MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

Titel: MODELLMORDEN
Org. Titel: SOTTO IL VESTITO NIENTE
Genre: Giallo
Regissör: Carlo Vanzina
Skådespelare:

 • Donald Pleasance
 • Tom Schanley
 • Renée Toft Simonsen

Produktionsår: 1985
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 30 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska

Tal:

 • Engelska
 • Italienska

Extramaterial:

 • Filmografier
 • Giallo trailers
 • Trailershow

Distributör: NjutaFilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010014034
Skribent: Peter Tjärnberg

 

 

HANDLING
Bob Crane jobbar som park ranger i Yellowstone när han nästan svimmar av en syn han får. Genom oförklarlig telepati ser Bob sin tvillingsyster, Jessica, mördas i Milano där hon jobbar som topmodell sedan en tid tillbaka. Bob flyger genast dit för att se om Jessica är dör eller om hans hjärna spelat honom ett spratt. När han kommer fram är Jessica försvunnen. Bob anmäler sin syster som försvunnen och förmodligen mördad. En äldre polis nära sin pension tror på Bob och antar sig fallet. Strax efter det mördas ytterligare en modell. Allt ser slumpmässigt ut och polisen tror det är en ”modellhatare”. Under utredningen dyker flera ledtrådar dyker upp som leder till en annan modell. När de försöker arrestera henne mördas även hon. Ledtrådarna är helt plötsligt kalla och polisen står lamlös. Bob får då ett telegram han håller hemligt från polisen och när han är på väg hem till USA får han en till syn. En syn som leder honom ut på Milanos gator och kanske hans egna syster.

 

AUDIO / VIDEO
MODELLMORDEN kommer med Engelsk 5.1 och Engelsk 2.0 enligt DVD fodralet, men i själva filmen är det faktiskt Italiensk 2.0 och inte Engelsk 2.0. Filmen är gjord 1985 så man får leva med att ljudet är därefter. Oavsett om man ser på 5.1 eller om man vill träna på italienska och använder 2.0 versionen så är ljudet platt och ytligt. Musiken i filmen är lite underlig. När huvudpersonen går på gatan till exempel så är det en stämningshöjande musik nästan åt det håll att man väntar sig en kniv komma bakom dörren i ett mörk rum scen. För dom som undrar vilket språk skådespelarna använder så kan jag säga att det är engelska, även om filmen är inspelad av italienare i Italien. Med andra ord är filmen dubbad till italienska för dom som väljer Italiensk 2.0 ljudet.

På DVD fodralet står den coola benämningen CinemaScope 2.35:1 anamorphic. MODELLMORDEN är VHS i lyxförpackning som bäst. I det stora hela har MODELLMORDEN en jämn kvalité, skärpa och färg men några gånger drar det iväg. Det är nästan som om några bortklippta obehandlade tagningar kommit med i sista stund. Mest tydligt är slutscenen där allt görs i slowmotion. Där är bilden helt annorlunda med andra färger, kornigt och lite eftersläp i bild.

Undertexterna var som vanligt i utländska filmer anpassad svenska. Däremot gillade jag inte att när italienska textsituationer dök upp så översattes inte allt. Under en scen sitter en polis och söker information i en polisdator under några minuter. Det enda som visades var hans ursprungsfråga och en adress. Att polisen agerade på olika sätt som intresserad, förvånad och nästa skrämd under tiden text inte översattes till engelska, gillade jag inte.

 

EXTRAMATERIAL
MODELLMORDEN kommer med lite extra material. Två olika trailershower med sammanlagt 11 olika trailers. Utöver det finns det en ”Filmographies” på Carlo Vanzina, Reneé Toft Simonsen och Donald Pleasence där man kan se deras filmprestationer under deras karriär. Det finns även en ”biography” på Donald Pleasence. Personligen tyckte jag om att läsa om Donald och hans liv från andra världskriget då han satt i ett tyskt fångläger fram till hans död 1995. De två olika trailershowerna är Giallo trailers (5st) och en mer allmän gore skräck trailershow (6st).

Giallo trailerna består av DEPUZZLE 3:10, STAGEFRIGHT 2:20, THE NEW YORK RIPPER 3:09, TORSO 1:42, PROFONDO ROSSO 2:41. Den andra trailershowen är original trailers på HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK 2:34, CITY OF THE LIVING DEAD 2:52, THE BEYOND 3:19, ZOMBIE HOLOCAUST 2:42, CANNIBAL HOLOCAUST 2:56, CANNIBAL FEROX 4:16.

 

SAMMANFATTNING
MODELLMORDEN startar väldigt amerikanskt med en Ford pickup körandes i bergsmiljö och stora skogsområden. Allt verkar som klippt och skuret för en amerikansk rulle, men all introduktions text är på italienska. Det kändes faktiskt lite skumt. Filmen är så 80-tal man kan komma med 80-tals mode i nästan varje scen. Jag älskar träningslokalen längre in i filmen med alla modeller i jäkligt osexiga träningskläder. Polisen kändes också väldigt primitiva med verktyg som en dator i samma klass som en DOS-dator.

Jag tycker MODELLMORDEN har en hel del kvalité i manuset även om repliker och skådespelarna är stundvis kassa. MODELLMORDEN filmas med amerikansk kaxighet mot andra nationaliteters namn och fördomar om modellvärlden. Filmens fula gubbe är en rik man som knarkar och har sex med modeller. Han slår och försöker till och med våldta dem. Jag förstår däremot inte varför han viker sig på en gång i polisförhöret. Man har filmat med en hel del reflektioner och vyer, som genom fönster och springor. Inklippta onödiga scener har också lagts in som när Bob får ett brev från sin syster i början där hon säger att hon bytt hotell. Då kommer några scener på ett par minuter av modeller i underkläder och sexiga positioner. Även om alla onödiga sexiga- och naken scener välkomnas av mig är dom i filmens syfte helt onödiga och det händer flera gången under filmens gång.

Utöver de onödiga scenerna jag redan nämnt visas bröst och rumpor bröst och rumpor ganska öppet och ogenerat under filmens gång. Jag tycker det är helt rätt. Om man skall bada är man naken och backstage på en modellvisning är modellerna stundvis topless och det är så det skall visas. Jag måste också ge ett plus för när en modell tror sig jagas och skräcken syns i ansiktet och hennes skor går sönder i ett avloppsgaller så filmas hon underifrån genom gallret och man får då se rakt upp under hennes kjol och se en naken rumpa. Däremot måste jag ta bort det pluset för att under ett rysk roulette spel så kunde alla modeller hantera revolvern som ett proffs, fast det uppenbarligen var första gången dom spelat rysk roulette.

En sak jag inte tyckte om var att första blodet tog 54 minuter in i filmen. Jag hade velat se mer blod och oftare. Alla mördas dessutom på samma sätt och samma stil. En sax och en påse blod sen är det klart. Jag hade velat se mer fantasi. Slutscenen är däremot mer min stil med spikade handleder och galenskap.
Jag kände igen några skådespelare, men den viktigaste och mest kända var Donald Pleasence. Han är mest känd från de fyra Halloween filmerna han varit med i. Han har också spelat superskurken Ernst Stavro Blofeld i James Bond filmen YOU ONLY LIVE TWICE, presidenten i FLYKTEN FRÅN NEW YORK och i den allmänt kända råa filmen SOLDIER BLUE. Tyvärr presenteras Donald Pleasence som Donald Pleasance i denna DVD utgåva vilket är tråkigt eftersom det inte är hans riktiga namn. Att stava en skådespelares namn fel i en DVD utgåva sänker kvalitetskänslan. Det känns som om man borde fyrdubbel kolla stavning på allt i utgåvan.

Som avslut märkte jag att i filmens credits på slutet finns låten ONE NIGHT IN BANGKOK med, skriven av B.Andersson-B.Ulvaeus och T.Rice. Känns det bekant?

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett MODELLMORDEN:

 • När man tänker på sin syster så skall man tydligen tänka på henne i underkläder!
 • En 70-centimeters borr är ett fin fint mordvapen!
 • Modeller är oftast ensamma och tycker om att onanera!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • De sju nakenscenerna!
 • Bob får hamstern att äta!
 • Modeller som spelar ryskroulette!

 

”En galning är ute efter modellblod och skapar skräck i modellvärlden”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

MODELLMORDEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: