BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

Titel: BLACK MAGIC RITES
Genre: Vampyrer, Exploitation, Sleaze
Regissör: Renato Polselli
Skådespelare:

 • Mike Hargitay
 • Rita Calderoni
 • Marcello Bonini Olas

Produktionsår: 1973
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 38 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Danska
 • Finska

Tal: Italienska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Filmografi
 • Bildgalleri

Distributör: NjutaFilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3 387010 014775
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Bakgrundshistorian till BLACK MAGIC RITES är så grundläggande som den förste vampyren och Greve Dracula själv. För 500 år sedan brändes Isabella på bålet efter anklagelser om att vara häxa. Hennes kropp räddades dock genom att hennes älskade gjorde en deal med satan som gjorde honom till den första vampyren men hindrade henne från att dö helt och hållet.

Där filmen tar sin början förvaras Isabella i källaren till ett gammalt slott där Dracula, tillsammans med tre andra vampyrer, tillbringar tiden. Utöver det flyger de runt och suger blod av kvinnliga oskulder, för att var 25e månad offra en oskulds hjärta och ögon för att återuppliva Isabella utan att lyckas. Men nu är tiden kommen för detta att ändras. Slottets ena halva är uppköpt av Jack Nelson som anordnar en fest för att fira sin styvdotters förlovning och hon är lite väl lik Isabella för att det ska vara ett sammanträffande. Tillsammans med hennes vänner som de flesta råkar vara oskulder ska Isabella äntligen reinkarneras.

En efter en attackeras de kvinnor som fortfarande har sin oskuld intakt av vampyrerna och tas sedan ner till slottets hemliga källare där de ska bli en del av den rit som ska återuppliva Isabella. Det är nu upp till Laureens blivande man att hitta dem och rädda dem ur vampyrernas våld. Han lyckas övertala slottets andra ägare, som hållit sig gömd från de övriga och vet mer om vad som händer än han utger sig att göra, samt den ”Igor”-liknande Gerg, slottets vaktmästare, i jakten på slottets hemliga kammare där Isabella förvaras.

 

AUDIO / VIDEO
Några inställningar för ljud och bild går inte att göra på denna dvd-utgåva men enligt dvd-omslaget är ljudet gjort i Dolby Digital 2.0 och bilden är inspelad i 16:9 widescreenformat.
Både ljudet och bilden är såsom det kan förväntas av en någorlunda lågbudget 70-talsrulle med kanske inte knivskarpt ljud vilket även en del av dess charm. Det är även gjort på klassiskt italienskt manér för den här tiden med ljud inspelat i efterhand och i det här fallet inte synkat sådär jättebra emellanåt.
Musiken i filmen är jag dock aningen skeptisk till. Det kanske är något som karaktäriserar italiensk sleaze-film men jag tycker i alla fall att musiken låter lite för ”glad” när det händer något som ska vara skrämmande.

Rent bild- och ljusmässigt så är det enda som utmärker sig att man leker med färgat ljus när någon berättar något dramatiskt, exv. När man får en återblick av vad som hände med Isabella.

 

EXTRAMATERIAL
Bonusmaterialet på denna dvd-utgåva är ganska grundläggande med filmtrailers, bildspel och regissörens filmografi. Det mest intressanta bland extramaterialet är den hög filmtrailers utöver filmens egen originaltrailer man har lagt med. Dessa är nämligen originalen som visades på bio eller dylikt och är alltså inte remastrade vilket åtminstone jag tycker gör det lite roligare.
Att man har med ett bildspel i extramaterial har jag aldrig förstått meningen med men jag antar att någon måste gilla det.
Även filmografin är ointressant för mig som är lite mer insatt i Internetvärlden men för den som inte är det och vill kunna hitta fler filmer av regissören i fråga så är den naturligtvis hur bra som helst.

 

SAMMANFATTNING
Jag vill bara börja med att säga att jag är helt ny när det kommer till italiensk exploitation och sleaze-film så något uttalande om filmen sticker ut ur mängden, om den är nyskapande eller något liknande kan jag inte göra. Det blir helt enkelt en sammanfattning från ett vidöppet sinne när det kommer till denna del av italiensk skräckfilm från 70-talet.

Trots att filmen kanske kan ses som lite löjlig och att den främst är gjord för att visa upp de kvinnliga skådespelerskornas bara överkroppar så tyckte faktiskt jag att den var rätt underhållande, om än ganska snurrig. Det är vampyrer, häxor, tortyr och fejkblod blandat hej vilt i filmen och sen när har inte det fungerat?

De manliga skådespelarna, som även får kallas de enda som faktiskt agerar i filmen, gör det väldigt bra. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är men det känns som om de skulle sättas i värsta rysarrullen idag så skulle de ändå passa in hur bra som helst. De kvinnliga aktriserna däremot är en helt annan femma. Fast o andra sidan är deras roller inte särskilt komplexa heller. ”Hjälplösa och behöver räddas av den starke mannen” och ”Objekt att se på” är det jag kommer att tänka på när jag ser filmen.
Filmen har dock stora minus. Först och främst har man inte särskilt stor koll på vilken karaktär som är vilken eftersom de tre av de manliga skådespelarna spelar minst två olika roller utan att man får det förklarat för sig under filmen. Detta för mig slutar som en enda röra, främst då man i filmen försöker ge en förklaring till allt som hänt men som tyvärr rör ihop det ännu mer och till slut säger ”försök inte att förstå, gränsen mellan det kända och okända är hårfin”. I alla fall jag tycker att ska man försöka förklara vad som hänt så gör det ordentligt och i det här fallet kändes det mest som lathet från manusskrivarens sida att inte göra en ordenlig story från första början.

Regissören Renato Polselli är ett av de stora namnen inom italiensk ultratrash och kultsploitation. Han hann med och göra 22 filmer, den senaste 1986, innan han dog 2006. Eftersom jag som sagt är ny i ämnet italiensk exploitationsfilm så vet jag tyvärr inte vilka av hans filmer som är de största eller mest utmärkande men BLACK MAGIC RITES ska dock vara hans mest ökända.

Mickey Hargitay i rollen som slottsägaren Jack Nelson är mest känd för att ha varit Mr Universum 1955 samt för att ha varit gift med bystdrottningen Jayne Mansfield. Han gjorde ett antal italienska filmer under 60-talet till tidigt 70-tal med bland annat rollen som Hercules i AMORI DI ERCOLE, GLI på meritlistan.
Rita Calderoni har utöver rollen som Isabella och Laureen en hel hög italienska filmer i bagaget. Hon är bland annat med i Roberto Rossellinis ANNO UNO och i DELIRIUM även den av Roberto Polselli och med Mickey Hargitay i huvudrollen.

Marcello Bonini Olas är den mest etablerade skådespelaren i ensemblen. Hans filmdebut kom redan 1947 och hans sista film gjordes 1984. De största filmerna han deltagit i är bland annat SATYRICON och AMARCORD av Federico Fellini. Han var även med i fler av Polsellis filmer. Eftersom jag inte har någon erfarenhet när det kommer till äldre italienska skräckfilmer så har jag inte sett något som liknar BLACK MAGIC RITES.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett BLACK MAGIC RITES:

 • Röda heltäckande kläder kommer aldrig vara snyggt!
 • Varför vampyrer föredrar kvinnor som är oskulder!
 • Ytterligare en teori om den första vampyren!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Flertal italienska skönheter som visar upp sig!
 • Om man gillar vampyrfilmer men inte tål att se blod!
 • Att se filmen en gång till för att verkligen förstå den!

 

”En salig blandning av tortyr, vampyrer, blod och löjliga röda dräkter”

 

Ett STORT tack till NjutaFilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

BLACK MAGIC RITES

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: