DEAD AIR

DEAD AIR

Titel: DEAD AIR
Genre: Skräck, Zombies
Regissör: Corbin Bernsen
Skådespelare:

 • Bill Moseley
 • Navid Negahban
 • David Moscow
 • Patricia Tallman
 • Josh Feinman

Produktionsår: 2009
Förpackning: screener
Speltid: 1 tim 30 minuter
Textning: Ingen
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget / Screener

Distributör: Söker Distribution
Butik: N/A
UPC-kod: screener
Skribent: Christer Persson

HANDLING
Samtidigt som radioprataren Logan (Bill Mosely) tar sig i ilfart till sin nattsändning så släpper några terrorceller, runt om i Amerika, ut en giftig gas på stora sportevenemang. Logan har inte förberett nattens program, utan ber sina lyssnare att ringa in och berätta om saker som får dem att känna sig paranoida. Den ena knäppgöken efter den andra ringer in, men efter ett par samtal som tar upp att det händer något ute på gatorna inser Logan med sitt nattsändargäng att de kanske bör blicka ut över gatorna lite. Det verkar som om människor oprovocerat attackerar varandra och det sprider sig med en oroväckande fart. Logan och temet följer nyhetssändningarna och väljer att stanna kvar på etern för att rapportera de skakande händelserna till sina lyssnare. Innan natten är slut kommer Logan, hans kollegor och hans familj inblandade i utbrottet på ett sätt som ingen kunde förutse.

AUDIO / VIDEO
Då den dvd som inkommit till Swegore är en screener är ljudet endast i stereoljud. Men jag tyckte att ljudmixningen överlag fungerade bra. Dialog, musik och effektljud hade en bra balans. Speciellt i scenerna som utspelas i radiosändningsrummet var det välmixat ljud i. De smittade zombierna i filmen lät dock lite för mycket och lite för konstruerat.

Då det är en screener är det även svårt att uttala sig om hur bilden på den slutliga produktionen kommer att bli, men jag hade inte mycket att klaga på, bra widescreen som utnyttjas väl.

Det enda problemet är väl att filmen är inspelat digitalt och det ger en alldeles för ”lätt” bildkvalité och som med många andra digitalt inspelade filmer får man som åskådare inte den emotionella kopplingen för ögonen som traditionell film. Märkligt men inte mindre sant för det. I USA finns det många företag som specialiserat sig i årtionden på att lägga på ett speciellt filter på alla teveserier som spelats in med vanliga studiokameror. När filtret läggs på får bilden samma sorts utseende och känsla som t.ex. 35 mm film ger. Man kan hoppas att motsvarande kommer till digitala filmer. Eller är det bara jag som är gammal och konservativ?

EXTRAMATERIAL
Eftersom utgåvan är en screener saknas något sådant.

SAMMANFATTNING
För över ett år sedan såg jag en teasertrailer för DEAD AIR. Det var tre saker som fick mig intresserad:

 • 1. Bill Mosely
 • 2. Zombies
 • 3. Filmen är regisserat av Corbin Bernsen!

En rackarns underlig kombination, men vad tusan, kan Alexjandro Jodorowsky gör film med Omar Sharif så varför inte? Releasedatumet på filmen har ändrats och hela tiden flyttats fram och i dagsläget är det oklart när den kommer ut. Produktionsbolaget gör dock allt de kan. Corbin Bernsen är gammal 80-tals ikon från teveserien Lagens änglar, komedifreaks från disorganised crimes och vi gorehounds känner igen honom från THE DENTIST filmerna. På senare år har han dock slagit sig in på en ny bana som regissör. Personligen tycker jag det är intressant när skådespelare sätter sig i regissörsstolen, det finns det ju några lysande exempel på det, främst Sean Penn. Inte för att mina förväntningar på DEAD AIR var så höga, men ni förstår vad jag menar…

Som ni, kära läsare, vet så har jag en soft spot för zombiefilmer (likfläck?). När det kommer till zombies är jag (after all, I´m just a man) extremt lättlurad och går på det mesta, t.o.m. italiensk papiermache make up får mig att le en smula. Så döm min förvåning när det var scenerna med zombies som gjorde att jag INTE tyckte om vissa delar med filmen! Jag har inga problem med att de låter som monster eller springer i värsta 28 DAGAR/VECKOR SENARE maner. Inte alls. Utan problemet är att Bernsen inte är någon speciellt bra skräckregissör. I zombiescenerna blir filmens låga budget blottad allt för väl och flera av statisterna verkar ha lite svårt att hålla sig för skratt. Med andra ord så blir det aldrig skrämmande, utan zombisarna känns lika skrämmande som de svarta smurferna (gnapp, gnapp). Kamerasättningar, vinklar och åkningar är hopplöst oinspirerande. På grund av den rackans billiga och lättanvända dv-kamerorna blir det alldeles för mycket ”fritt skapande på plats” och doften av amatörfilm lägger sig tung över produktionen.

Enligt standardformulär 1A (det klassiska ”dödens lammungar”- scenariot med andra ord), så blir våra protagonister i radiostudion inlåsta i huset och runt omkring hotar epidemin att bryta sig in via de odöda. Det blir dock, tyvärr, aldrig vare sig spännande eller några hinkar med blod och inälvor i DEAD AIR. Men nog med klagosånger, finns det inget bra i filmen undrar du? Jo då, fortsätt till nästa stycke! Go for it!

Det som talar för är filmens och är dess stora fördel är skådespelarna, och läs då Bill Mosely som Logan. Bill Mosely har arbetat sig upp till att bli en stabil och bra genreskådespelare i filmer som bla TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2 där han gör sin paradroll som Chop-top, NIGHT OF THE LIVING DEAD (remake), THE DEVILS REJECTS och med sitt udda musiksamarbete med forna Guns n roses gitarristen Buckethead, har jag, med många haft ögonen på honom i många år. I DEAD AIR är det Mosely som håller ihop hela filmen. Han spelar inlevelsefullt, varierande och har åskådarens totala uppmärksamhet. I rollen som hans producent Lucy, tillika ex-fru ser vi Patricia Tallman, som spelade syster till Mosely i remaken av NOTLD. Deras samspel i rollerna tycker jag fungerar bra, men resten av skådespelarna är tyvärr inte alls lika bra. Nu brukar inte zombiefilmer och Oscarsnomineringar för bästa biroll nämnas allt för ofta i samma andetag, så inte heller i denna film. Dock så tror jag att Moselys tolkning kommer att vinna en och annan ny fan och kanske att filmen kommer att vinna lite priser på skräckfilmsfestivaler. Manusförfattaren Kenny Yakkel har mest arbetat med småjobb bakom kameran i många år, och detta är hans första långfilmmanus (som blivit filmat i alla fall). Manuset är inte alls dumt, och det finns några riktigt bra dialogscener och några intressanta vinklingar på vad ”paranoia” är och inte minst politiska åsikter som ventileras i filmen. Jag hade föredragit att hela DEAD AIR skulle ha spelats in som ett klassiskt kammerspiel i radiostationen. Utan parallellklipp till händelser utanför eller till mindre intressanta sidhistorier. Det skulle gjort filmen tajtare och framför allt spännande. Mosely är en mycket bra dialogdriven skådespelare och skulle med enkelhet lyckas hålla intresset uppe i en hel film.

DEAD AIR var trots, de mindre bra zombiescenerna, ett välkommet tillskott till den nya växande floran av zombiefilmer som tränger upp ur filmmyllan nu. Bra driven dialog, en bra uttänkt handling och solida insatser från Mosely och Tallman gör att det är värt att spendera 90 minuter med DEAD AIR. Alternativet kan vara att ta DEAD AIR och värma upp en zombiefilmskväll med, för att senare kasta sig över mer grafiska filmer med en zombies glupskhet på våld och gore! För det DEAD AIR gör är ju att faktiskt ge en möjlig förklaring på zombieutbrottet!

Läs gärna David Jacoby’s Engelska version här:
http://www.swegore.com/files/dead_air_review_eng.pdf

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett DEAD AIR:

 • Radio kan vara trevligt!
 • Zombiesmittan kan vara terrorrelaterat!
 • Om du är fast i ett hus med hiss… se till att hissen stannar på ditt våningsplan!!

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Bill Mosely!
 • En bra välskriven scen i radiostudion i början!
 • Bill Mosely igen!

”Intressant, om än lite pratig, zombiefilm med lysande huvudrollsprestation av Bill Mosely”

Ett STORT tack till Antobody Films för recensionmaterialet!

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

2 svar till “DEAD AIR”

 1. Otis! ❤
  Och när besvikelsen över det avklippta håret lagt sig (ungefär som när jag insåg att "Hank" från Dr Quinn, MD, inte är en verklig person utan en kortklippt skådis… åhhh) så får man iaf bli glad för att det alltid är så intressant att läsa dina recensioner, man går därifrån med lite mer lärdom om genren/genrerna varje gång…
  PS 1: "Likfläck" var den bästa ordvits jag hört på länge och den ska jag absolut sno.
  PS 2: Engelska recensioner borde länkas till oftare! Thumbs up!

 2. Danke!
  Javisst är det trist när det inte är riktigt hår de har! MEn visst tusan hade Hank i Dr. Quinn (Joe Lara?) långt hår på riktigt, tror han var med i en fim som heter Amerikan Cyborg där han hunkade sig i 90 minuter!

  Likfläck bjuder jag på! *s*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: