INSIDE

inside

Titel: inside
Genre: Rysare, Thriller
Regissör: Alexande Bustillo och Julien Maury
Skådespelare:

 • Bèatrice Dalle
 • Alysson Paradis
 • Nathalie Roussel

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 Blu-ray Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 19 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska

Tal: Franska
Extramaterial:

 • Inget

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Ginza
UPC-kod: 7350019707821
Skribent: Christer Persson

HANDLING
Tidningsfotografen Sarah har varit med om en hemsk bilolycka, där hennes man omkom. Trots att det var en svår olycka har hennes ofödda barn tack och lov klarat sig bra i magen. Tiden efteråt är självklart tung för henne. Hon är nybliven änka, snart ensamstående mamma, julafton närmar sig och Paris är platsen för våldsamma upplopp. Ingen Julefrid i syne här inte.

Hemma efter ett sista besök på sjukhuset innan förlossningen, ringer det plötsligt på hennes dörr. Utanför står en kvinna som vill komma in och låna telefonen, men samtalet ändras när hon adresserar Sarah vid namn. Sarah blir orolig och efter att den mystiska kvinnan ställer sig utanför hennes balkongdörr och stirrar in, ringer Sarah polisen. Föga förvånande är kvinnan spårlöst försvunnen när ordningsmakten väl dyker upp. Efter polisen har rekognoserat området lämnar de Sarah ensam igen, och övertygar henne om att kvinnan antagligen redan är lång borta.

Utmattad och ensam tar sig Sarah sig till sovrummet för att sova… men natten kommer att ta en oanad vändning som hon inte väntat sig!

AUDIO / VIDEO
Då det är en blu-ray utgåva tittar jag lite extra och blir, till min förvåning, petig som fan. Jag som spenderat mitt liv att se på VHS-kassetter med drop-outs, störningar och färgbortfall borde inte finna något att klaga på. Nu har man en bild som är så nära perfekt man kan få i hemmet, och då blir man petig. Jisses. Så länge det är ljusa bilder och miljöer är bilden klockrent vacker och knivskarp. Sen när det blir mörkare belysning, vilket stora delar av filmen utspelas i, upplever jag den som lite korning. Jag upplevde till exempel blu-ray utgåvan av POLTERGEIST som skarp även i mörka partier, så jag tror att det är utgåvan eller, originalfilmen som har denna kornighet. Hur som haver är bilden bra mycket bättre än en dvd och en fröjd för ögonen. Dessutom ser man ju allt våld i minsta lilla detalj. Så… på det stora hela får bilden tummen upp! Bildformatet är 1.85:1 fin widescreen

Ljudet är mycket bra, och det är riktigt härlig ljudmix. Effektivt blandas musik och tystnad. Det är lätt att det blir klichéaktigt, men att de lyckas bra i denna film med balansen. Extra plus för musiken som är svepande och pulserande. Sen trodde jag att jag hade missljud i högtalarna i början av filmen, men då den scenen är efter en bilolycka så är det ett ”tinnitus” ljud som ligger på ljudspåret. Ett grymt obehagligt ljud och stämmer bra in i ljudbilden som presenteras i 5.1 eller i DTS-HD om du föredrar det.

EXTRAMATERIAL
Inget! Vilket är ganska snålt faktistk!

SAMMANFATTNING
Fransk film är verkligen på frammarsch igen, de senaste åren har riktigt bra filmer som FRONTIER(S), HAUTE TENSION, MARTYRS, CALAVAIRE och INSIDE fått mig att vända blicken mot fransmännen igen. Det är snygga produktioner, bra skådespelare och framför allt, utmanande filmer som inte backar på vare sig tabuinnehåll eller på grafiska utsvävningar. Inga frasiga baguetter under armen här inte, utan vassa vapen som åsamkar stor skada!

INSIDE är i botten en enkel film. Rakt berättad, inga onödiga sidohistorier och när huvudrollskaraktären kommer innanför dörren på sitt hem, utspelas resten av filmen där. Jag är extremt svag för kammerspiel, du vet, filmer som utspelas på en begränsad yta (gärna ubåtar, kloaksystem, rättegångsalar, öde hus ute i skogen, rymdskepp?) och det som ofta utmärker dessa är att det lyfter fram skådespelarnas prestationer. Om det finns ett bra manus och bra regi i botten det vill säga. INSIDE har båda dessa. Det är även intressant när någons hem inte är dess borg, utan snarare blir ett fängelse. Visserligen får handlingen plats på frimärke, men vad gör det när filmen är så här spännande, välspelad och väldigt våldsam? I likhet med FRONTIER(S), som är en fransk kusin till TEXAS CHAINSAW MASSACRE, utspelas INSIDE samtidigt som upploppen i Paris förorter rasar. Det var en väckarklocka för många i Frankrike att deras en gång så starka rike faller sönder av hat och klassskillnader. Filmen BANLIEUE 13, och dess uppföljare, tar upp detta på ett mer actionmässigt sätt.

Alysson Paradises karaktär Sarah agerar trovärdigt i den hemska situation hon blir satt i, och inte bara hon. De karaktärer som råkar ut i skottlinjen för den psykotiska kvinnan (Bèatrice Dalle) gör faktiskt det som verkar mest troligt i situationen. Inga krystade svepskäl för att få visa lite bröst (vilket jag å andra sidan kan ha överseende med), eller konstruerade uppbyggningar för scenerna, utan det är rakt på sak det som måste göras. Det gör att filmen blir ett snäpp otäckare, för det karaktärerna gör borde ju rätta till saker och ting. Men som i verkligheten går det sällan som förväntat. Så även här. Det hackas, sticks, skjuts och huggs för glatta livet. En scen fick mig att få ett obehag i magen så att det kändes flera minuter efteråt (ni andra killar som kommer se, eller har sett, filmen vet precis vilken scen jag hänsyftar till).

Nu när jag recenserar den på blu-ray var det andra gången jag hade nöjet att se filmen, men ändå höjer jag på ögonbrynet vid ett par scener i filmen. Den är verkligen extremt våldsam bitvis. Special effekterna är av yppersta klass och är väl utförda. Det är så skönt att se filmer som fortfarande använde sig av mycket praktiska effekter, även fast digitala effekter hjälper till här och där. Den enkla handlingen inbjuder även till ett par scener som är riktigt spännande. Det är vackert filmat och tempot i filmen är mycket behagligt. Det finns även en kort sekvens med klassisk jump-cut teknik, och visar att Alexande Bustillo och Julien Maury hyllar sitt filmkulturella arv. Finns lite hänvisningar till en och annan film också, bl.a. Antonionis BLOW UP (som Brian DePalma hyllade med BLOW OUT, och Argento även lånade lite ifrån, och huvudrollsinnehavaren, i DEEP RED). Kolla även in vilket husnummer Sarah bor på när du ser filmen.

Det mest underliga med denna svenska utgåva är att det inte finns tillstymmelse till någon information om vare sig regissörerna eller skådespelarna. Mycket underligt, speciellt som Bèatrice Dalle inte är speciellt okänd efter hennes medverkan i BETTY BLUE, eller att Vanessa Paradis syster Alysson skulle lätt kunna sälja filmen till en och annan potentiell åskådare. Å andra sidan är det lite med INSIDE som med MARTYRS, även om jag personligen verkligen tycker att detta är bra filmer och filmer som jag med lätthet kommer att se om, undrar jag vilken publik det finns för denna sorts extrem skräckfilm i stort? Detta är antagligen ett av de sämre exemplen på film att visa på första dejten, eller någon film att underhålla blivande mödrar på BB med så tror jag att det är flertalet läsare här på Swegore som kommer att uppskatta denna lilla blodsdrypande pärla!

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett inside:

 • Skaffa rejäla lås hemma!
 • Är du gravid? sov i kevlarväst!
 • Det är inte lätt att vara ensamstående blivande mamma!

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Välgjorda specialeffekter!
 • Bra skådespelare!
 • Den enkla, men effektiva uppbyggnaden i filmen!

”En försmådd kvinna, en gravid kvinna, en sax?”

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

GORE……: 5 / 5
HUMOR…..: 0 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 5 / 5
STORY…..: 3 / 5

Ett svar till “INSIDE”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: