BLÖDAREN

BLÖDAREN

Titel: BLÖDAREN
Genre: Skräck, Slasher
Regissör: Hans Hatwig
Skådespelare:

 • Åke Eriksson
 • Sussi Ax
 • Eva Danielsson
 • Mia Hansson
 • Maria Landberg
 • Agneta Öhlund

Produktionsår: 1983
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 28 minuter
Textning: Ingen
Tal: Svenska
Extramaterial:

 • Kommentatorspår
 • Bortklippta scener & Bloopers
 • Intervjuer med medverkande
 • Fotogalleri

Distributör: Atlantic Films
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7319980042584
Skribent: Besökare till Swegore

 

 

HANDLING
Två ungdomar har flera timmar fotvandrat i en snötäckt landsbygd, de är på väg till en stuga för att ägna sig åt varandra. På väg till stugan passerar de den övergivna Byforsgården. Vi får höra en historia om sjukdomar, vansinne, självmord och mordförsök kopplade till en liten pojke som en gång för många år sedan bebodde den numera övergivna gården. Självklart håller den nu vuxna pojken fortfarande till där. Slasher-mallen trogen tar den barnvagnsförsedda och luft-cunnilingus-praktiserande Blödaren hand om ungdomarna (innan de hinner ta hand om varandra – vilket väl i och för sig något avviker från mallen).

Handlingen flyttas efter denna vintervita inledning tre månader fram i tiden och vi får stifta bekantskap med tjejgruppen Rock Cats som befinner sig på turné bland Sveriges minsta folkparker. Olyckligtvis går bandets turnébuss sönder mitt ute i den Småländska urskogen, flickorna bestämmer sig för att ta en genväg genom skogen till Byfors för att söka hjälp (de bestämmer sig också för att släpa på sina instrument i syfte att skydda dem från skurkaktiga småländska bonnläppar och p.g.a. ett beklagligt missförstånd blir de tvungna att företa sin skogsvandring iförda scenkläder) …

Redan nu har nog de flesta räknat ut att flickorna kommer att hamna på Byforsgården och i Blödarens våld. Flickorna når mycket riktigt gården, skiljs åt, och försvinner en efter en. Blödaren till trots finns det dock en strimma av hopp då den Amazonas-utforskande karlakarlen Danne fått reda på att det står en övergiven ”musikerbuss” i skogen och genast (efter att han ätit sin manliga måltid) ger sig iväg för att undsätta damerna i nöd. Vem av tjejerna som kommer bli ”the final girl” är inte helt enkelt att räkna ut då deras roller inte skiljer sig nämnvärt åt och det kommer inte att avslöjas här.

 

AUDIO / VIDEO
Bilden levereras i 4:3 Letterbox Widescreen och är sällan knivskarp och speciellt de mörka partierna kan vara något gryniga, detta sagt är den dock långt ifrån så dålig att den stör filmupplevelsen (jag har sett filmer med genomgående sämre bild än Blödaren när den är som värst).

Liksom bilden är ljudet sällan perfekt då den levererats i Dolbi Digital 5.1 samt 2.0 Stereo. Under de första scenerna som utspelar sig vintertid är det så pass burkigt och brusigt att det kan vara svårt att uppfatta vad karaktärerna säger, lyckligtvis spelar det i en sådan här film ingen större roll vad som sägs. Vill man få blödarens bakgrund (som stoppats in i inledningen så resten av filmen slipper belastas med alltför mycket handling) bör man dock skruva upp volymen och hålla sig ifrån chipspåsar/knäckebrödssmörgåsar filmens första minuter.

 

EXTRAMATERIAL
Av extramaterialet var det framförallt kommentatorspåret som jag fann intressant även om intervjuerna också hade ett visst värde. De borklippta scenerna bestod nästan uteslutande av misslyckade tagningar och bilder från inspelningen är ofta något av de mest ointressanta man återfinner på en dvd.

 

SAMMANFATTNING
BLÖDAREN kommer aldrig gå till filmhistorien som en av de där filmerna som revolutionerade mediet eller genren men jag tycker det är kul att den finns – ju fler svenska slasherfilmer desto bättre. Det här med huruvida filmen skall placeras i slasherfacket kan kanske diskuteras då regissören, Hans Hatwig, (som f.ö. gjorde betydligt mer än att bara regissera) vid något tillfälle nämner att han inte ville göra en sådan film. Jag tycker det är självklart att det är där den hör hemma då den i mångt och mycket följer konventionerna. Det som kan sägas tala emot slasherkategoriseringen är att den inte är speciellt blodig och i princip helt påklädd (regissören försökte få en av skådespelarna, Sussi Ax, att visa lite mer hud men hon vägrade) hur som helst finner jag genrestridigheter (hur underhållande de än kan vara) meningslösa, jag kallar den en slasher – andra är fria att kalla den vad de vill.

BLÖDAREN marknadsfördes som ”en rockrysare” då alla roller (med undantag av ungdomarna i inledningen) spelades av musiker. Hans Hatwig jobbade som chefredaktör på musiktidningen Okej och träffade där sina skådespelare. Det fiktiva tjejbandet Rock Cats spelades av flickorna i Revansch, Blödaren spelades av Åke Eriksson från Attack och Danne spelades av Dan Stråhed från Änglabarn (idag antagligen mest känd för att under 13 år varit sångare i dansbandet Wizex). Via Okej spred Hans Hatwig också ett rykte om att det var Gene Simmons som spelade Blödaren, något som naturligtvis gav filmen extra uppmärksamhet. Hans Hatwig regisserade också den fruktansvärda Skara sommarland-filmen Gröna gubbar från Yr (en på många sätt mer skrämmande upplevelse än Blödaren).

På filmens kommentatorspår med Åke Eriksson och Hans Hatwig kan en hel del intressant kuriosa snappas upp, vad sägs om att inspelningsplatsen har kopplingar till såväl nazi-Tyskland som svart magi eller att Åke Eriksson och Agneta Öhlund, en av tjejerna från Rvansch, gifter sig en tid efter inspelningen.

Slutligen förtjänar också musiken att nämnas, och då menar jag inte Rock Cats/ Revansch, utan Tord Widlunds monotona minimalistiska Halloween-influerade syntslingor som gör en hel del för stämningen.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett BLÖDAREN:

 • In Småland no one can hear you scream!
 • Sjuka personer = psykopatiska seriemördare!
 • Endast tomten borde ha tillåtelse att bära bjällror!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Blödarens små musikaliska nummer!
 • En supersnabb lösning av Rubiks kub!
 • Dannes fläta!

 

”Svensk slasher med blodbrist!”

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

BLÖDAREN

Ett svar till “BLÖDAREN”

 1. Hej!
  Mycket intressant och välskrivet ! Letar med ljus och lykta efter Blödaren, utan framgång. Minns skriverierna i Okej; var 12 år då. Missade dvd-releasen ’05 och vill hemskt gärna få tag på filmen nu, 2013. Är det möjligt?
  Mvh:
  Marcus Kohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: