DEEP FEAR

DEEP FEAR

Titel: DEEP FEAR
Genre: Skräck, Monsters
Regissör: Matthew Leutwyler
Skådespelare:

 • Emmanuelle Vaugier
 • M.C Gainey
 • Ruby LaRocca
 • Luke Goss

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 DVD KEEP CASE
Speltid: 1 tim 27 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Intervjuer med skådespelarna
 • Behind the Scenes
 • Storyboard
 • Trailer + Dokumentär

Distributör: Atlantic Films
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7319980044441
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
För 900 år sedan försvann den lokala Anasazistammen i New Mexico spårlöst, något som tidigare antagits berott på torkan. Detta är något som Kale inte håller med om och i filmens början följer vi honom under en utgrävning i bergen där han hittat en fossil av ett djur ingen någonsin funnit förut. Helt plötsligt börjar fossilen röra sig och det är nu problem eskalerar snabbt. I en liten avlägsen stad i New Mexico får den försupna sheriffen Annie Flynn ett telefonsamtal om en kraschad lastbil som blockerar vägen. Väl där finner hon att chauffören är spårlöst förvunnen men att det sitter något organiskt i grillen på lastbilen som om den kört på något. Saken hon hittat kommer från något som aldrig tidigare registrerats på vår jord och det blir nu upp till Annie och ett gäng andra karaktärer att sätta stop för monstret och samtidigt hålla sig levande för efter att ha satt i sig de lokala böndernas boskap så är det människorna som står näst på menyn.

 

AUDIO / VIDEO
Bilden levereras i klassiskt 16:9 anamorphic Widescreen och är eftersom det är en film med helt ok budget så är den inget att klaga på. Ljus och färger går ihop bra och skapar fina miljöer, framför allt på dagarna då det är en stad som ligger mitt ute i öde stenökenlandskap vilket åtminstone jag tycker skapar väldigt vackra naturbilder med det gulaktiga ljuset som kommer fram.
Problemet kom med specialeffekterna och då framför allt monstret i filmen. Jag förvånas varje gång att man kunde göra en Alienqueen fullt levande 1986 men 2007 kan man inte göra ett monster (som för övrigt är skrämmande likt en alien) utan att den ser ut att vara hämtad från ett tv-spel.

Ljudet kommer i två olika varianter, Dolby Digital stereo eller surround vilket man själv kan välja i dvdmenyn. Nu kan jag inte njuta av surroundljudet i mitt minirum men stereoljudet funkade hur bra som helst. Både filmmusiken och låtarna är väldigt stämningsfulla och helt enligt min smak, lite åt det rockiga hållet emellanåt.

 

EXTRAMATERIAL
Eftersom DEEP FEAR är en skräckfilm innehållandes ett monster som dödar filmens karaktärer så innebär det vissa saker som filmskaparen måste leverera om det ska hålla. Nämligen att monstret måste se naturtroget ut för att vara det minsta skrämmande. I början av filmen så kör man på samma koncept som gjorde JAWS så lysande. Man visade knappt monstret alls utan lyckades istället bygga upp stämningen på det okända med endast skuggor och snabba skymtningar av monstret. Hela denna stämning skiter sig fullständigt då man senare i filmen får se ett 3d-animerat monster i klass med monstren från ett ok spel till xbox360 och som ser ut som en blandning mellan en alien från ALIEN-quadrologin och en Zerg från spelserien STARCRAFT. Jag förstår inte varför man inte kan ta sig i kragen när man gör en film som ändå verkar ha haft en rätt schysst budget och göra ett monster som faktiskt ser bra ut och inte inklistrat. Det funkade utmärkt på 80-talet då man gjorde ALIEN och ALIENS och då hade man inte i närheten den teknologi som finns numera.

En sista detalj som jag fann ganska störande var att hur mycket de än sköt med vanliga skott så hände inget med monstret, detta helt utan motivering så efter en timme blev det mest löjligt att se när människorna försöker försvara sig.

Nu ska jag inte bara vara elak rakt igen detta för om man bortser från kalkonmissen med monstret så är det faktiskt en helt ok rulle. Det är blod och kroppsdelar som flyger hej vilt så fort monstret är i farten, storyn är bra och har en genomtänkt bakgrundshistoria. Skådespeleriet går inte att klaga på, framför allt Emmanuelle Vaugier i rollen som en ung kvinnlig sheriff som efter att ha vådaskjutit en liten flicka till döds tagit till sig flaskan som utväg. Man spelar rätt mycket på just denna lilla sidohandling utan till en börjar någon större anledning men det finns en baktanke till det och det görs faktiskt riktigt bra.
Övriga i skådespelarensemblen gör bra ifrån sig även om de flesta karaktärerna endast är där som offer för monstret. Du har det unga paret som precis träffats och börjar bli för närgångna mot varandra, hennes kompis som blir helt utanför och så klart ”the black guy” men han dör faktiskt inte först i denna film.
Luke Goss som har den andra stora rollen som Kale gillar jag faktiskt riktigt mycket. Hans känns lite som en ny stenhård actionhjälte och med sina indiantatueringar, något som han själv har bestämt och fördjupat sig i, så ger han ett ganska rått intryck.

Regissören Mattew Leutwyler var ett ganska oprövat och okänt kort inför inspelningen av DEEP FEAR. Han hade bara gjort tre filmer innan han gjorde DEEP FEAR och det med ett par år emellan. Utöver den komiska skräckfilmsmusikalen DEAD AND BREAKFAST har han gjort den romantiska komedin THE SPACE BETWEEN US och actionrullen ROAD KILL.

Huvudrollsinnehaverskan Emmanuelle Vaugier var för mig ett väldigt välkänt ansikte. Hon är nämligen känd som Mia, kvinnan som nästan fick Charlie i TWO AND A HALF MEN att lämna ungkarlslivet och slå sig till ro med endast en! kvinna. Utöver detta så har hon hunnit med en hel del under sina 14 år i rampljuset med roller i bland annat WISHMASTER 3, SAW 2&4, One Tree Hill, SMALLVILLE och CSI: NY.
Motspelaren Luke Goss är kanske inte ett känt ansikte men det beror främst på att hans kändaste roller varit maskerade sådana. Han spelar nämligen till exempel Prince Nuada i HELLBOY II och Nomak i BLADE 2. Framöver kommer han även ha en roll i den kommande TEKKEN-filmen.

I birollen som Rob Horn ser vi den som antagligen är mest känd för den svenske TV-tittaren. M.C Gainey hade nämligen rollen som Tom, mannen från ”the others” i LOST som iklätt ett lösskägg hotade öns nykomlingar under seriens första säsonger.

Vill även tillägga att man ska lägga märke till mannen som spelar den äldre indianen i filmen. Russel Means genombrott kom nämligen med rollen som den siste mohikanen i just DEN SISTE MOHIKANEN. Vem kan glömma när han crosscheckar en annan indian i huvudet med sitt yxliknande vapen.

 

Man kan dra paralleller till ett flertal filmer men som det står på framsidan av fodralet så är en blandning av ALIEN och THE DESCENT ganska nära sanningen. Andra liknande filmer skulle kunna vara t.ex. Slaktarrullen FEAST, ALIEN VS PREDATOR 2 och JEEPERS CREEPERS.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett DEEP FEAR:

 • Ska man göra en monsterfilm som funkar så måste monstret bli snyggt gjort!
 • Uran är bra till annat än kärnkraft!
 • Än så länge har det bara varit ET som ”Came in Peace”!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En av de ballaste stunten någonsin!
 • Kvinna + sheriff + alkoholist = När har detta någonsin hänt tidigare?
 • Kales urcoola indiantatueringar!

 

”What was once burried should stay burried”

 

Ett STORT tack till Atlantic Films för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

DEEP FEAR

Ett svar till “DEEP FEAR”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: