THE ABANDONED

THE ABANDONED

Titel: THE ABANDONED
Genre: Skräck
Regissör: Nacho Cerdá
Skådespelare:

 • Anastasia Hille
 • Karel Roden
 • Valentin Ganev

Produktionsår: 2006
Förpackning: 7350019705193
Speltid: 1 tim 35 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Isländska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019705193
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Engelska Marie (Anastasia Hille), numera bosatt i USA, får överraskande reda på att hon har ärvt sitt barndomshem i Ryssland. Marie adopterades bort som barn och minns ingenting av sin barndom. Nyfikenheten tar överhanden och hon reser den långa vägen över Atlanten och tar sig ut på den ryska karga landsbygden för att finna svar på de frågor hon har om sin barndom.

Hennes barndomshem visar sig vara beläget på en ö djupt inne i de ryska urskogarna, och det är ingen liten pittoresk stuga hon finner, snarare ett fallfärdigt och extremt omysigt hus i dystra färger. Mannen Anatoily som kört henne dit försvinner mystiskt så snart de är framme och Marie tar sig sista biten in mot huset. Väl inne i det konfronteras hon av en ande, eller ett väsen, som ser extremt bekant ut. Skräckslagen inser hon att hon är strandsatt på platsen åtminstone över natten. Det visar sig snart att hon inte är den enda personen som tagit sig till huset för att undersöka sitt ursprung. Nikolai (Karel Roden) dyker upp och det visar sig att han också har ett släktförhållande till huset, och till Marie! För att finna svaren på sina frågor får de kämpa för sina liv! Var är det som fått dessa två personer att återvända till huset och den största frågan… vad vill det dem?

 

AUDIO / VIDEO
Det var riktigt bra bild på THE ABANDONED. Inget störade bildbrus och i bra anamorpisk widescreen 16:9 som utnyttjas till max. Färgschemat i filmen, i den mån det är färger i filmen så att säga, framträder tydligt och bildmässigt en av de bättre dvd-utgåvorna jag sett på ett tag. Tummen upp Noble!

Vad gäller ljudet finns inget att klaga på. Det är rent, tydligt och ett imponerade arbete har lagts ner på ljudeffekterna i denna film. Inom skräckfilm betyder ljudet mycket (även avsaknaden av ljud), men här knakas, låter och väsnas det i tid och otid. På ett positivt sätt. Ljudmattan skapar ett starkt obehag och miljöljud mixas samman med övernaturliga ljud på ett högst tillfredställande sätt. Man kan välja mellan 5.1 ljud eller DTS.

 

EXTRAMATERIAL
Inget? Tumme ner för Noble!

 

SAMMANFATTNING
Mitt första möte med Nacho Cerdá var i mitten på 1990-talet då jag fick tag i en kopia på hans ökända aftermath. En liten kortfilm som utspelas i ett bårhus, där en obducent dissekerar och förgriper sig på ett kvinnligt lik. Inte direkt en familjefilm. Det som förvånade mer än de extremt väl utförda special effekterna var fotot och ljussättningen. Till skillnad från tysken Jörg Buttgerit som körde en mer realistisk, handhållen stil till sina necroromantiska filmer, var Cerdás film estetiskt vacker att se på med svepande kameraåkningar och perfekt ljussättning. Tillsammans med GUINEA PIG: FLOWERS OF FLESH AND BLOOD var AFTERMATH de bästa exemplen på hur råa och grafiskt explicita filmer skapades för en liten hardcorepublik på slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Efter det glömde jag bort Cerdá. För ett par år sedan fick regissörens namn på en trailer till en film som hette THE ABANDONED några klockor i bakhuvudet att börja slå. Efter lite efterforskningar på nätet insåg jag att THE ABANDONED var en film som jag verkligen såg fram emot att få se. Nyfikenheten på vad mannen som gjorde aftermath skulle kunna prestera i ett långfilmsprojekt och med en bra budget var svår att värja sig från. Var det värt väntan då? Svar: yessirebob!

På senare år har spökfilmer fått ett uppsving tack vare alla asiatiska filmer som kommit och deras amerikanska (oundvikliga?) nyinspelningar. Även andra filmer som THE UNBORGN, HAUNTING IN CONNETICUT, DEAD SILENCE, Sam Raimis kommande DRAG ME TO HELL och teveserien GHOST HUNTERS har livet efter detta kommit att bli ett populärt tema igen. Likt Spökpappans tillfriskande på Slottet Gomorronsol är genren piggare än någonsin! Spöket Laban kan gå och leka med Casper! Snälla spöklakan göre sig icke besvär!

THE ABANDONED är en klassisk spökfilm och egentligen inget nytt under fullmånen, men Cerdás skarpa bildsinne och regi av skådespelarna gör att den med enkelhet sticker ut i mängden. Dessutom har filmen karaktärer som inte beter sig som spån, utan som relativt snabbt listar ut vad det är som sker i huset och med dem, istället för 90 minuters förvirrning. Att filmen även rör sig i olika tidsplan (vilket är på modet just nu kolla även in den lysande spanska TIMECROMES och FILMS TO KEEP YOU AWAKE: THE BABYS ROOM) och är skickligt skriven gör att THE ABANDONED är en av de otäckaste filmupplevelserna undertecknad har haft på länge. Cerdá har tillsammans med Karim Hussain, som på egen hand är känd för att göra brutala och kompromisslösa filmer som t.ex. SUBCONSCIOUS CRUELTY, fått fram en film som stannar kvar i minnet. Det intressanta är att de med THE ABANDONED bortser från att chocka publiken utan går in för att skrämma dem istället. Och det rejält! THE ABANDONED innehåller självklart en hel del våld, men det är inte det som tar överhanden utan det är huset och miljön på ön som är det otäcka. Det är grått, regnigt och allmänt förfallet. Huset är hotfullt och dess väggar med avskalad färg och sprickor i fasaden ser riktigt obehagligt ut och får en att önska att nästa säsong av expedition robinson borde spelas ut på en sådan plats. Ingen utröstning nödvändig, miljön tar hand om deltagareliminering automatiskt. Då skulle till och med jag kunna tänka mig kolla på skiten.

Förutom en genomtänkt, vackert dyster scenografi, exemplariskt ljudarbete och ljussättning är det till syvende och sist skådespelarprestationerna som måste fungera för att engagera och skrämma åskådarna. Brittiska Anastasia Hille är mycket bra som Marie liv och samspelet med Karel Roden i rollen som Nikolai fungerar utmärkt. Roden har varit med i flera genrefilmer som BLADE II, HELLBOY och kommande ORPHAN. Kul med skådespelare med hjärtat på rätt ställe, det behövs mer kompetenta skådespelare till skräckgenren. Det som karaktärerna upplever på ön är inte lätt att porträttera, men både Hille och Roden lyckas med att porträttera dem både övertygande och utan störande överspel.

Cerdás och Husseins manus är, tillsammans med skådespelarna, filmens stora plus. Det är baserat på en originalidé av Hussein, men tillsammans med Cerdá och Richard Stanley som hjälpte till att putsa på manuset i sluttampen (Stanley, för er som inte vet, regisserade bland andra HARDWARE och DUST DEVIL) fick idén liv och rörelse. Det är inte en helt enkel historia som rullas upp framför åskådaren, utan är bitvis både förvirrande och svårtydd. Filmskaparna begär att de som ser filmen ska engagera sig och tänka lite, ett helt annat grepp mot många amerikanska filmer där berättelserna är ganska enkla. THE ABANDONED styrka är dock att den inte är helt begriplig och vi som ser filmen vet lika lite som protagonisterna i filmen.

Så älskar du som jag spökfilmer, och dessutom vill få de små grå i arbete rekommenderas filmen å det snaraste! Avnjut den gärna en regning kväll och höj ljudet så pass mycket du kan utan att grannarna ringer till störningsjouren eller socialtjänsten! Och du… glöm inte bort att det inte är bevisat på något sätt att det inte finns spöken i verkligheten!

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett THE ABANDONED:

 • Om du är bortadopterad… leta inte själv efter ditt förflutna!
 • Om saker verkar gå åt helvete… ja, då är det antagligen så!
 • Ödet är tufft mot en del!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Utmärkt ljus, ljud, foto och scenografi!
 • Ett knippe riktigt obehagliga scener!
 • Scenen i ladugården!

 

”Mer lost än LOST på en liten ö ute på ryska landsbygden!”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 5 / 5

 

 

SCREENSHOTS

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

THE ABANDONED

7 svar till “THE ABANDONED”

 1. Åh, det här verkar vara en film som jag vill se. Utmärkt recension och snygga screenshots!

 2. Oh, den här vill jag verkligen se! Speciellt en dyster sommarnatt (de tenderar att vara mer stämningsfulla) när ett sommaroväder rasar utanför. Mmyees…
  Detaljrikt, intressant och roligt skrivet som vanligt Christer!

 3. Bra recension! Som ett fan av både Cerdà och Hussain har jag länge varit nyfiken på den här – och jag blev inte mindre nyfiken nu.

  Men den heter väl ändå ABANDONED, inte ABONDONED? 😉

 4. Gilla verkligen den här filmen. Men det är ändå ett nertrampa emot Aftrermath. Men helt klart se värd, eller värd att äga på finaste utgåvan som finns =D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: