PRIMEVAL

PRIMEVAL

Titel: PRIMEVAL
Genre: Skräck, Djurskräck
Regissör: Michael Katleman
Skådespelare:

 • Dominic Purcell
 • Brooke Langton
 • Orlando Jones

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 30 minuter
Textning:

 • Engelska
 • Engelska för hörselskadade
 • Franska
 • Spanska
 • Nederländska
 • Portugisiska
 • Norska
 • Danska
 • Svenska
 • Finska
 • Isländska
 • Grekiska
 • Bulgariska
 • Rumänska

Tal:

 • Engelska
 • Franska
 • Spanska

Extramaterial:

 • Crocumentary: Bringing Gustave To Life
 • Deleted Scenes
 • Audio Commentary

Distributör: Buena Vista
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 8 717418 109219
Skribent: Peter Tjärnberg

 

 

HANDLING
Reportern Tim Manfrey beordras att följa med Aviva Masters, en reporter som specialiserat sig på djur, till Afrika efter en nyhetsskandal i USA. Hans uppdrag är att följa tillfångatagandet av världens äldsta, största och farligaste människoätande krokodil, som någonsin levt. Krokodilen kallas Gustave av lokalbefolkningen i Burundi och är fruktad av alla. När de kommer till Afrika, tillsammans med en kameraman och en krokodiljägare, åker de ut i Afrikas bush. De får hjälp och beskydd av några regeringssoldater under deras resa. I landet råder inbördeskrig och rebellerna ser ingen skillnad på nationaliteter.
Väl framme vid Ruizi floden, där Gustave har sina jaktmarker, börjar de sätta ut fällor och beten men det går inte som de hade tänkt sig. Snart är det inte bara Gustave de behöver oroa sig för utan även för rebellerna som fått upp ögonen på dem sedan en i gruppen filmat en avrättning. Jakten börjar på riktigt när Tim och hans grupp jagar Gustave, rebellerna jagar Tim och hans grupp och Gustave jagar alla. Det tar inte lång tid innan blod flyter i alla läger.

”Den största och dödligaste krokodilen i mänsklig historia skördar nya blodiga offer varje dag”

 

AUDIO / VIDEO
Denna utgåva av PRIMEVAL kommer med Dolby Digital 5.1 (samtliga språk). Bakgrundsmusiken och stämningsmusiken i PRIMEVAL är bra. I Aktiva scener hörs bas kombinerat med vad som låter som deathmetal musik. Krokodilerna väser så fort de är i bild. De klassiska action ljuden är pålagda som t ex en fet smäll när en kille flyger in i ett träd. Naturljuden är konstanta och känns naturliga. Jag tycker inte om att man inte fick en översättning när medicinmannen sjöng och pratade. En sak till som jag inte tyckte om var att Gustave morrade och vrålade hela tiden när han attackerade. Det gjorde honom mer till ett monster mer än krokodil.

Bilden håller mycket god kvalité med skalan 16:9 (2.35:1), fina scener, färger och afrikansk natur. PRIMEVAL känns som en välarbetad produktion. Undertexterna kom och gick som de skulle och jag kunde inte hitta någon direkt konstig översättning. Jag gillar att denna utgåva har så många olika språköversättningar och är handikappsanpassad.

 

EXTRAMATERIAL
Crocumentary: Bringing Gustave To Life (09:39) är en kort berättelse om krokodilen Gustave, som verkligen existerar. Filmbesättningen och skådespelarna pratar om hur folkmorden i Burundi skapade Gustave och hur de skapade honom digitalt och slutligen hur de spelade in scenerna.
Deleted Scenes innehåller tre bortklippta scener PIGMAN (01:57), SHOWER (00:51) och HARRY’S DEATH (02:52). Precis som under Audio commentary valet får man höra Michael Katleman och Paul Linden prata om scenerna och varför de togs bort. Scenerna är tyvärr av sämre kvalité. De påminner nästan om en biografscreener med DV kamera.
Audio Commentary kan aktiveras och avaktiveras. När den är aktiverad får man i stor sett se filmen med pratglada regissören Michael Katleman och visual effects ansvarige Paul Linden.

 

SAMMANFATTNING
PRIMEVAL baseras på en verklig krokodil som härjar I Burundi i området kring Ruizi floden. Krokodilen kallas Gustave av lokalbefolkningen och anses ha dödat runt 300 person fram tills filmen skapades. Gustave tros vara ca 65 år gammal och även vara den största krokodilen i Afrika. Jag har inte fått klart för mig varför krokodilen heter Gustave, vilket låter som ett underligt namn för att vara i Afrika. Han anses ha skapats av människan eftersom inbördeskriget i Burundi har skördat många offer och alla döda har dumpats i floderna vilket skapat ett överflöd av mat och försmak för människokött för alla krokodiler. Om man läser och lyssnar på historien Gustave kan man verkligen se hur alla pusselbitar faller på plats. Givetvis efter filmen var jag tvungen att googla lite om Gustave för att se vad som anses vara vad. Ett ställe för information var wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_(crocodile)). Jag märkte självklart olikheter från filmen och de skrivna orden. Jag förstår givetvis att filmen är överdriven och gjorts i ren Hollywood anda. Utöver att filmen baseras på Gustave så baseras den även på rebellerna och inbördeskriget i Burundi. Halva filmen har någon form av inblandning av rebellerna och deras ledare ”Lilla Gustave”. ”Lilla Gustave” har fått sitt namn för att han skördar minst lika många liv som riktiga Gustave och med samma råhet. Ingen vet däremot vem han är eller hur han ser ut. Samtidigt som Gustave jagas får man se mer och mer av rebellerna och hur de trakasserar och mördar lokalbefolkningen. Givetvis skulle filmen inte vara komplett om rebellerna inte fick upp ögonen på amerikanarna som försöker fånga Gustave. Spontant tyckte jag om filmen med alla råa rebeller, avrättningar, krokodiler och självklart alla offer Gustave dödar. Jag fick även en liten ”stackars” känsla när Gustave dödade en liten flicka som bara ville ha tillbaka sin docka som ramlat i vattnet.

PRIMEVAL skall berätta om en verklig krokodil som dödar människor i Burundi vilket gör att filmen blir lite fel för mig. Filmen i sig är bra gjord från manus och skådespelare, till kvalité på bild och musik, men på grund av den överdrivet stora krokodilen och dess till synes höga intelligens gör den till en fabelproduktion. Gustave skall i verkligheten vara runt 7 meter lång och väga runt 1.3 ton men framställs i filmen som runt 12-13 meter och känslan av att väga över 3 ton. Utöver det har Gustave en snabbhet, intelligens och smidighet som känns lite löjlig för sin storlek. Med andra ord försvinner verkligheten från filmen, som den ändå skall baseras på, men fungerar som ren fiction. Jag skulle dock ha ändrat Gustave till en muterad människoskapad krokodil som är supersmart, superelak och supersnabb. Även i en fiction så måste ändå ett verkligt djur var likt djuret i verkligheten, annars skulle filmer ha flygande pandor och köttätande ekorrar.

PRIMEVAL lyckas fånga mig hela resan genom filmen. Den är välgjord och har en hel del bra scener. De bra scenerna överskådar de sämre. Jag har egentligen bara fyra scener i huvudet som jag inte gillade. Skådespelarna gjorde ett bra jobb och de tre huvudpersonerna känner nog alla igen. Dominic Purcell är min klara favorit i serien PRISON BREAK, Brooke Langton har gjort en hel del smått och gott men jag kommer ihåg det vackra ansiktet mest från THE BENCHWARMERS och till sist Orlando Jones, som jag ser mest som en komedi genre skådespelare, från t ex EVOLUTION gjorde ett bra jobb i sin roll som kameraman.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett PRIMEVAL:

 • Att stora krokodiler galopperar som hästar när dom springer!
 • Små hundar på flottar fungerar bra som krokodilvarnare!
 • Om du tappar din docka i floden skall du inte simma efter den!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Halshuggningen!
 • Skallen som krossas av Gustave!
 • När Brooke Langton får blod sprutat över sin bh och mage!

 

”Folkmorden i afrika har skapat det blodtörstigaste monstret som inte drar sig för att attackera och döda alla han möter”

 

Ett STORT tack till Disney för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

PRIMEVAL

Ett svar till “PRIMEVAL”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: