BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

Titel: BAY OF BLOOD
Genre: Giallo, Thriller
Regissör: Mario Bava
Skådespelare:

 • Claudine Auger
 • Luigi Pistilli
 • Claudio Camaso
 • Anna Maria Rosati
 • Laura Betti

Produktionsår: 1971
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 24 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Danska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Intervju med Lamberto Bava
 • Bildgalleri
 • Radiospots
 • Orginaltrailers
 • Mario Bava biografi
 • Filmografi
 • Storyboard
 • Njutafilms trailers

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010014409
Skribent: David Jacoby

 

 

HANDLING
THE BAY är något av en idyll, omringad av stora fina villor precis nere vid vattnet, rikedom och makt flödar i mängder. Men kan de vara så att detta endast är en fasad utåt?
Allting sätts på spel när den rullstolsbundna grevinnan blir mördad av sin make. Vad mannen inte vet om är att han inte är den enda mördaren i huset utan blir själv ett offer den natten.

Under blodbadet dyker även ett par festsökande ungdomar helt plötsligt upp. De är ute efter en lugn plats att utföra sina sex och festritualer och anser att THE BAY är den perfekt platsen. Vad de inte anar är att de blivit indragna i en mystisk och makaber maktslakt!

Invånarna i THE BAY bli bara mer oroliga då fler döda kroppar dyker upp, detta får gömda känslor att bubbla upp och tydligen finns det ett riktigt hat mellan de olika invårnarna. Detta gör också att det blir bara svårare och svårare att veta vem den riktiga mördaren är för att alla tycks vara ovänner med alla.

 

AUDIO / VIDEO
Det är svårt att bedöma både ljud och bildkvalité då jag endast sett BAY OF BLOOD I min förpuberteta fjortisålder på en usel VHS-kopia i en kompis mörka gillestuga. Bildkvaliteten var väl ingen höjdare och själva upplevelsen blev inte bättre då TVn var mindre än en 24-timmare. Ljudet har jag inte något minne av heller då vi fick ha väldigt låg volym för att undvika de våldshatande moralpoliserna en trappa upp (även kallad föräldrar) inte skulle marschera ner till vårt krypin och avbryta vår lilla gorefest.

Men nu är det inte min gamla VHS-kopia som jag skriver om, utan det är inte något mindre än Njutafilms nya släpp på denna klassiker. Bilden är levererad i finfin Widescreen. Då jag inte sett BAY OF BLOOD på DVD tidigare vet jag inte hur den håller sig till andra utgåvor, men i min mening så har de gjort ett väldigt bra jobb med att restorera bilden eller fått tag på en otroligt bra master. Bilden är skarp och endast ett fåtal av fel syns. Detta gör även att detaljer i gore-effekter och fotot syns bra.

Ljudet på Njutafilms utgåva kommer att smeka dina trummhinnor med ett sexigt Digitalt Dolby 2.0 ljudspår. Detta gjorde att min filmupplevelse blev ganska behaglig. Personligen tänder jag ganska bra på schyssta ljudeffekter och bra ljudspår. Det var inget fel på ljudspåret, dock var det lite saker som jag saknade i filmen. De andra Giallos jag sett har haft lite effekter som att man hör mördarens hjärtslag eller något flås. Tyvärr saknas detta i BAY OF BLOOD.
Musiken är faktiskt ganska funky, det är mycket bongotrummor och konstiga beats, först ansåg jag att detta inte alls passade in i filmen, men efter ungefär halva filmen så tänker du inte alls på trummorna längre utan tvärt om, du uppskattar de fartfyllda membranpenetrerande ljudvågorna.

 

EXTRAMATERIAL
En ganska lagom godispåse med extramaterial på utgåvan. Materialet som följer med är en blandning av både aktuellt och gammalt material. Detta är sweet! Ibland ser jag utgåvor som bara lägger till extramaterial för att det skall finnas med, materialet har ingen substans och känns riktigt fjuttit. Så är inte fallet på denna utgåva, utan här känns det ganska genomtänkt. Materaliet som följer med är:

Intervju med Mario Bavas son Lamberto Bava som länge arbetade som Assistant Director på Mario Bavas filmer. Efter ett tag tog Lamberto sig i kragen och började regissera filmer själv, och har myckats att komma ut med ett par riktiga pärlor som t.ex. DEMONS, DEMONS 2, BLASTFIGHTER och MACABRE

Lamberto berättar i 20 minuter om hur det var att jobba med Mario, om problem som uppstod, hur de rent praktiskt arbetade för att uppnå vissa effekter osv. Detta är en ganska intressant intervju, men det som ger den ett extrapoäng är att den är inspelad 2009.

Utöver intervjun så finns det ett ganska intressant bildgalleri med posters och lobbykort från andra länder. Personligen uppskattar jag att se olika posters då de ofta är otroligt bra tecknade. För extramaterialälskaren finns det även lite teknisk information om Mario Bava som t.ex. en genomgående filmografi och en biografi.

Bland extramaterialet hittar ni även radiospots och som på alla andra Njutafilms utgåvor lite trailers från deras andra titlar.

 

SAMMANFATTNING
Jag måste lätta mitt samvete och säga redan nu att jag är inte någon expert på Giallos, även att det är en favvogenre. Detta beror på att jag anser att det behöver inte alltid vara till fördel att vara påläst, då en kritiker kanske fokuserar förmycket genrespecifika saker, och inte får ro att njuta av filmupplevelsen vilket jag verkligen gjorde av BAY OF BLOOD. Även att filmen ibland är ganska seg så vaknar man till ganska snabbt när det väl händer saker.

En annan som som jag tänkte på är även att BAY OF BLOOD har väldigt många alternativa titlar, ett par av dom är:

 • TWITCH OF THE DEATH NEVER
 • BLOODBATH
 • BLOODBATH BAY OF DEATH
 • CARNAGE
 • CHAIN REACTION
 • ECOLOGY OF A CRIME
 • THE LAST HOUSE ON THE LEFT, PART II

BAY OF BLOOD är den sjunde filmen i Njutafilms GIALLO SERIES. Själva filmen är inte en lätt-tittad Giallo då det blir bara mer och mer saker att hålla i huvudet, och fler och fler personer blir involverade. I andra Giallos är det ofta ett par offer, en mördare och ett par poliser, i BAY OF BLOOD är det lite annorlunda.

Det syns tidligt att det är Mario Bava som både regisserat och legat bakom fotot. Hans långa kameraåkningar och in- och ut zoomningar går inte att missa. Filmen börjar med en åtta-minuters lång sekvens helt utan dialog och endast långa kameraåkningar och olika zoomningar. Utöver kameraåkningarna är Mario en expert på att fånga kopplingar till andra saker i filmerna. Jag vet inte om det finns en fackterm för detta, men ett exempel är i första mordet stryps en rullstolsbunden kvinna med hjälp av en snara runt halsen. Kvinnan ramlar ur sin stol som åker baklänges och fälls ihop, men ett av hjulen fortsätter att snurra och ger även ett ”tickande”-ljud. Då hjulet rullar saktare och saktare blir intervallerna mellan tickljudet längre och längre. Sålänge man hör det tickande ljudet försöker kvinnan frebrilt att försöka få luft. Helt magisk scen! Mycket imponerande!

Allt är inte felfritt med BAY OF BLOOD, det finns ett par saker som stör mig enormt. Som exempel i ett par av mördarscenerna så andas offret efter de mördats. Det är en väldigt enkel sak att hålla koll på som regissör, och jag anser att det är också en så pass viktig sak att det skall inte glömmas. Utöver detta så i en annan scen så är det regn på vattnet, och i klippet efters så är det ingen regn. Inget som stör jättemycket, men endå ett minus.

Det synd väldigt tydligt att några av de mest kända skräckfilmerna i vår tid är influerade av BAY OF BLOOD. Nu pratar jag om filmer som t.ex. FREDAGEN 13:e, HALLOWEEN och SCREAM. Detta står även på omslaget av Njutafilms utgåva, men det är inte bara så att filmerna är influerade av BAY OF BLOOD, ett par scener är stulna rakt av. Jag vill inte skriva några spoilers nu, utan ni får faktiskt helt enkelt köpa filmen själv, sätta er ett par stycken skräckfilmsnördar i soffan och se om ni kan hitta alla!

BAY OF BLOOD är inte den enklaste av de Giallos jag tidigare tittat på, utan om man är ny till genren så finns det andra filmer som är betydligt bättre att starta med. Det är dock en film som jag varmt kan rekommendera till vem som helst som gillar skräckfilm, det är en perfekt blandning av spänning, sex, gore, tuttar och fula trosor! Ett sant fredagsnöje för den vardagliga skräckfilmsälskaren!

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett BAY OF BLOOD:

 • Att BAY OF BLOOD är en milstople för dagens skräck!
 • Att aldrig lita på sina grannar!
 • Att det går att dansa disco utan musik!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En del bra scener med fula trosor!
 • Riktigt bra gore! och coola mord!
 • Funky bongotrummor!

 

”En perfekt blandning av spänning, sex, gore, tuttar och fula trosor!”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

BAY OF BLOOD

Ett svar till “BAY OF BLOOD”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: