- Interview with Pablo Rosso
- Interview with Xavi Mas
- The castings
- Firemen headquarters
- The neighbours talk
- The secret archives
Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7 350019 706145
Skribent: Jan Kjellin
HANDLING
TV-Reportern Angela och hennes kameraman Pablo skall göra ett nattreportage på en brandstation när larmet går. De får följa med på utryckningen, som går ut på att hjälpa en kvinna som blivit inlåst i sin lägenhet. När de kommer till platsen, möts de upp av två poliser som också kallats dit, samt husets invånare som samlats i foajén.
Man bryter upp dörren till lägenheten och tar sig in. Där möter de en förvirrad gammal kvinna som verkar ha skadat sig, då hennes kläder är alldeles blodiga. En av poliserna kallar på en ambulans medan den andre försöker lugna kvinnan – som utan förvarning kastar sig över honom och biter honom i halsen!
De andra lyckas dra loss polisen och en av brandmännnen stannar med den hysteriska kvinnan medan de andra bär ner det svårt skadade offret till foajén. Där möts de av ännu en överraskning: Dörrarna till huset har låsts och en högtalarröst från utsidan låter meddela att de inte under några omständigheter får lämna huset.
Ett mindre kaos utbryter, då några av de upprörda hyresgästerna kräver en förklaring av den närvarande polisen, medan ytterligade några försöker förbinda den skadade polisens sår. Andra ser bara skräckslaget på. Då faller en svårt skadad kropp ned genom trapphuset och landar med en duns på foajéns golv.
Det är brandmannen som stannade kvar i kvinnans lägenhet…
AUDIO / VIDEO
Filmen presenteras i anamorfisk widescreen (16:9, 1.78:1) och man kan välja mellan DTS och Dolby Digital 5.1. Den är filmad med bara en kamera och allt som händer visas alltså genom kameramannens perspektiv. Det är med andra ord upplagt för skakiga bilder, oskärpa och åksjukezoomningar fram och tillbaka. Efterhand kameran tar stryk, påverkas dessutom både bild- och ljudkvaliteten, men allt är gjort medvetet och noggrant och fungerar faktiskt rätt bra.
Många av scenerna är kaotiska, med zombies som attackerar och folk som är hysteriska och blodiga effekter som skall synas, men helst inte mer än att man bara hinner skymta dem. Ändå är allt så välrepeterat och förberett att det fungerar bättre än bra. Jag köper illusionen av verklighet och dras med i stämningen på ett sätt som varit svårare att åstadkomma med ett mer traditionellt arbetssätt.
EXTRAMATERIAL
Making of: Det här är jätteintressanta 40 minuter – inte minst eftersom REC inte är en vanlig film, och då den har spelats in på ett mycket speciellt sätt. Här får vi ta del av de två regissörernas tankar om filmen, samtidigt som vi också får veta hur de lyckades genomföra sina idéer i praktiken; att filmen spelades in kronologiskt och att skådespelarna inte fick läsa hela manuset, utan bara de sidor som skulle spelas in den dagen. Och så vidare. Det höjer min uppfattning om filmen och respekten för alternativa sätt att berätta en egentligen ganska simpel historia.
Behind the scenes: Vi får ta del av hur några av scenerna spelades in. Samtalen mellan skådespelare och regissörer, repetitioner och diskussioner om repliker och handlingar. Det är spännande att följa förberedelserna och sedan se det slutgiltiga resultatet. Att de t.ex. utvecklade ett slags rudimentärt språk för att zombierna skulle veta vad de behövde göra under någon specifik scen och sånt…
Deleted scenes: Fyra bort- eller nedklippta scener presenteras här i sin helhet. Någon, gissar jag, har strukits p.g.a. dåligt skådespeleri. Andra har plockats bort för att höja tempot eller för att de helt enkelt inte passade in i slutändan.
Confidences by Manuela Velasco: Manuela spelar TV-reportern Angela, och hon berättar i en kort intervju om inspelningen av filmen. Hon är smittsamt entusiastisk och hennes berättelser blandas med bilder från inspelningen. Vi bjuds också på vad som verkar vara ett alternativt slut på filmen.
Interview with Oriol Tarragó: ”Åh nej, inte en intervju med ljud-deignern!” Men jo, det är precis vad det är. Och även om den börjar lite segt och ointressant, och även om det dröjer ungefär halva intervjun innan jag fattar att han var just ljud-designer och alltså ansvarade för skapandet av filmens ljudbild, så blir det ändå underhållande på slutet, eftersom de använder ungefär samma berättarstil (med bilder från filmen som illustrerar det han pratar om) som i intervjun med fröken Velasco.
Interview with Pablo Rosso: Pablo är mannen bakom kameran. Nu är det hans tur att berätta om inspelningen och vid det här laget – det är ju intervju nummer tre – börjar det verkligen kännas som att man har hört den här historien förr, även om det förstås fortfarande är intressant att få ta del av mer information om filmen.
Interview with Xavi Mas: Nej, nu jäklar får det räcka med intervjuer! Xavi var dessutom ljudtekniker på filmen, och det perspektivet tycker jag Oriol täckte mer än väl. Då hade de väl kunnat intervjuas tillsammans istället?
The castings: Vi får se skådespelarnas provfilmningar, och det är förvisso intressant, men jag är tveksam till värdet av den här typen av bonusmaterial. Det tillför inte något till filmupplevelsen. Det har dock sina komiska och/eller charmiga poänger.
Firemen headquarters: Första delen av filmen utspelar sig på en brandstation, där reportern intervjuar brandsoldaterna. Det här är en sammanställning av de befintliga och de bortklippta sekvenserna från reportaget. Mycket flams och tjafs och endast för de som tyckte den delen av filmen var en höjdpunkt.
The neighbours talk: Samma princip som i ”firemen headquarters”. Här möter vi grannerna i sina intervjuer (i filmen förekommer ett segment där Angela intervjuar de boende i brist på annat att göra) i en blandning av bortklippt och befintligt material.
The secret archives: I slutet av filmen får de överlevande karaktärerna (och filmpubliken) tag på en bandspelare som innehåller information om den mystiska Niña Medeiros och hennes öde. Här får vi höra allt information som finns på bandet. Spännande till en början, men det är för kort (2 -3 minuter) för att hinna få ordentlig substans.
SAMMANFATTNING
REC är något av zombiegenrens svar på CLOVERFIELD, och trots en budget på en bråkdel av denna har man faktiskt lyckats mycket bra. Att göra kameran till en karaktär klarar de till och med bättre än den filmen!
Att 28 DAGAR SENARE varit en inspiration går knappast att bortse från, med de snabba och våldsamma zombiesarna som smittar sin offer med sin saliv. Däremot skruvar man till det lite genom att ge viruset ett okänt ursprung och kryddar det dessutom med lite besatthet och exorcism. På sätt och vis ett lyckat äktenskap mellan å ena sidan de idag så populära ”virus-zombierna” ‘a la just 28 DAGAR SENARE och RESIDENT EVIL-filmerna, och å andra sidan George A. Romeros ”When there’s no more room in hell”-zombies. Kan religiös ondska smitta?
Tyvärr drar man inte den här frågan till sin spets, utan det blir en av flera röda trådar som lämnas hängande i luften när filmen slutar. Men samtidigt är ju det en av konsekvenserna av att filma på det sätt man har gjort här. Om allt vi får veta är det som råkat fastna på kamerans filmrulle, kan vi inte räkna med att få veta allt.
Jag tyckte mycket om REC, och det handlar till stor del om skådespelarensemblen. De fungerade bra ihop och många av känslorna upplevdes som genuina, liksom den i stora drag improviserade dialogen. Effekterna är också bra, inte minst med tanke på att allt måste äga rum inför kameran. Hela filmen har en närvaro och ett tempo som suger in tittaren i huset och man känner det nästan som att man är med bakom kameran i trapphuset och ser allt hända runtomkring.
Tre saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:
- Ibland vinner form över innehåll!
- Håll dig undan från låsta vindslägenheter!
- En tråkig natt på brandstationen är ibland att föredra!
Tre saker att se fram emot i filmen
- Den läbbiga barnzombien!
- Niña Medeiros!
- Entusiastiskt skådespeleri
”Intensiv zombieaction gjord med nerv och entusiasm!”
Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!
GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 3 / 5
SCREENSHOTS
Vad har ni för kriterier när ni betygsätter just gore? Vad jag kommer ihåg av den här filmen skulle jag snarare gett den en tvåa…
Du har helt rätt, det måste ha blivit något tokigt i betygssättningen här, har ändrat till en 2:a.
Men för att svara på din fråga, så är det skribenterna själva som betygssätter, men det finns inga fördefinerade kriterier. Vi kommer att ändra detta så att det finns kriterier och de kommer vara publicerade här på hemsidan också.
Att betygssättningen varierar beroende på skribent och dennes (egna) kriterier är förstås inget konstigt. Att det kan förbättras genom införandet av kriterier är jag dessutom osäker på, eftersom det kräver en enorm precision för att de skall ha någon sammanhållande effekt på betygsättningen överhuvudtaget. Men det är klart att det kan underlätta tolkningen av våra betyg.
Vad gäller just den här filmen och mitt satta gore-betyg (jag satte en fyra), gjorde jag det utifrån en uppfattning om att gore-effekterna var välgjorda och effektfulla. De kändes dessutom förhållandevis realistiska, vilket bidrog till filmens dokumentära stämning. Kort sagt gjorde effekterna sitt jobb. Dock saknades det där ”lilla extra”, vilket uteslöt femman.
Det finns filmer som med fördel kan betygsättas utifrån mängden blod i liter, bodycount och/eller gorefrekvens (antal gore-effekter/minut). Men det här är inte den typen av film, och då vore det fel att sätta den typen av betyg.