TERROR

TERROR

Titel: TERROR
Genre: Skräck
Regissör: Norman J Warren
Skådespelare:

 • John Nolan
 • Carolyn Courage
 • James Aubrey
 • Sarah Keller
 • Tricia Walsh

Produktionsår: 1978
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 20 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Regissörens Filmografi och Biografi
 • Filmens franska biotrailer
 • Triva
 • Trailers

Distributör: Studio S Entertainment
Butik: SubDVD
UPC-kod: 7350036720865
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
På en fest i sin släktherrgård har James Garrick förhandsvisning på en film han regisserat för sina vänner samt folk från filmens skådespelarensemble och filmcrew. En film om en förbannelse som sägs ha satts på hela hans släkt för 300 hundra år sedan då en häxa som bränns på bål kommer tillbaka för att hämnas på kvinnan som satta igång häxjakten på henne.

Konstiga saker börjar nu avlösa varandra efter en hypnos som gått snett där en kvinnlig deltagare nästan hugger ihjäl James med ett svärd som sägs ha dödat alla i hans släkt.

De övriga festdeltagarna börjar en efter en som de lämnar festen anfallas av knivhugg kommandes från ingenstans, utsättas för flygande objekt samt dödas på de mest brutala sätt. Är det någon som har något emot filmens skapare, någon som inte tyckte filmen var bra och bestämde sig för att göra det vi alla tänker när vi ser en riktigt rutten rulle eller är det så att häxan har kommit tillbaka för att få sin hämnd?

 

AUDIO / VIDEO
Både bild och ljudformatet i TERROR är aningen annorlunda än vad man är van vid med en bildinställning på det klassiska tv-formatet 4:3 och en ljudinställning som kallas MonoMix. Jag har försökt hitta vad denna inställning innebär utan resultat. Det finns inte heller någon möjlighet till alternativt val vare sig med bilden eller ljudet.
Musiken i filmen finns det egentligen inte så mycket att säga så mycket om. Den är stämningsfull och passar bra in i de läskiga scenerna.

Övergången från band till DVD har man lyckats helt ok med. Det syns dock slitningar som finns på filmen emellanåt men personligen tycker jag detta ger gamla filmer lite charm. Bilden är klassisk gammal skräckfilm med en blek och aningen sliten bild.

Specialeffekterna måste jag säga var över förväntan. Med tanke på att filmen är från -78 så måste jag säga att man gjort ett väldigt bra jobb. En scen framför allt är när en bil lyfts upp i luften av en osynlig kraft.

 

EXTRAMATERIAL
Det som jag fastnade för direkt var trivian som man har med om filmen. Där står med allt om bakgrunden till filmen, kul fakta om några skådespelare samt regissören och framför allt om den stora censurdebatten som kom i början på 80-talet i samband med att filmen lanserades utomlands, då främst här i Sverige.
I Warrens biografi tar man upp i princip hela hans liv från födsel till vad han gör idag vilket jag tyckte var ganska intressant läsning.
Fotogalleriet som medföljer är ett bildspel som visar bilder från filmen och inspelningen.
Trailershowen som finns med på dvd-utgåvan är alltid min favorit då den tipsar om andra bra filmer som är värda att se och de trailers som finns med här har verkligen gjort det. Ju fler trailers desto bättre enligt min mening.

 

SAMMANFATTNING
När jag satte igång TERROR så var mina förhoppningar om en riktig kanonrulle inte särskilt höga men när filmen var slut så var jag faktiskt väldigt imponerad att man hade gjort en så pass välgjord rysare och framför allt med tanke på hur ”B” det låter när man läser om filmens story. Jag blev även väldigt imponerad över hur bra skådespeleri det är i filmen även om jag måste säga att ta död på den snygga tjejen först kanske inte är så genomtänkt. Vad ska man nu titta på mellan dödsfallen?
Att man sedan även gjort en skräckfilm utan något naket i över huvudtaget ska de nästan ha en eloge för, jag menar hur ofta händer detta! Som jag nämnde längre upp i recensionen så är även TERRORS specialeffekter, som faktiskt är ganska avancerade, väldigt imponerande för att vara från sent 70-tal.

Jag kan ju inte bara ge filmen rosor utan jag måste ju även ge den lite ris också. TERROR var faktiskt inte särskilt skrämmande. Scenerna går ut på att en person hamnar ensam på ett eller annat sätt och antingen skräms lite lätt av flygande objekt för att sedan dödas dö på något makabert sätt, eller helt enkelt få något stort och tungt i huvudet och dö på fläcken. Hade spöket varit i mänsklig form och på så sätt kunnats se av karaktärerna så tror jag att filmen hade upplevts mer skrämmande än den gör.

Detta till trots så tycker jag att man som skräckfilmsfantast ska se TERROR, det är ju faktiskt en riktigt kultklassiker, även om jag inte hört talas om den förrän jag såg fodralet på en känd internetförsäljningssajt för bl.a. dvd-filmer.
När det sedan kommer till den uppmärksamhet som bland annat denna film skapade angående censurering av våld så måste jag säga att man överreagerade en smula, i alla fall när det kommer till TERROR för så farligt våldsam tycker i alla fall inte jag att den var. Inte i jämförelse med filmer som MOTORSÅGSMASSAKERN, Friday 13TH, HALLOWEEN och BLACK CHRISTMAS som kom både i samband med TERROR och flera år tidigare.

Regissören Norman J Warren har fått en kultskräckstatus runt sig i England efter att han såg Dario Argentos SUSPIRIA på bio och bestämde sig för att återuppväcka den brittiska skräckfilmsgenren med filmer som SATANS SLAVE, TERROR, PREY och INSEMINOID. Framförallt TERROR skördade framgångar inte bara i England utan även i USA och skapade stor debatt angående censur i många länder. Ett känt tillfälle var när man i Sverige sände debattprogrammet Studio S och pratade om videovåldet.

Skådespelarensemblen i TERROR har inte haft några större karriärer inom film eller tv-industrin. Majoriteten av dem har under sin karriär endast haft småroller i brittiska serier och filmer. Kändast i ensemblen är Glynnis Barber som under några år under 80-talet var Englands kändaste skådespelerska när hon fick huvudrollen i hitserien DEMPSEY & MAKEPEACE. En rolig trivia är att Glynnis skådespelarkarriär började med att hon blev castad till TERROR för att hon var snygg. Michael Craze i rollen som hypnositören Gary är även han känd i England med sin återkommande roll i den gamla brittiska kultserien DOCTOR WHO.

Huvudrollsinnehavaren John Nolan har även han ett visst kändisskap, fast inte genom sitt skådespeleri utan för att han är farbror till den berömda hollywoodregissören Christopher Nolan och hade faktiskt en lite roll som Fredericks i BATMAN BEGINS.

I ett kort klipp i filmen syns även Peter Mayhew aka Chewbacca till som bilmekanikern. Historien i TERROR är så simpel som en övernaturlig slasher där en okänd person dödar filmens karaktärer en efter en och där vi åskådare får uppfattningen att det är en övernaturlig mördare, vilket det i det här fallet är. Detta är inte särskilt ovanligt och paralleller kan dras till många filmer som gjorts under de 30 år som gått sedan filmen kom. Filmer som SHROOMS, GRAVEDANCERS, HELLRAISER, BOOGEYMAN osv.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett TERROR:

 • Gör aldrig en häxa förbannad!
 • Se dig för när du svingar ett stort två-handat medeltidsvapen omkring dig!
 • Om en förarlös bil försöker köra över dig om och om igen flytta dig inte bara spring därifrån!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Blod Blod Blod!
 • Snygga effekter!
 • Bra skådespeleri!

 

”There is no escape the wrath of a pissed-off, 300-year-old witch”

 

Ett STORT tack till Studio-S Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

TERROR

Ett svar till “TERROR”

 1. Den verkar ju rätt mysig. Intressant att den är helt sexlös med tanke på omslaget – som jag förresten tycker är väldigt fint. Postermaterial!
  Trevlig recension!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: