FRIDAY THE 13TH 2009 (EXTENDED CUT)

DARK WATER

Titel: FRIDAY THE 13TH – EXTENDED CUT(REMAKE)
Genre: Skräck, Slasher
Regissör: Marcus Nispel
Skådespelare:

 • Jared Padalecki
 • Danielle Panabaker
 • Aaron Yoo
 • Derek Mears

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 41 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Engelska
 • Danska
 • Nederländska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • JASON VOORHEES ÅTERUPPSTÅNDELSE
 • ETT HUGG BAKÅT, TVÅ HUGG FRAMÅT
 • DE BÄSTA MORDEN
 • ALTERNATIVA SCENER

Distributör: Paramount Home Entertainment Sweden
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7332431032002
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Den unga Jason Voorhees bevittnar mordet på sin mor och med hennes ord om hämnd, ringande i den oformliga skallen, beger han sig ut i skogarna kring Crystal Lake. Så från 1980 fram till dags dato har många personer försvunnit i skogarna och ingen har någonsin blivit återfunnen. För dem som är anhöriga till de försvunna kan detta ses som ett problem.

Clay Miller (Jared Padalecki) tar saken i egna händer och letar efter sin syster Whitney (Amanda Righetti) som har försvunnit någonstans omkring Crystal Lake med ett gäng kamrater. Han upptäcker snart att lokalbefolkningen är allt annat än hjälpsamma, allra minst sheriffen Bracke (Richard Burgi) som inte gillar att ha löst folk i sin lilla stad. På den lokala bensinstationen stöter Miller ihop med Jenna (Danielle Panabaker) som är på väg med sina kompisar och hennes pojkvän Trent (Travis Van Winkle) till hans familjs stuga. Stugan ligger vackert belägen vid Crystal Lake, och som inbjuder till fest, bad och sex. Kan det bli bättre? Retorisk fråga där, stugan kunde ju vara belägen vid någon annan sjö där ingen psykopatisk mördare springer lös. Det dröjer inte länge innan Jason (Derek Mears) stör sig på de tjoande ungdomarna och börjar decimera dem på brutala sätt (till vår stora förnöjelse).

Clay kommer till huset i jakt efter sin syster, och efter att Trent visat vilken härligt bortskämd och dryg brat han är, bestämmer sig Jenna för att ta följe med den något mer sympatiske Clay. När de kommer till det övergivna Camp Crystal Lake korsar deras väg för första gången den oförstörbara mordmaskinen Jason. Frågan är inte hur många som kommer att klara sig undan, utan om de kommer att kunna ta med sig Jason i fallet!

 

AUDIO / VIDEO
Bilden är mycket klar och fin. Underligt vore det annars, men tanke på att den ny högbudget dvd vi talar om här. Även fast filmen delvis använder sig av en mörk och rätt färglös bildinställning i nattscenerna, så har de inte undvikit att lyfta fram vissa färger, vilket ger filmen en skönt organisk färgskala. Dagsscenerna ger verkligen intrycket av varm högsommar och miljöerna kring Crystal Lake är både visuellt passande och vackra. Bilen kommer i lite smalare formatet anamorfisk widescreen 2.40:1

Jag är mycket förtjust i ljudmixen av filmen. Dialogen är tydlig och effektljuden av krossade ben, avhuggna huvuden och machetehugg accentueras med obehaglig tydlighet. Det tycker jag om! Nispel lyckas att hålla tillbaka på ljudbilden i vissa scener och förstår att publiken inte behöver bombaderas med musik varenda sekund av filmen. Att det sen låter ”swooosch” och ”whoooosch” när folk tittar på saker och kameran fokuserar in på dem, är en filmisk verklighet som bara är att acceptera, även om det skulle vara lättare att hitta borttappade nycklar eller mobiltelefoner om det lät så på riktigt. En annan ljuddetalj som jag gillar är att när Jason närmar sig, så fyller musiken på med ett ljudtema som påminner lite om T-1000 ljud i TERMINATOR 2. Undermedvetet val kanske, men i likhet mellan Schwarzeneggers T-800 terminator, så är Jason i de äldre filmerna lite långsammare och korkad, medan Jason in denna film är mer planerande, snabbare och hotfull. Ljudet presenteras, som sig bör i Dolby digital 5.1

 

EXTRAMATERIAL
Detta är en dvd med ett bra bonusmaterials utbud. Visserligen är jag sjukt trött på alla superlativ som producenter, regissörer och skådespelare hasplar ur sig i stil med: ”det är den bästa filmen jag någonsin gjort”, ”alla är så proffsiga och trevliga”, ”om Gud kunde göra en film, skulle det den definitivt påminna starkt om vår film”, ”vi gör något i den här filmen som aldrig gjorts förut” eller ”vi har vilt gruppsex mellan tagningarna!” Okej, det sista kanske jag hittade på, men du vet precis hur det är med dessa ”bakom-scenerna”-filmerna, man måste ta allt de säger med en stor näve salt. Personligen får jag nästan lite dålig smak i munnen och får nästan lite aversioner mot filmen av den sortens psuedodokumentärer. Visserligen är det ju promotionsmaterial som ska hjälpa till att sälja filmen till publiken, men det vore skönt om ”klubben för inbördes beundran”-bitarna kapades. Tänk om fokus kunde ligga på konstruktivt information om själva inspelningen och vilken inriktning de inblandade vill ha på den slutliga produkten istället. Trots detta befinner sig JASON VOORHEES ÅTERUPPSTÅNDELSE i den övre klassen av bakom-scenerna filmer. Fokus ligger på att de verkligen försöker göra en bättre och större version av FREDAG DEN 13:E, och med tanke på att de faktiskt lyckats med sitt uppsåt så är det helt ok elva minuter att titta på. ETT HUGG BAKÅT, TVÅ HUGG FRAMÅT, är i samma stil, och många av producenterna, manusförfattarna och skådespelarna diskuterar lite om sina personliga intryck av FREDAG DEN 13:serien.

DE BÄSTA MORDEN är något som definitivt ska ses EFTER du sett filmen, annars kommer i stort sätt alla morden i filmen avslöjas. Dock är DE BÄSTA MORDEN det intressantaste bidraget bland bonusmaterialet. Sju av morden i filmen gås genom, och man får se lite av hur de gjordes. Som fan av klassiska fysiska special effekter tycker jag är det skönt att ses att fokus har legat på att göra så lite som möjligt med CGI.

ALTERNATIVA SCENER, är precis som det låter. Denna sektion brukar jag ha minst utbyte av bland extramaterial på DVDs (det finns självfallet undantag från detta). Bland de scener som finns med på här är det mest intressant att se originalscenen där Jason fick sin mask. Den har, precis som de inblandade påpekar, vare sig spänning eller dynamik. Den slutliga versionen av den scenen som är med i filmen är, trots att den är lite förutsägbar, mycket bättre.

 

SAMMANFATTNING
Reboot-kungen och en av Michael Bays klarast lysande stjärna just nu måste vara den generöst skäggiga Marcus Nispel. Han regisserade framgångsrikt nyinspelningen/rebooten av TEXAS CHAINSAW MASSACRE och gjorde den till en av 2003 trevligaste skräcköverraskningar, och Nispel är nu en av de hetaste kandidaterna för CONAN THE BARBARIAN rebooten. Gör han Conan till ett lika gott hantverk som han gjorde med TEXAS CHAINSAW MASSACRE och denna film så blir jag glad (undertecknad har en fäbless för filmer med halvnakna karlar med stora svärd, måste vara något Freudianskt).

Denna version av FREDAG DEN 13:E är nämligen något så ovanligt som en riktigt bra skräckfilm. Inte bara har den alla de ingredienser som den ska ha enligt slasherformulär 1A, utan lyckas även skapa spänning och nerv i mordscenerna igen. Det är ju en sak som de andra uppföljarna i serien inte riktigt har klarat av, utan har mer blivit en uppvisning i kreativa och fantasifulla mord. Inget ont i det i och för sig men Jason har faktiskt ånyo blivit en otäck och skrämmande karaktär i denna film. I likhet med Michael Myers i Rob Zombies nyinspelning av HALLOWEEN (som jag föredrar före originalet) så ser Jason stor och riktigt hotfull ut. Ingen man vill möta i en mörk gränd, än mindre i en mörk skog. Apropå Rob Zombie så påminner denna film rätt så mycket i tonen om Zombies filmer, i mitt tycke ett stort plus.

Produktionsdesignen på filmen är genomtänkt och det förfallna Crystal Lake Camp som huserar i filmen är mycket bra. Fotot är välplanerat och ljussatt perfekt. Visserligen är 80-talets pastellfärger ett minne blott och dagens mer nertonade färgskala (gråskala nästan) dominerar filmens utseende, men det är passande då denna version är mörkare och brutalare i tonen.

Manusförfattarna Damian Shannon och Mark Swifts har låtit flera komponenter och inslag från de tre första filmerna varit kvar, eller omarbetat dem en aning och kan nästan ses som en homage till dem. Jag har haft nöjet att se om flera av filmerna under den regnperiod som en del kallar Junimånad, och känner mig rätt så säker på min sak när jag nu skriver att jag tycker att detta är inte bara en av de bättre FREDAG DEN 13:E filmerna, utan kanske till och med den bästa! Du måste inte hålla med mig i detta, men jag ska förklara varför just jag tycker så.

Till att börja med finns det något som inte bara påminner om personregi i denna film. Personregin är istället riktigt bra. Det kan bero på att det är en ensemble som faktiskt kan agera. Jared Padalecki, från en av mina favorit-teveserier SUPERNATURAL, tar lätt och ledigt på sig rollen som huvudrollsinnehavare och agerar trovärdigt och med bibehållen intensitet filmen genom. Det kom lite som en överraskning då jag tycker att Jensen Ackles är den som stjäl SUPERNATURAL utrymmes- och skådespelarmässigt. Sen att Padalecki ser bra ut är väl knappast en minus för den kvinnliga delen av publiken (jag avstår då han inte springer omkring halvnaken med ett svärd). Danielle Panabaker gör inte heller direkt ont att titta på, men framför allt för att hon gör ett bra jobb som Jenna. Att personregin fungerar kan även bero på att Damian Shannon och Mark Swifts manus är välskrivet och det känns som de har arbetat mycket på dialogen. Birollerna fylls av idel halvkända, och kompetenta, teveskådespelare som Richard Burgi från DESPERATE HOUSEWIFES och HOSTEL 2, Julianna Gulli, som varit med i ONE TREE HILL och Amanda Righetti, som spelar Clays syster, har varit med i bl.a. THE MENTALIST. Visst, det är inte någon avancerad Shakesperiansk dialog som är skriven i blankvers (att mörda eller inte, det är frågan!) eller knepiga situationer som är intellektuellt utmanande, men alla gör det de ska och med inlevelse. Mer än vad man kan säga om många andra skådespelarinsatser i tidigare installationer i denna serie.

Stjärnan i filmen är dock Derek Mears i rollen som Jason. Inte helt oväntat kanske. Med sina nästan 2 meter stora kroppshydda (jag som är tre äpplen hög skulle med lätthet kunna rusa mellan benen på honom innan han skulle kunna ropa på mamma Voorhees) porträtterar han Jason självsäkert och träffsäkert. Med tanke på att Mears inte är den första att axla denna roll, är det nog svårare än vad man kan föreställa sig att göra ett ”nytt” porträtt av en modern skräckfilmsikon som Jason. Det de har gjort med Jason i denna film är att de har utvecklat hans karaktär på ett tillfredställande sätt. Med komponenter direkt lyfta ut från FREDAG DEN 13:E DEL 2 har Nispel och manusförfattarna skapat en ny vinkling på mytologin kring Jason. Jason är mer planerande, snabbare, intelligent och utstuderad. Istället för den nästan övernaturliga Jason i de gamla filmerna, är han i denna film mer som en ond skogsvaktmästare med extremt uselt humör och temperament. I filmen avslöjas det till och med var han huserar och pustar ut i pauserna i sitt arbete. It’s a dirty job, but someone’s gotta do it!

David från Swedish Gore Film Society fick chansen att träffa Derek Mears på Weekend of Horrors in Tyskland när han promotade filmen. David har berättat att Derek är en av de snällaste, ödmjukaste och trevligaste människorna på festivalen. Ett stort plus till Derek!

En annan del som gör denna film härligt barnförbjuden är att den är generös med nakenscener! Det var länge sedan jag såg så mycket bara bröst och helnaket i en skräckfilm. Bland annat innehåller filmen en lång sexscen som verkligen inte lämnar mycket till fantasin (då jag har extremt dålig fantasi så tycker jag att det är helt ok). Tack vare dessa komponenter anser jag att detta är den bästa Fredag den 13:e filmen till dags dato. Det har varit ett modigt val att ta ett väl utforskat koncept och förnya det och dessutom förbättra det. Jag har full förståelse varför Nispel fått detta jobb, för han gjorde ju ett lysande jobb med att förnya en av amerikansk skräckfilms mest kända filmer med TEXAS CHAINSAW MASSACRE och lyckades ge den nytt liv. Jag välkomnar ett nytt gäng Fredagfilmer om de lyckas hålla sig på denna klass. Redan i inledningspartiet med Clays syster Whitney och hennes utflykt ut i skogarna kring Crystal Lake som är riktigt tajt och sätter tonen för resten av filmen, blåste bort mina eventuella tvivel för filmen.

Det enda som jag egentligen har att klaga på är att de har hållit igen lite på våldet i filmen. Visst, det är betydligt våldsammare än många andra filmer på marknaden just nu, ändå så känns det som att de klippt lite väl tajt i mordscenerna. Lite mer blod och inälvor hade inte skadat, vi hoppas att den utannonserade uppföljaren tar fasta på det! Kanske blir det till och med lite mord i snöiga miljöer, enligt förhandsskvallret. Så länge Jason inte kränger på sig ett par snöskor av något offers revben och bär en sobelpäls, så kan väl vinter kring Crystal Lake vara precis lika otäckt som sommar (med risk för mindre omotiverade bröst och nakenscener vid vattnet, vi får hoppas att de har många varma, öppna spisar i huset).

Nispels FREDAG DEN 13:E är helt klart en film att se. Den är en tajt, spännande och väl utförd reboot av en filmserie som kommer att fortsätta skrämma tältande ungdomar år framöver. Turistnäringen runt om i världen kan ju inte direkt älska dessa skildringar av att campinglivet och utnyttjandet av allemansrätten alltid slutar med ond bråd död i filmer som DEN SISTA FÄRDEN, THE BURNING, EDEN LAKE, TIMBER FALLS, BODYCOUNT, norska DÖD SNÖ och FREDAG DEN 13:E filmerna. Å andra sidan, om man kombinerar dessa filmer om eventuella psykfall med t.ex. SURVIVOURMAN med Les Stroud och MAN VS WILD med Bear Grylls bör man vara rätt rustad för att fajtas med allt från myggor, knott till svårstoppade seriemördare i skogen! Eller som den gamla scoutdevisen: Alltid redo! (något tyvärr alla psykopater också tydligen lever efter!)

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett FRIDAY THE 13TH:

 • Jason är en långsint och inskränkt individ!
 • Att dumskallar envisas med att gå och utforska saker på egen hand, trots att det är fara å färde! HÅLL IHOP GRUPPEN DUMHUVUDEN!
 • Tuffa hockeymasker går att hitta lite överallt i Amerika!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Spänningen!
 • Jason!
 • Mycket naket 🙂

 

”En lyckad kombination av två oundvikliga komponenter i livet; sex och våld! ”

 

Ett STORT tack till Paramount Home Entertainment Sweden för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 3 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

2 svar till “FRIDAY THE 13TH 2009 (EXTENDED CUT)”

 1. nä, denna filmens tag borde vara: oavsett hur snabbt och långt du än springer så står Jason alltid bakom dig.
  Frukstansvärt tråkig ”remake” eller vad det nu var för något…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: