MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

Titel: MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV
Genre: Rysare
Regissör: Basil Dearden
Skådespelare:

 • Roger Moore
 • Hildegarde Neil
 • Anton Rodgers
 • Olga Georges-Picot
 • Freddie Jones

Produktionsår: 1970
Förpackning: (sceener)
Speltid: 1 tim 29 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Holländska
 • Norska
 • Polska
 • Portugisiska
 • Tjeckiska
 • Ungerska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailer
 • Stillbildsgalleri
 • Kommentatorspår med Joe Dante och Stuart Gordon

Distributör: Sandrew Metronome
Butik: Ginza
UPC-kod: screener
Skribent: Ramona Mattisson

 

 

HANDLING
Efter tillfrisknandet från en bilolycka råkar purordentlige Harold Pelham ut för att människorna i hans omgivning beter sig underligt. De vågar påstå att de sett honom göra saker som han definitivt inte har gjort. En dag när Harold kommer hem så sitter en bekant där som säger att han blev inbjuden på en drink efter att Harold kammade hem storkovan på klubben veckan innan. Det verkar till en början vara ett slags skämt som folket runt omkring honom driver, men när Pelham går till klubben för att kontrollera uppgifterna så får han pengar från ett vad av en man för att han vunnit den aktuella matchen. På sitt arbete får han veta att han är positiv till ett affärsförslag som han tidigare var emot och en mystisk kvinna som bryter på ett öststatsspråk antyder att de har en affär. Allt det här går inte bara Harold på nerverna utan det tär även på hans fru som hotar med att ta barnen och sticka. Harold Pelham är väldigt puritansk av sig så det här med att spela om kvällarna och ha affärer med kvinnor passar inte riktigt in på honom, eller?

 

AUDIO / VIDEO
Bilden är helt suverän och formatet visas i anamorfisk Widescreen 1.85:1. Det finns inga anmärkningar på undertexterna utan de fungerar utmärkt. Filmmusiken är akustisk och känns tidstypisk och passande till filmen. Jag vet inte riktigt vilket format som ljudet är representerat i och det står inte på min utgåva som är en screener, men det tycks vara mono och jag tycker att ljudet har en bra kvalité.

Från början har filmen en vanlig klar ljussättning som får tankarna att tänka på en tv-film, men allteftersom att underligheter inträffar i berättelsen ändras kameravinklar och färgtonen förändras. Det är riktigt snyggt och begåvat!

 

EXTRAMATERIAL
Trailern som finns med är välgjord och anspelar mycket på agentstilen, vilket kan ha att göra med att Roger Moore är stjärnan i filmen, men jag vet inte om det är en gammal originaltrailer om det är en nygjord sådan.

Stillbildsgalleriet är uppdelat i tre delar. Under den första sektionen finns det både färgbilder och svartvita bilder från filmen. Därefter följer bilder från inspelningen för att sedan avslutas med filmaffischer. Filmaffischer är det som jag personligen tycker är mest intressant att titta på. Dessa var dock inte så jättespeciella. De ser tidstypiska ut och går i en orange färgton.

Det bästa inslaget bland extramaterialet är kommentarerna från år 2006 av skräckmästarna Joe Dante, 70-talsfilmexpert, och Stuart Gordon, Alfred Hitchcock-expert. Här får man veta att det är en förlängd version av The tale of mr Pelham som fanns med i halvtimmesformat i Alfred Hitchcocks tv-program. De berättar lite om dubbelgångarmotivet och tar bland annat upp att H. C. Andersen skrivit en berättelse som heter Skuggan som anspelar på detta. Denna film jämförs med Hitchcock och en del likheter med mästerregissörens filmer tas upp, samt att en del trickeffekter är beundransvärda då dagens teknik inte fanns att tillgå. Jag suger åt mig allt de säger och tyckte verkligen att det var jätteintressant. och önskar att kommentarerna hade varit lite längre än 18 minuter.

 

SAMMANFATTNING
Den här filmen var en oväntad pärla som inte tycks distributerats tillräckligt väl när det begav sig. Lite lustigt nog så nämns James Bond av Roger Moore vid ett tillfälle när de diskuterar om deras verksamhet kanske blivit utsatt för industrispionage, detta trots att Moore inte spelar Bond förrän några år senare. För övrigt innehåller den en del element som känns igen från den brittiska agentstilen, till exempel ett industriföretag som tillverkar tekniska prylar som ryssen vill åt, misstankar om spionage, blinkande tekniska apparater, lockande skönheter med öststatsbrytning, snabba välpolerade bilar, casino och rökning. Fastän att filmen har några år på nacken så lyckas den ändå leverera väl. Det är inte en film som gör att man hoppar högt av skrämselhicka utan istället får man rysningar av den hisnande tanken på att en ondsint dubbelgångare kanske försöker överta ens liv.

Det är bra skådespelarinsatser som levererar trovärdiga porträtt och som åskådare är det enkelt att engagera sig i vad som utspelas på duken. Speciellt karaktären Harold Pelham är intressant för att den har ett djup och känns otypisk för den karismatiska kvinnotjusaren Roger Moore, då han spelar en stel och ordentlig affärsman som har problem med att vara intim med sin hustru. Rollen som Harold Pelham visar en människa som sakta bryts ner och blir betraktad som galen vilket tycks ha varit en utmaning att göra, men som Moore klarar galant. I allra högsta grad tyckte jag att det här var en sevärd film och om man klarar av att se en film utan en massa blod så borde man ge den en chans.

Mannen som jagade sig själv är perfekt om man gillar Roger Moore och Hitchcock. Regissören Basil Dearden var för mig tidigare okänd, så det finns inte så mycket jag säga om honom, mer än att han dog i en bilolycka strax efter att ha gjort Mannen som jagade sig själv. Roger Moore känner väl de flesta igen efter hans skådespelarinsatser som Helgonet och James Bond, och kronologiskt är Mannen som jagade sig själv placerad mellan dessa rollprestationer. Om man gillar den här filmen borde man även tycka om Alfred Hitchcocks En studie i brott.

 

 

Tre saker jag lär mig efter jag sett filmen:

 • Roger Moore är het även när han har mustasch!
 • Använd säkerhetsbälte!
 • Det är läskigt med dubbelgångare!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Roger Moore har mustasch!
 • 70-talets London!
 • Snabba fräsiga bilar!

 

”Just because you’re paranoid doesn’t mean they aren’t after you”

 

Ett STORT tack till Sandrew Metronome för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 0 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 1 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV

3 svar till “MANNEN SOM JAGADE SIG SJÄLV”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: