FREDAGEN 13:e DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

Titel: FREDAG DEN 13:E DEL 2
Genre: Skräck, Slasher
Regissör: Steve Miner
Skådespelare:

 • Amy Steel
 • John Furey
 • Adrienne King

Produktionsår: 1981
Förpackning: 1 Bluray Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 23 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Franska
 • Tyska
 • Danska
 • Italienska
 • Norska
 • Spanska
 • Finska
 • Holländska
 • Portugisiska
 • Engelska för hörselskadade

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • INSIDE ”CRYSTAL LAKE MEMORIES”
 • FRIDAYS LEGACY: HORROR CONVENTIONS
 • LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART ONE
 • JASON FOREVER
 • THEATRICAL TRAILER

Distributör: Paramount Pictures
Butik: Ginza
UPC-kod: 7332431994331
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Det har gått fem år sedan Camp Crystal Lake, även lokalt kallat Camp Blood, blev ökänt efter flera ungdomar blivit bestialiskt mördade av Mrs.Voorhees. Den enda överlevande från den natten, Alice (Adrienne King), försöker långsamt komma tillbaka till ett normalt liv. Mrs. Voorhees son Jason är dock av en annan uppfattning. Han reser sig från sig vattengrav i Crystal Lake och ger sig iväg för att hämnas sin mors död.

Med Alice ur vägen skulle allt kunna återgå till status quo, men då har man antagligen inte sett många skräckfilmer. Vid Crystal Lake startar en ledarkurs upp inför årets kolloläger fullt med hormonstinna ungdomar av båda könen. Det dröjer inte länge innan deltagarna decimeras i antal snabbare än personalen på en SAAB-fabrik. Jason lurar bakom träden och i skuggorna på lägret och det blir upp till Ginny (Amy Steel) att försöka reda upp vad det är som händer och om det är möjligt att stoppa det. När hon slutligen ställs öga mot öga med Jason Voorhees inser hon att hennes liv ligger i hennes egna händer!

 

AUDIO / VIDEO
Detta var inte en lätt uppgift. Jag ser på omslaget, på skivan och i menyerna i PS3an att det ÄR en Blu-ray, men mina ögon håller inte med om det. Det framkommer snart att äldre filmer inte kan jämföras med nyproducerade filmer i bildkvalité. I likhet med att se en gammal VHS-film på en bra platt-teve (LCD eller plasma), så framträder de visuella skavankerna snabbt och med icke önskvärd tydlighet. I ärlighetens namn är det inte så att jag plöjer film efter film på Blu-ray, utan det är bara en handfull filmer jag sett i detta format. Mina förväntningar må vara för högt ställda. Det säger nästan sig självt att det är svårt att skapa en kristallklar bild utifrån ett grundmaterial som är allt annat än det. Sen har Blu-Ray fler positiva egenskaper än att bara erbjuda bra bild. Ett bra menysystem, möjlighet till kompletterade nerladdningar från nätet etc. Kanske borde filmdistributörerna ta lite fasta på det. Jag skulle bli förvånad om det bara är jag som blir lite smått besviken när jag ser hur bildkvalitén är på äldre filmer. Lite konsumentinformation skulle ju kunna vara att det nämns på omslaget att filmen är re-mastrad från ett original som inte håller samma kvalité som dagens högupplösta filmer. Vad vet jag?

Med det ur vägen så måste jag dock säga att det var trevligt att se filmen i anamorfisk widescreen 1.78:1 till skillnad från de gamla 4:3 versionerna som fanns på video i Sverige. Bilden är med största sannolikhet så skarp och upprensad som den kan bli, men de tittare som förväntar sig en glasklar bild kommer att bli besvikna. Texten syns extremt skarpt dock, alltid något!

Ljudet i 5.1 Dolby True HD är dock mycket bra och ljudmixningen är mycket tillfredställande. Dialogen är klar och miljöljud och musik ligger bra i mixen. Den stämningsfyllda (och emellanåt hysteriska musiken av Harry Manfredini är riktigt trevlig och hjälper till att göra filmen lite mer spännande.

 

EXTRAMATERIAL
Här har det minsann inte sparats på material. Då Blu-Ray skivor inte är speciellt billiga i nuläget, så är det ju inte mer än rätt att de fylls till bredden med material, det är ju ingen brist på utrymme. Paramount behöver inte skämmas för denna fylliga extramaterialsektion!

INSIDE CRYSTAL LAKE MEMORIES
Här intervjuar Del Howison, som äger Dark Delicacies, författaren Peter Bracke som skrivit boken CRYSTAL LAKE MEMORIES: THE COMPLETE HISTORY OF FRIDAY THE 13TH. En trevlig intervju mellan två kunniga personer som uppenbarligen tycker massor om Fredag den 13:e filmerna. Då Bracke intervjuat över 200 personer för att slutföra boken så har han en del anekdoter att förtälja och intervjun varvas med scener ur filmerna.

FRIDAYS LEGACY: HORROR CONVENTIONS
Skräckmässor har funnits länge i USA, och i denna lilla dokumentär från Scarefeast, visar hur många av de inblandade, Adrienne King, Tom Savini, Betsy Palmer etc från Fredag-filmerna gästar mässorna och berättar om vad filmerna och framförallt kontakten med deras fans betyder. Att de sedan tjänar pengar på att sälja kort på sig själva och autografer talas det dock inte så mycket om.

LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART ONE
Jag har i ärlighetens namn ingen aning om vad denna novellfilm, i värsta ”Bullen”-stil, har på skivan o göra. Sju minuter borta från mitt liv som jag aldrig får tillbaka. Curse you whoever put it on the disc!

JASON FOREVER
Här är en liten kul pärla! Fangoria samlade 2004 ihop fyra skådespelare som porträtterat Jason på film: Ari Lehman (första filmen), Warrington Gillette(del 2), C.J Graham (del 6) och Kane Hodder (del 7,8,9,10). En trevlig paneldiskussion och en hel del skratt från både skådespelarna och från publiken. Det är riktigt kul att höra anekdoter från filminspelningarna och hur de olika skådespelarna/stuntmännen har haft för infallsvinkel på ”sin” Jason. Extra poäng för C.J som drämmer näven i bordet så hårt att halva publiken gör i byxorna. Kane Hodder, som av många anses som den bästa Jason berättar roliga saker han med, men framstår som ganska bitter över att han inte fick spela Jason i JASON VS FREDDY. Han framstår inte som en person man vill vara osams med. Inte ett dugg.

THEATRICAL TRAILER för FREDAG DEN 13:E DEL 2 ska ju självklart finnas med! Kul att de har med ALLA morden i den, så man slipper se hela filmen sen, eller hur tänkte de när de klippte ihop den?

 

SAMMANFATTNING
Det var säkert över 20 år sedan jag senast såg FREDAG DEN 13:E DEL 2 och det var inte mycket jag kom ihåg av den. Kanske beror det på:

 • a) att den Jason som vi alla känner till idag inte hade fått sin karaktäristiska hockeymask än (i denna film har han en säck över huvudet, vilket också är ganska skrämmande)?
 • b) att Statens Biografbyrå till stor del hade attackerat filmen med en frenesi liknade Jasons och saxat bort allt som ens kunde liknas med våld?
 • c) att filmerna är gjorda enligt samma mall, så att de lätt blandas ihop med varandra? d) att det en kombination av alla ovanstående frågor? Kanske är det svårt att se skogen för alla Jasons?

Hur som haver, FREDAG DEN 13:E PART 2 är betydligt bättre än vad ryktet förtäljer. Som slasher följer den mallen till punkt och pricka. Checklista: smygande skuggor dyker upp överallt, folk som pratar med sig själva ovanligt mycket, alla är misstänkta som mördare vid någon punkt i filmen, sexdriften tar över förståndet på ungdomarna (vilket det även gör på de flesta i verkligenheten, kanske det mest realistiska i filmerna när jag tänker efter), diverse köksgeråd/ trädgårdsredskap används som mordvapen och nästan alla i rollbesättningen stryker med!

Då Jason var en sorts nödlösning av producenterna för att kunna fortsätta filmserien, så har hans numera klassiska manér inte infunnit sig. Men grunden till den hänsynslösa mordmaskin han kommer bli börjar hintas här, främst då att han är extremt stryktålig, en filmisk motsvarighet till flygplanens ”svarta låda”. Det finns dock andra aspekter i hans karaktär i denna film som gör honom mer mänsklig i den här filmen. Det är precis som att producenterna glömt att han var död i första filmen, och låter honom helt enkelt knalla omkring i skogen och husera i en hopsnickrad koja där han gjort ett fint litet altare till sin salig mors minne. Jason i del 2 påminner mer om ett redneckmissfoster från exempelvis THE HILLS HAVE EYES, TEXAS CHAINSAW MASSACRE eller WRONG TURN än som övernaturlig och odödlig. Bara det att han har en toalett i sitt krypin ger oroväckande bilder i denna skribents huvud. Hur han sedan var kapabel att leta upp Alice i storstaden och dessutom ringa och höra efter om hon är hemma som värsta telefonförsäljardatorn känns lite underligt. I kommande filmer visar dock Jason upp mer häpnadsväckande kunskaper om sin omvärld som man undrar hur han lärt sig efter spenderat flera år på en botten av en sjö. Han lärde sig hur som helst inte god ton eller social kompetens, den saken är säker. Som tidigare nämnt, logik och diskbänksrealism är lika svårt att finna här som att hitta en bra Uwe Boll film.

Visst är det logiska luckor stora som Hooverdammen i filmen men det är småsaker i sammanhanget. FREDAG DEN 13:E serien är en nischad produkt för att få tonåringar att komma till biograferna för att skrika tillsammans, krypa varandra närmare och ge pengar till filmbolaget. I det avseendet är filmerna sammantaget väldigt framgångsrika, men sanningen ligger lika mycket i att de faktiskt har något som lockar och inbjuder till upprepade tittningar. Det finns något sympatiskt i en film där det faktiskt är ok att heja på skurken, då de personer som man egentligen borde hålla på är så pass jobbiga och enerverande att man bara vill att de ska tas av daga. Ju hemskare, utdragnare och blodigare desto bättre! Så jag ska erkänna jag blev lite förvånad över hur tam den är rent våldsmässigt, då ettan var en fin uppvisning av Tom Savinis magi. Så personalen på Statens Biografbyrå jobbade kanske inte direkt på övertid när de klippte i filmen. Flera av morden är ganska uppfinningsrika, men tyvärr så blev de kortade av filmbolaget innan filmen släpptes. Jag trodde faktiskt att de scenerna skulle vara återinförda i denna special edition, men icke!

Steve Miner tog över efter Sean S Cunningham, som regisserade den första filmen, och han gör det i en stil som är lätt och som för handlingen rappt framåt. Miner fortsatte sin karriär med filmer som WARLOCK, LAKE PLACID och ett och annat avsnitt av den underskattade teveserien EUREKA. Att han gjorde den totalt onödiga och extremt urusla nyinspelningen av DAY OF THE DEAD glömmer vi bort. Ok? Om jag ska nämna några rent filmtekniska detaljer så är fotot av Peter Stein kompetent utfört, klippningen adekvat och skådespelarna, främst Amy Steel, gör det de kan med karaktärerna de ska porträttera. Till skillnad från många av dagens lågbudget skräckfilmer, och de är verkligen tretton på dussinet nu, är det skönt med filmer som är filmade med riktigt 35 mm film, har bra ljussättningar och inte har en irriterande baston som soundtrack (hur många nya filmer har inte just det?). FREDAG DEN 13:E PART 2 må inte vara det starkaste bidraget till Camp Crystal mytologin, men är trots det inte på något sätt slöseri med din dyrbara tid. Så ska du åka på tältsemester i år? Smyg med en laptop och kryp ner i sovsäcken tillsammans med kompisarna och kika på FREDAG DEN 13:E PART 2 kring lägerelden. Vem vet, kanske finns det någon ute i skogen som vill komma och leka med er?

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett FREDAG DEN 13:E DEL 2:

 • Om du hittar ett ruckel i skogen, gå INTE in där!
 • Att umgås med ungdomar på sommarläger är lika med att tigga om att bli mördad!
 • Shortsmodeller á la 1981 är inte alltid så vackra att se på!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Skön lång tagning i början på filmen!
 • Amy Steel som tuff ”last girl”!
 • Jason!

 

”Klassisk sommarfilm med kollo, hångel, bad och mord!”

 

Ett STORT tack till Paramount Home Entertainment Sweden AB för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS
FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

FREDAG DEN 13:E DEL 2

2 svar till “FREDAGEN 13:e DEL 2”

 1. Härligt! Första Fredagen den 13’e-filmen jag såg och faktiskt inledningen på min hittills livslånga kärlek till genren. Men precis som du har jag svårt att minnas mycket av den, mer än lösryckta sekvenser.

  Kanske dags att se om den snart…

 2. Teehee. Recensionen framkallar konstiga fnissningar men är för lång för att hinna läsas, jag måste se på The Game. Verkar lovligt lovande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: