NOMADS

NOMADS

Titel: NOMADS
Genre: Skräck, Thriller
Regissör: John McTiernan
Skådespelare:

 • Pierce Brosnan
 • Lesley-Anne Down
 • Anna-Maria Monticelli
 • Adam Ant

Produktionsår: 1986
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 31 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: NjutaFilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: N/A
Skribent: Ramona Mattisson

 

 

HANDLING
Under en hård jobbnatt på ett sjukhus i Los Angeles blir en blodig och skrikande galning omhändertagen på psykmottagningen. Ingen vet vem mannen är och provsvaren visar att han inte är påverkad av droger vilket hans uppträdande annars ger sken av. Den okände mannen blir fastspänd på en brits samtidigt som han skriker saker på franska. Dessvärre finns det ingen närvarande som kan översätta vad det är han säger. När det verkar som att han har lugnat ner sig lite lutar sig läkaren Eileen Flax över mannen för att göra en undersökning, när han plötsligt kastar sig framåt och biter henne i halsen innan han dör. Efter tumultet och några stygn i halsen senare beger sig doktor Flax hemåt för att vila. Så värst mycket vila blir det inte för hon börjar få syner och erfar att det är den döde mannens upplevelser och minnen som hon tar del av. Den intagna mannen visade sig vara den världsberömde antropologen Jean-Charles Pommier, vars specialitet varit studier av olika nomadfolk. Han hade nyligen flyttat till Los Angeles för att slå sig till ro tillsammans med sin fru, men blir oförklarligt terroriserad av ett hotfullt ungdomsgäng. Genom Pommiers minnen börjar doktor Flax förstå att de underliga ligisterna är övernaturliga, och hon får ta del i hur Pommier kommer fram till detta. Gänget visars sig bestå av mordiska andrar från en utdöd nomadstam som förföljt Pommier till Los Angeles. Väl på plats har de valt att göra honom och hans familj till offer.

 

AUDIO / VIDEO
Bildformatet till denna utgåva är anamorfisk Widescreen 1.85:1. Kvalitén på bilden är utmärkt. Filmen är stundtals lite snitsigt filmat med skärpan på olika ställen och till bildspråket hör att man exempelvis ser genom en kameralins när Jean-Charles tar kort. Ett plus är även vyerna över Los Angeles som är trevligt att titta på.

Gällande undertexten som presenteras med vit text mot svart bakgrund så fungerar den bra, men vid ett par tillfällen så står det en etta eller om det är ett stort I där det ska vara ett litet L, vilket inte är så farligt mycket att störa sig på. De franska fraserna hade kunnat översättas till svenska istället för att visas textat på franska.

Ljudet presenteras i Dolby Digital Stereo och var utmärkt. När det är extra intensivt i handlingen hörs hjärtslag för att höja pulsen ytterligare. Filmen har ett rockigt soundtrack med låtar av Bill Conti och Ted Nugent, men den består enligt eftertexten av enbart tre låtar. Det hade kunnat vara lite mer variation på musiken även om musiken i sig är bra.

 

EXTRAMATERIAL
NOMADS innehåller inget extramaterial. En trailer hade inte varit för mycket begärt.

 

SAMMANFATTNING
Rent spontant är det svårt att inte jämföra NOMADS från 1986 med LOST BOYS som är från 1987, just för att den innehåller rockmusik och ungdomsvandaler iklädda skinnpaj, skillnaden är att NOMADS innehåller spöken istället för vampyrer. Dock måste jag tillstå att LOST BOYS är strået vassare. Handlingen är i stort sett intressant, men jag skulle vilja lära känna nomadgänget bättre. En stor svacka är att man inte riktigt får veta vad det är som nomaderna är ute efter, eller ja, de vill döda, men varför då? Deras syfte verkar vara så oprovocerat som att det här egentligen är en uppföljare på en tidigare film där något dåligt har inträffat när Jean-Charles Pommier har varit iväg och forskat. En djupare förklaring hade inte varit så dumt och det skulle även vara intressant om man fick en tydligare förklaring till vad som hade hänt på nunneklostret som presenteras i en scen. Nästa moment som sänker helhetsintrycket är att ungdomsgänget skildras märkligt passivt. Gängets ledare som spelas av Adamt Ant (den ende mannen som kan se sexig ut trots att han ha knyttröja) yttrar inte ett ord. Under hela taget så säger gängmedlemmarna ingenting utan de uttrycker sin hotfullhet genom att stirra och hånle likt flinande hyenor. Deras närvaro känns visserligen obehaglig men de hade kunnat uttrycka sig mer verbalt. Trots det tycker jag att det är en härlig 80-tals rulle som är väl värt att se av ett flertal faktorer, nämligen att det är känd regissör, känd huvudrollsinnehavare, Adam Ant, temat ungdomskultur, spöken, rockmusik och att det är 80-tal.

NOMADS är en tidstypisk pärla för den som gillar thrillerskräck och spöken. Hollywoodregissören John McTiernan är känd för sina efterkommande action – och thrillerfilmer DIE HARD, PREDATOR (ROVDJURET), DEN TRETTONDE KRIGAREN och JAKTEN PÅ RÖD OKTOBER.
Många inleder sin jobbkarriär på McDonalds för att få lite meriter och likadant verkar många väletablerade skådespelare ha börjat sin karriär genom att medverka i en skräckfilm. NOMADS är inget undantag med Pierce Brosnan i huvudrollen och han har därefter bland annat medverkat i Tim Burtons MARS ATTACKS! men mest är han väl känd för att ha spelat James Bond i fyra filmer.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett ZOMBIES! ZOMBIES! ZOMBIES!:

 • Pierce Brosnan ser äldre ut på 80-talet än vad han gör idag!
 • Ibland så funkar det inte att fly!
 • Nomader pratar inte, de skrattar åt dig!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Läbbiga huliganpunkare!
 • Storstadsmiljö med dess tillhörande faror!
 • Adam Ant som gängledare!

 

”Ett halsbett som leder till hallucinerande halsbrytande händelser”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

NOMADS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: