FREDAGEN 13:e DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

Titel: FREDAGEN DEN 13:E DEL 3
Genre: Slasher
Regissör: Steve Miner
Skådespelare:

 • Dana Kimmel
 • Paul Kratka
 • Richard Brooker
 • Rachel Howard
 • Nick Savage

Produktionsår: 1982
Förpackning: 1st Bluray Keep Case
Speltid: 1 tim 35 minuter
Textning:
Svenska, franska, tyska, danska, italienska, norska, spanska, finska, holländska, portugisiska och engelska för hörselskadade

 • Svenska
 • Franska
 • Danska
 • Tyska
 • Italienska
 • Norska
 • Spanska
 • Holländska
 • Portugisiska
 • Engelska för hörselskadade

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • FRESH CUTS: NEW TALES FROM FRIDAY THE 13:TH PART 3
 • LEGACY OF THE MASK
 • LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART TWO
 • LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART THREE
 • SLASHER FILMS: GOING FOR THE JUGULAR
 • THEATRICAL TRAILER

Distributör: Paramount
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7332431994348
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Vet du vad? Jason är tillbaka. Denna gång har han siktet inställt på Chris (Dana Kimmel) som återvänder till sin familjs stuga vid Crystal Lake. Det visar sig att hon är en av de få personer som undkommit Jasons jakt efter nya offer. Livet har gått vidare och hon träffar sina kamrater under en helg som ska gå i festens tecken och samtidigt träffa sin gamla pojkvän Rick (Paul Kratka) som bor kvar ute på landsbygden. Som brukligt så stämmer allt till en början; solen värmer, naturen vid Crystal Lake är vacker och hormonerna bubblar till ytan. Det vore dock inte så intressant om det fortsatte på det viset. När Shelley (Larry Zerner) provianterar i staden så hamnar han i onåd hos tre motorcykelknuttar som inte tänker åka därifrån innan de har hämnats. Chris och gänget har nu helt ovetandes både skitiga knuttar som vill förstöra deras helg, utan Jason Voorhees smyger omkring i den stora ladan och har även han funderingar på hur bäst förstöra Astrid Lindgren-idyllen! Så innan Emil har hunnit haspa utedasset börjar kroppar staplas på hög och Chris blir tvugen att än en gång komma öga mot öga till Jason. Frågan är om hon kommer att överleva denna gång?

 

AUDIO / VIDEO
FREDAG DEN 13:E PART 3 – SPECIAL EDITION presenteras i anamorisk widescreen 2.35:1 vilket är trevligt. Filmen spelades in, uppenbarligen under mycket möda och besvär, i 3D. Det ligger, enligt filmskaparna, mycket jobb bakom fotot på denna film. Ljussättingarna är bra, kamerainställningarna helt adekvata och det pekar grymt mycket saker rakt in i kameran och mot ditt söta ansikte! Lite förvånande då är att det har blivit så slarvigt utfört. Vid minst tre tillfällen såg jag inspelningspersonal i reflektioner i t.ex. glasrutor under filmen och fisklinor som ”effekter” är fästa på syns i flera scener. Märkligt då det talas brett och vitt om allt jobb med 3D effekterna i FRESH CUTS: NEW TALES FROM FRIDAY THE 13:TH PART 3. Precis som in fallet med FREDAG DEN 13:E PART 2 – SPECIAL EDITION så är bilden i DVD kvalité, varken mer eller mindre. Det är en gammal film, med mycket brus och skräp på sig, och jag utgår från att det som kan göras med att rensa upp bilden har gjorts. Jag är dock inte nöjd med bilden.

Desto bättre är ljudet i Dolby true digital 5.1. Smygande fotsteg, prasslade löv, kläder som åker av kroppar, skrik och ond bråd död får fritt spelrum ut ur högtalarna! Jag tycker att det är en riktigt bra ljudmix och har inget att klaga på här.

 

EXTRAMATERIAL
I likhet med Friday the 13:th part 2 så är denna Blu-ray rätt välfylld på extramaterialsfronten, vi tar det från början: FRESH CUTS: NEW TALES FROM FRIDAY THE 13:TH – PART 3 är en nyproducerad genomgång av hur producenterna behövde en ny ”krok” att hänga upp filmerna på, och hur de bestämde sig för den då nyupptäckta 3D tekniken. 3D teknikern Martin Jay Sadoff berättar om de skapade ett system som var rörligt och enkelt att filma filmen med. Larry Zerner som spelade Shelly i filmen säger skämtsamt att fokus på regin låg i att få 3D effekterna att fungera. Jag tror honom. Hur som helst är det en trevligt sammansatt dokumentär om vedermödorna att göra en 3D film. I LEGACY OF THE MASK

gås det genom, en gång för alla, hur det kom sig att Jason började bära sin famösa hockeymask. Jag har sett dokumentären och jag tänker inte avslöja det. Om du inte skickar pengar till mig förstås, då berättar jag mer än gärna!

LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART TWO och LOST TALES FROM CAMP BLOOD PART THREE, men vad i helvete! två ytterligare taffligt gjorda delar av meningslösa mordscener. Stop it! Greppa dvdkontrollen och klicka dig vidare till SLASHER FILMS: GOING FOR THE JUGULAR istället! Här dyker idel kända ansikten som Tom Savini, Tony Todd, Tony (halloween) Morin, Harry Manfredini, Richard Brooker, med flera upp och berättar lite personligt om vad slasherfilm är, vad som får dem att locka publiken att komma och se dem och slasherfilmens inflytande och påverkan i skräckfilmsgenren. Personligen tycker jag att denna dokumentär kunde varit lite längre. Om skräckfilmens olika komponenter, tolkningar, underliggande budskap och lockelse är ett intressant ämne som förtjänar att diskuteras. Helt klart det bästa bidraget bland extramaterialet! Bonussektionen på skivan avslutas med THEATRICAL TRAILER, en klassisk FREDAG DEN 13:E trailer som avslöjar alldeles för mycket av filmens innehåll. Se den efter du sett filmen, eller vänta, se trailern och skippa filmen!

 

SAMMANFATTNING
Steve Miners andra utflykt till Crystal Lake är inte speciellt lyckad trots att picknickkorgen är fullpackas med alla ingredienser som behövs. Hela gimmiken med filmen är att den är i 3D och det gör tyvärr inte en hel film. Historiskt har 3D tekniken har provats flera gånger och med varierande resultat. Allt från Universals klassiska SKRÄCKEN I DEN SVARTA LAGUNEN över till 80-talets filmer som FREDAG DEN 13:E DEL 3, westernrullen PALE FIGHTER, TERROR PÅ ELM STREET 6, SPY KIDS 3D. Förutom saker som ska ”hoppa” ut ur bioduken och skrämmas, blev det mest huvudvärk och ömmande ögon för åskådarna. Nu har 3D tekniken kommit lite längre och på t.ex. IMAX-biografer visas filmer som CORALINE, MY BLOODY VALENTINE i 3D och mången är vi filmnördar som väntar på James Camerons nya AVATAR som tydligen inte bara ska revolutionera film som vi känner det, utan även 3D tekniken! Något speciellt revolutionerande är det inte i FREDAG DEN 13:E DEL 3, snarare tvärtom. Objekt och skeenden i filmen krystas in så de kan skapa effekten av 3D och allt känns trött och oinspirerat.

Lika trött och oinspirerat är även manuset. Här märks det att filmbolaget ville peta ut en film per år för att cascha in på succén med, främst, den första filmen. Lite mer jobb på manus hade definitivt inte skadat om jag ska uttrycka mig snällt. Karaktärerna är mer än lovligt platta och stereotypa, skådespeleriet på lägsta nivå och regin har mest lagts på att få 3D effekterna att fungera. Vilket det då inte direkt gör. Jag vred mig av obehag av de extremt klyschiga motorcykelknuttekaraktärerna! Ska det vara så svårt att skapa någorlunda realistiska karaktärer? Dessa känns lika autentiska och trovärdiga som om Jonas Gardell skulle spela Dirty Harry. I och för sig är ju alla personer i filmen blivande hackebiff för Jason så det spelar ju ingen större roll i det stora hela. Saken är att om man inte tror på karaktärerna så infinner sig ju aldrig spänningen när de ska tas av daga heller. Den enda minnesvärda saken med filmen är att det är i denna som Jason får sitt legendariska kännetecken. Hockeymasken som satte Jason på skräckfilmshimlen en gång för alla. Även om det finns olika skrönor om hur den kom att hamna i filmen, så skapades en ikonisk bild av den svårstoppade mördaren. Jason är förevigt förknippad med hockeymasken efter del 3. Även om inte alla öppet erkänner det, så tror nog många att Jason med hockeymasken har varit med sen 1:a filmen. Du och jag som är helnördiga, och vet bäst, är ju fullt medvetna om att så är inte fallet!

Ibland är devisen ”KISS” bra (Keep It Simple Stupid)! En film behöver inte ha invecklade karaktärer eller händelser. Så om det är i en så pass enkel miljö som skogarna kring Crystal Lake och att det är några ungdomar som ska dö en hemsk, blodig död på varsitt håll, så tycker jag att man kan kräva lite mer engagemang i filmen än vad filmskaparna gjorde denna gång. Visst finns det en eller två scener som är helt ok och det finns sämre filmer att se. Men när det kommer till FREDAG DEN 13:E filmerna så delar del 3 prispallen som sämsta del tillsammans med del 5 och 8. Bara taglinen ”Jason takes Manhattan”, jisses! vad tänkte de egentligen? Filmerna fortsatte ju, som du säkerligen är medveten om, att produceras och nästföljande film, THE FINAL CHAPTER (ja, tjena), är en av de bästa. Inte minst på att lite mer tid lades på karaktärerna, hitta skådespelare som kunde fylla upp rollerna och att Tom Savini återvände för att skapa seriens bästa o blodigaste effekter.

Till filmens fördel vill jag dock påpeka att man får precis det som man eftersträvar när man ser en FREDAG DEN 13:E film: korkade ungdomar, några naken scener och Jason som mördar de som vågar sig ut i Crystal Lake området. Nu när de flesta filmerna i denna serie får nyutgåvor är det dock självklart att den ska ses, för även om den är lång från så bra den utger sig för att vara, så är den mer underhållande än många av de direct-to-DVD skräckisar som produceras på löpande band. För en regning kväll i tv-soffan duger filmen helt klart, men se till att ytterdörren är låst och tillbommad, för man kan ju aldrig veta vad som gömmer sig därute i mörkret!

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett FREDAGEN DEN 13:E DEL 3:

 • Butiksägare i småstäder i USA är direkt motbjudande!
 • Framrutor i volkswagnar är tydligen gjorda av plexiglas! Min pappa som var glasmästare i 45 år hade inte en aning om det!
 • Jason tröttnar ibland på skogen och bor i lador!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En och annan sak som försöker hoppa ut ur tvrutan!
 • En helt okej slutsekvens!
 • Make-up jobbet på Jason!

 

” Diverse pinnar, insekter, ögon och kroppsdelar i 3D försöker komma ut tv-rutan och skrämma dig. Tyvärr är filmen lika platt som det 2D format som den levereras i på Blu-Ray!”

 

Ett STORT tack till Paramount för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

FREDAGEN DEN 13:E DEL 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: