DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

Titel: DEN SYNDIGE DVÄRGEN
Genre: Sleaze
Regissör: Vidal Raski
Skådespelare:

 • Anne Sparrow
 • Tony Eades
 • Clara Keller
 • Werner Hedman

Produktionsår: 1973
Förpackning: 2 disc DVD keep case
Speltid: 1 tim 32 minuter
Textning: N/A
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Biografier
 • Filmografier
 • Bildgalleri

Distributör: NjutaFilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010013990
Skribent: Björn Pettersson

 

 

HANDLING
Paret Peter och Mary är på resande fot och tar in på ett sunkigt hotell där de tas emot av den illmarigt flinande dvärgen Olaf, som förestår hotellet tillsammans med sin mer än lovligt sunkiga mamma. Olaf har en sjuklig fäbless för leksaker av alla de slag och hans mor är lite väl glad i gin, vilket gör att de inte ger intrycket av en helyllefamilj direkt. Mary anar tidigt oråd och vill flytta från Olaf och hans mor så snart som möjligt, men Peter lugnar henne och övertygar henne om att de ska stanna. Vad han inte vet är att i hotellets vindsvåning förvarar Olaf unga kvinnor som han drogar ner och säljer som sexslavar till olika män, samtidigt som han kastar lystna blickar mot Mary. Situationen är som upplagd för obehagliga överraskningar och dvärgar som är ondskefulla bortom allt vett och sans.

 

AUDIO / VIDEO
Efter vad jag förstår är ljudet vanlig stereo och det funkar bra. Dialogerna hörs klart och tydligt och överröstas aldrig av några ljudeffekter vilket är mycket positivt. Något som däremot var lite synd var att de medverkande inte pratar danska, vilket jag såklart hoppats på, men man kan ju inte få allt. Överlag fungerar ljudet bra, trots att det raspar och knastrar lite lätt. Självklart är det inte kristallklart eller utmärkande på något sätt, men det duger och det räcker för mig i det här fallet eftersom det inte känns som DEN SYNDIGE DVÄRGEN kräver något extravagant i ljudväg.

Bilden levereras i formatet 1.77:1 och är såklart lite grynig med tanke på att filmen har trettiofem år på nacken, men det är absolut inget som stör; snarare tycker jag det är en stor del av charmen hos äldre filmer. Skärpan är skaplig den också och gör filmen rättvisa, så jag hittar inget direkt att klaga på. En rolig detalj är att de danska undertexterna var fastbrända i originalet vilket gjorde att de blurrades på bilden i dvd-versionen till förmån för ny textning, vilket känns som ett snyggt sätt att lösa problemet på.

 

EXTRAMATERIAL
Njutafilms har slagit på stort i och med det här släppet och kostat på en dubbeldiscutgåva. På disc 1 ligger den internationella bioversionen av filmen som också är den version som klassas som softcore, då hardcore-versionen på disc 2 visar en del penetration. Båda versionerna är för övrigt exakt lika långa. På disc 2 ligger också resten av extramaterialet, där vi bjuds på både filmografier och biografier för några av de medverkande i filmen och det kan vara intressant om man vill fördjupa sig i dansk mjukporrs skådespelarensembler. Jag finner det dock måttligt spännande, även om den som tagit sig tid att sammanställa det hela ska ha en eloge. Vidare finns en hel drös med posters och lobbykort för DEN SYNDIGE DVÄRGEN, både europeiska och amerikanska, där många visar prov på otroligt kultig grafisk design enligt sjuttiotalets alla regler. Helt klart den skojigaste delen av extramaterialet. Sist men inte minst finns även fyra stycken trailers med på discen; FANTASM, FANTASM COMES AGAIN, SISTER EMANUELLE samt VIOLENCE IN A VOMEN’S PRISON. Då jag egentligen inte är något större fan av den här typen av film finner jag inte heller respektive trailer särskilt intressant, och jag lär knappast kolla upp någon av rullarna närmare. Överlag tycker jag det känns som att Njutafilms har lagt ner en hel del möda på att göra DEN SYNDIGE DVÄRGEN till en attraktiv dvd och det är ju alltid trevligt

 

SAMMANFATTNING
Ja, danskarna var kreativa på det glada sjuttiotalet, om den saken råder inget som helst tvivel. Första gången jag hörde talas om DEN SYNDIGE DVÄRGEN blev jag överlycklig och ville se den fortast möjligt, då jag anser att dvärgar är fruktansvärt skojiga små krabater. När jag väl fick hem rullen och kunde läsa rader som ”Filmen som gav sadistiska danska dvärgar dåligt rykte” och ”Någonting är ruttet i Danmark! Han heter Olaf…” på omslaget trissades förväntningarna upp ytterligare ett par snäpp, för jag menar, vem blir inte lockad av något så sjukt roligt och välformulerat? Och sadistiska danska dvärgar hade ju som bekant fint rykte innan den här filmen kom ut… Dessvärre levde DEN SYNDIGE DVÄRGEN inte upp till förväntningarna. Förvisso är det ju ganska solklart att det inte rör sig om oscarsmaterial, men ändå, lite bättre underhållning hade man ju hoppats på i alla fall. För ärligt talat är det här en ganska kass film. Det känns som att skräckgenren med alla dess avarter är otroligt duktig på att sabba smått genialiska koncept gång på gång. Jag tänker främst på filmer som STACY och DRACULA’S DIRTY DAUGHTER där en lovande handling kapas längs med fotknölarna till förmån för ett värdelöst framförande. Lite så känns DEN SYNDIGE DVÄRGEN, fastän den är på danska och allt.

Jaha, finns det något som lättar upp i all misär då? Jo för tusan, Olafs illmariga flin utstrålar så mycket elakhet och dvärgondska så det skulle räckt till tio filmer till, och det är naturligtvis en behållning i sig, tillsammans med bifiguren Santa Claus the Drugdealer som är riktig skojig. Olafs flin i kombination med hans vaggande gång och hans käpp får mig att skratta rejält flera gånger om, men jag tycker lite synd om honom också. Faktum är att jag hade hoppats på betydligt mer ”midget-on-human-action”, men stackars Olaf verkar ha svårt att få komma till, trots att han har en hel drös nakna och neddrogade brudar tillgängliga på vinden dygnet runt. I övrigt bjuder DEN SYNDIGE DVÄRGEN inte så särskil många ögonbrynshöjande spektakel, mer än det faktum att den faktiskt existerar, och i ärlighetens namn är det roligare än att titta på själva filmen. Saker som manus och skådespelare verkar vara hämtade från valfri amatörteater då nivån ligger en bra bit under medel, även om sådant naturligtvis kan vara charmigt. I det här fallet är det inte det. Filmens nittiotvå minuter hade med lätthet kunnat klippas ner till hälften och fortfarande ha kvar alla viktiga händelser och vändningar i storyn, och då fattar ni ganska snabbt att det här är en ganska seg historia. Den som lägger sitt sista hopp i några heta sexscener går också bet då de speniga och fula män som medverkar är i vägen för allt som kanske kunnat vara lite sexigt annars. Vad återstår då till DEN SYNDIGE DVÄRGENs försvar? Svaret på den frågan är förstås huvudpersonen själv, för en stollig dvärg som flinar illmarigt konstant är trots allt riktigt skojigt.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett filmen:

 • Lita aldrig på en dvärg!
 • Danska flickor är otroligt godtrogna!
 • Jultomten är inte alltid så snäll som man tror!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Olaf och hans illmariga uppsyn!
 • Rejält med naket!
 • Labila och försupna äldre damer!

 

”Liten och söt men fruktansvärt ond!”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 4 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

DEN SYNDIGE DVÄRGEN

2 svar till “DEN SYNDIGE DVÄRGEN”

 1. Läste om filmen i svenska Totalfilm när den fanns och köpte den rakt av så fort jag såg den på DVD. Min sambo är dansk och jag satte mig därför ned med henne för att titta på lite ”dansk finkultur”. I en och en halv timme satt hon sedan och beklagade sig över hur tråkig filmen var trots allt naket och vansinniga övergrepp i den. Jag antar att vi inte ser på film på samma sätt. Jag tycker mest att det är ett kul stycke filmhistoria som har svårt att hävda sitt eget existensberättigande. SE DEN!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: