EDEN LOG

EDEN LOG

Titel: EDEN LOG
Genre: Sci-Fi
Regissör: Franck Vestiel
Skådespelare:

 • Clovis Cornillac
 • Vimala Pons
 • Zohan Wexler

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case (screener)
Speltid: 1 tim 8 minuter
Textning: Ingen
Tal: Engelska (dubbad)
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: BAC Films
Butik: BAC Films
UPC-kod: screener
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
En man vaknar upp, täckt i lera, i en mörk underjordisk labyrint. Han kan inte minnas vem han är, vart han är och definitivt inte varför han befinner sig där. Efter den första chocken har lagt sig, börjar han leta sig ut. Vid ett lik hittar han en ficklampa och tar sig snabbt genom de underjordiska gångarna. Han möter en man, som verkar ha växt ihop med omgivningen och bevittnar flera meddelanden som projekteras på väggarna i den underjordiska byggnaden. Mannen förstår ingenting, och saken blir inte bättre när han upptäcker att flera militärer letar genom bygganden, på jakt efter honom.

Han lyckas fly undan soldaterna och upptäcker att komplexet även är fyllt av aggressiva varelser som även de verkar vara ute efter honom. Tur i oturen blir han tillfångatagen av en kvinnlig forskare som, i samklang med honom, också vill lösa mysteriet med projektet som kallas för Eden Log.

 

AUDIO / VIDEO
Då det är en screener så finns ljudspåret bara i stereo. Men trots det är musiken och dialogen välmixade och väl balanserade. Soundtracket är riktigt bra och har en suggestiv ljudmatta som passar bra till bilderna.

Eden Log presenteras i widescreen och är sprängfyllda till bredden med detaljer och visuella uppenbarelser. Även om jag personligen skulle sett åtminstone några färger i filmen, så är det inte svårt att se vad som händer trots att hela filmen utspelas i mörka och murriga miljöer.

 

EXTRAMATERIAL
Inget alls, det är bara en screener.

 

SAMMANFATTNING
Även om jag inte ser mig som direkt intellektuell, eller som en imbecill idiot heller för den delen, så hade jag problem med att hänga med till 100% i filmen. Kanske är jag imbellektuell? Hur som helst, jag gillade verkligen designen på miljöerna i filmen. De är som en kombination av Caro/ Jeunets DELICATESSEN och THE CITY OF LOST CHILDREN, Luc Bessons DEN SISTA STRIDEN och Terry Gilliams visuella ideér i 12 MONKEYS och TIME BANDITS. Trots att EDEN LOG är gjord på en minimal budget så har Vestiel mjölkat ut varenda krona så att de syns på filmen, och miljöerna har en skön organisk känsla.

Tyvärr är den screener som jag sett dubbad till engelska. Jag hade föredragit en textad fransk version hellre. Skådespeleriet från Clovis Cornillac och Vimala Pons kommer knappast få några priser, men de är både fysiska och inlevelsefulla i rollerna. Cornillac spelar ensam i stora delar av filmens första del ochklarar av det riktigt bra, men han är mycket ojämnare när han måste spela mot Pons.

Det största problemet med EDEN LOG är längden på filmen. Den innehåller alldeles för många scener där människor går omkring och ser förvirrade ut. Kände att det kliade brutalt mycket i snabbspolnings fingret åtskilliga gånger under filmen. Jag har inga problem med långsamma filmer alls, för tusan, jag har sett massa japanska filmer som lärt mig att uppskatta ett långsamt och meditativt tempo. Men det långsamma tempot måste ha ett syfte och inte bara ett medel för att dra ut på speltiden. En tajtare klippning skulle göra filmen gott och samtidigt göra den med tillgänglig för fler tittare. Filmen skulle med lätthet kunna klippas ner i minst 20 minuter.

Det som talar för filmens fördel är att man som åskådare blir engagerad i berättelsen. Åskådaren vet lika mycket (eller lite) som mannen och kvinnan i filmen och de förklaringar man får kommer mestadels från videodagböcker från forskare som fanns i komplexet innan mannen vaknade till liv. Det är skönt att se film som utmanar åskådaren att tänka lite själv och att koncentrera sig på den dialog som finns. Regissören Vestiel har arbetat som regiassistent på filmer som: BLUEBERRY(då jag gillar västernfilmer och seriealbum så uppskattade jag filmen. Kanske den enda som gjorde det ), Dante 01 (mycket, mycket bra film) och Ils. Han visar i EDEN LOG att han är en regissör att räkna med i framtiden, även om EDEN LOG inte når ända fram. Det är inte en dålig film, men då den blir ganska långsam bitvis och repetitiv, kan man som åskådare ha svårt med koncentrationen.

Miljöerna i filmen är riktigt bra och snyggt utförda, och monstren som lurar i skuggorna är snyggt designade av special effekts personalen. De digitala effekterna är mindre bra och på minner ibland om microsofts ”rör”skärmsläckare.

Avslutningsvis, vill du se en film som kräver din uppmärksamhet och som du bör ha full koncentration på, då är EDEN LOG för dig. Som många andra independent filmer, så är det enkla sättet att berätta en historia inte ett alternativ för filmskaparna. Och Vestiel tänker banne mig inte gå den enkla vägen. Tack och lov. Filmen ska ju inte bara underhålla, utan även utmana och få åskådaren att se saker och ting på nya sätt.

Så är du ett fan av Gilliam, Jenuet eller Caro, är EDEN LOG ett måste. Om du å andra sidan vill se en hjärndöd sci-fi film som Doom eller Armageddon, ska du inte ens fundera på att se denna franska film. Jag hamnar mitt emellan på något sätt, och nu när det gått ett dygn sen jag såg den så måste jag tillstå att jag nog tyckte om flera aspekter i den. Kanske är jag inte en imbellektuell i alla fall…

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett EDEN LOG!:

 • Det finns flera sätt att få fram alternativa energikällor!
 • I framtiden går allt i grått. Till och med färger!
 • Mutanter hoppar lika graciöst som utbildade dansare!

 

3 saker att se fram emot i filmen:

 • Fotot!
 • Den välbyggda scenografin!
 • Tankvärd historia

 

”EDEN LOG är ingen promenad I Edens lustgårdar direkt!!”

 

Ett STORT tack till BAC Films för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 0 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

EDEN LOG

3 svar till “EDEN LOG”

 1. Att döma av affischen, hade jag trott den skulle gå mer i blått än grått!

  Skämt åsido, jag blir inte särskilt entusiasmerad av recensionen – har sett trailern och förväntade mig nog något annat av filmen än vad du beskriver. Nyfikenheten finns dock kvar och jag skall försöka se filmen vid tillfälle.

  Och nej, du är inte den ende som gillade/gillar Blueberry… 😉

 2. Blueberry=mycket bra.

  Men med en film som Eden Log är det så extremt mycket upp tilld en enskilde åskådaren. Dante 01, Brazil och liknande filmer kan ge upphov till mysrysnigar hos oss som gillar filmerna medans andra bara inte kan med dem överhuvudtaget. Det är det som gör film så rackans kul! Summan av kardemumman, klart du ska se den och skapa en egen uppfattning!

 3. Jag får väl ta och skriva en alternativ recension när jag har kommit till skott, då. Ifall vi tycker helt olika… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: